agamonxd

Çalışkan
Merhaba herkese, eski güç kaynağım yetersiz olduğu için yükselttim. 4+4 pinli CPU kablosu takıldığında, güç kaynağı açılıyor ve sanki bir sigorta atmış gibi hemen kapanıyor. Ancak sadece 24 pin anakart ve PCI-e kablosu takılıyken sistem fanları dönüyor ve herhangi bir sorun yaşamıyorum; fakat CPU kablosunu takıp sistemi açmayı denediğimde güç kaynağı aniden kapanıyor.

Yenisini başka bir bilgisayarda test ettiğimde herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Bu nedenle, sorunun PSU'dan kaynaklanmadığından eminim ancak eski PSU'yla sorunsuz şekilde çalıştığı için anakartta veya işlemcide bir sorun olduğunu da kesin olarak söyleyemiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
  • Anakart: ASUS Prime B450M-A II.
  • CPU: AMD Ryzen 5 5600.
  • GPU: Sapphire RX 6600 Pulse.
  • RAM: Corsair DDR4 Vengeance 4x8 GB 3000 MHz.
  • Eski PSU: FSP Hyper K 500W.
  • Yeni PSU: Enermax Revolution D. F. X 1200W 80+

Yeni PSU tam modüler olduğu için çok büyük ihtimalle kabloları karıştırdın. Anakarttaki işlemci yuvasına yanlışlıkla ekran kartı (PCI-e) kablosunu takmış olabilirsin veya güç kaynağı tarafındaki girişleri yanlış bağlamışsındır. Bu kabloların elektrik dizilimleri farklıdır yanlış takarsan cihaz kısa devre yapmamak için kendini korumaya alır ve anında gücü keser. Kabloların üstündeki yazılara dikkatlice bak, sadece CPU yazan 4+4 pin kabloyu kullandığına ve bunu güç kaynağında da doğru sokete taktığına emin ol. Donanımsal bir arızan yok gibi duruyor bence.

Kısa devre yaşıyor olabilirsin o zaman.

Anakartı kasa dışına çıkarıp (uzay montaj) sadece 24 pin ve CPU kablosuyla çalıştırmayı test et. Eğer dışarıda çalışırsa kasa içinde bir yer kısa devre yapıyordur. Bir de işlemciyi söküp soketteki pinleri kontrol et.

Onu da denedim fakat uzay montajda da CPU kablosunu taktığımda PSU kendini kapatıyor. BIOS'u resetlemek, uzay montaj, BIOS güncelleme bunların hiçbiri sorunu çözmedi. Eski güç kaynağımla şu anda aynı düzeneği sorunsuz şekilde çalıştırabiliyorum. Bu anlamda işlemci pinlerinde sorun olmadığını varsayıyorum. PSU'nın işlemciye güç verdiği senaryoda PSU kendini korumak için kapatıyor diye düşünüyorum. Eski güç kaynağımda koruma protokolleri yeni aldığım üründeki kadar zengin olmadığı için daha fazla tolerans gösteriyor, dolayısıyla sistem açılıyor. Bu konuda fikirlere açığım çünkü yeni bir güç kaynağı almak dışında ne yapacağımı hiç bilmiyorum.