SolaireofAstora

Başarılı
Arkadaşlar yaklaşık 2 haftadır B850 Aorus Elite anakartımdaki CPU ışığı yanıyor. İşlemcim 9600X ama bilgisayar sapasağlam, oyun oynuyorum, hiçbir çökme vb. sorun yaşamadım. Donanım arızası olmadığından adım gibi eminim.

Denediğim çözümler:

BIOS pilini çıkardım, taktım.

BIOS Update yaptım (güncellemeden sonra hiçbir ayara dokunmadım, EXPO dahil).

Kablolar çıkmıştır diye işlemci kablosu takılı mı diye kontrol ettim, belki PSU tarafından çıkmıştır diye PSU'yu çıkardım.

Neden olduğundan emin değilim, tek şüphelendiğim şey sistem bilgisi kısmında temel kart sürümünde BIOS sürümü olması gerekirken X.X yazması.

image.webp

Arkadaşlar yaklaşık 2 haftadır B850 Aorus Elite anakartımdaki CPU ışığı yanıyor. İşlemcim 9600X ama bilgisayar sapasağlam, oyun oynuyorum, hiçbir çökme vb. sorun yaşamadım. Donanım arızası olmadığından adım gibi eminim.

Denediğim çözümler:

BIOS pilini çıkardım, taktım.

BIOS Update yaptım (güncellemeden sonra hiçbir ayara dokunmadım, EXPO dahil).

Kablolar çıkmıştır diye işlemci kablosu takılı mı diye kontrol ettim, belki PSU tarafından çıkmıştır diye PSU'yu çıkardım.

Neden olduğundan emin değilim, tek şüphelendiğim şey sistem bilgisi kısmında temel kart sürümünde BIOS sürümü olması gerekirken X.X yazması.

Eki Görüntüle 257923
Temel kart sürümünde bende de x.x yazıyor, şüphelenicek bir şey olmaması lazım. PSU'nun anahtarını kapayıp fişini çıkarın ve başlatma tuşuna 9-10 kez basın ve fişi geri takın anahtarı açın ve bilgisayarı açın, bir daha kontrol edin.

RAM training süresi ile ilgi takılma ya da bug olabilir. Pil çıkarmak çok mantık değil gibi ama, anakart üzerindeki pimlere tornavida ile temas edip CMOS yapmak daha mantıklı. Sistemi kapatın, soğutucunun 2 vidasını biraz gevşetin, geriye tekrar hafifçe sıkın. Yıldız tornavida ile görselde işaretlediğim CMOS pimlere 10 saniye kadar temas edin, yani pimleri tornavidanın ucu ile birleştirmiş gibi düşünün. Bu işlemden sonra sistemi açın. Kırmızı EZ Debug LED'in sönmesi lazım. Gerekirse CMOS işlemini tek RAM ile deneyin. BIOS sürümü beta ise bir önceki normal sürüme de geçebilirsin.

Ekran görüntüsü 2026-06-17 151145.webp

Temel kart sürümünde bende de X. X yazıyor, şüphelenecek bir şey olmaması lazım. PSU'nun anahtarını kapayıp fişini çıkarın ve başlatma tuşuna 9-10 kez basın ve fişi geri takın anahtarı açın ve bilgisayarı açın, bir daha kontrol edin.

İşe yaramadı maalesef.

RAM training süresi ile ilgi takılma ya da bug olabilir. Pil çıkarmak çok mantık değil gibi ama, anakart üzerindeki pimlere tornavida ile temas edip CMOS yapmak daha mantıklı. Sistemi kapatın, soğutucunun 2 vidasını biraz gevşetin, geriye tekrar hafifçe sıkın. Yıldız tornavida ile görselde işaretlediğim CMOS pimlere 10 saniye kadar temas edin, yani pimleri tornavidanın ucu ile birleştirmiş gibi düşünün. Bu işlemden sonra sistemi açın. Kırmızı EZ Debug LED'in sönmesi lazım. Gerekirse CMOS işlemini tek RAM ile deneyin. BIOS sürümü beta ise bir önceki normal sürüme de geçebilirsin.

Eki Görüntüle 257928

Hocam işe yaramadı maalesef BIOS sıfırlandı ama LED hâlâ yanıyor.

Son düzenleme:
Gcc kuruluysa Revo Uninstaller ile Advanced taratarak kaldırın. Tekrar deneyin.

Hocam işe yaramadı maalesef biligisayarın açma tuşuna bastığı gibi CPU kırmızı LED'i yanıyor
Bir ihtimal daha var 4pin CPU girişi var ama ben bundan olcağnı sanmıyorum çünkü hiçbir zaman bura bir kablo sokmadım ve hiçbir LED sorunu yaşamadım 2 hafta önceye kadar yine de diyiyim.

Dosya Ekleri

• 20260617_160911.webp
    20260617_160911.webp
    3,9 MB · Görüntüleme: 0
Hocam işe yaramadı maalesef biligisayarın açma tuşuna bastığı gibi CPU kırmızı LED'i yanıyor
Bir ihtimal daha var 4pin CPU girişi var ama ben bundan olcağnı sanmıyorum çünkü hiçbir zaman bura bir kablo sokmadım ve hiçbir LED sorunu yaşamadım 2 hafta önceye kadar yine de diyiyim.

Evet, kuvvetli ihtimal. @Marix ile bu konu üzerinde geçen yıl durmuştuk. GCC sebebiyet verebiliyor, onun haricinde gevşek güç konektörleri ve fan portları, sendeki gibi 4 pin CPU güç girişi vs. sebebiyet verebilir. Öncesinde yaşamıyor olabilirsin, şu an tekrarlamış olabilir. 8+4 pin olacak şekilde CPU güç bağlantısını deneyin. Sorunu çözebilir, onun haricinde fan portlarını, CPU_Fan girişlerini tam oturduğundan emin olun. Denemekten başka çare yok, sorunu çözebilir. Gigabyte kartlar özelinde böyle bir durum var, güç konektörleri tamam olmalı.