AI döneminde yazılıma başlamak mantıklı mı?

indir (2).gif

merhaba, ben ralph.
Forumların vazgeçilmez soruları olan:

yazılıma nasıl başlanır?
yazılım nasıl öğrenilir?
AI döneminde yazılım hâlâ mantıklı mı?

sorularını bu yazı serisinde net şekilde ele alacağız.

Bu seride neler var?

hangi yazılım dili hangi alanı kontrol ediyor?
AI çağında yazılım öğrenmek mantıklı mı?
“Dili seçtim ama nasıl öğreneceğim?” sorusu nasıl çözülür?

Araştırmaların %90'ında şu cümleyi görürsün: “yazılım öğrenmek altın bileziktir.” doğru. Ama eksik. Hangi alanı seçersen seç; ister red team, ister blue team, ister Game, ister AI… araştırma, geliştirme ve yazılım bilmek kaçınılmazdır. Bu temelleri yok sayıp bodoslama girersen, bir gün geri dönüp “keşke baştan okusaydım” dersin ve başa sararsın bu kesin bilgidir. O yüzden hemen atlamanı tavsiye etmiyorum. Sert değilim, gerçekçiyim.

AI döneminde yazılım mantıklı mı?

Daha mantıklı desem güler misiniz? AI, yazılımcıyı bitirmedi. kötü yazılımcıyı bitirdi. bugün ChatGPT, Copilot, claude kod yazabiliyor olabilir ama:
  • ne yazacağını senin yerine düşünemez​
  • mimari kuramaz​
  • performans, güvenlik ve ölçek konularında karar veremez​

AI dönemi gerçeği

AI çağında yazılım öğrenmek mantıklıdır çünkü:

AI araçlarını kullanan yazılımcı, on gömlek üsttedir.
Python bilen biri → AI projelerine girer.
Python + C++ bilen biri → AI engineer olur

Dil
AI’de Rolü
Python
Prototip, model eğitimi, veri
C++
Performans, hız, core sistemler
CUDA
GPU hızlandırma
Rust
Güvenli ve modern sistemler

Değeri anlaşılmayan dil:

Evet ve Java hâlâ Enterprise dünyasının dominant dili. Peki, Java öğren = iş bul o zaman değil mi? Hayır. Sebebi basit:
Piyasada 10+ yıllık Java geliştiriciler var. Yeni giren için alan yok, alanı göremezsin. Ama Java'dan GO'ya geçiş yapılıyor. Bu ne demek?

GO tarafında ekmek kapısı var.

Neden Java'dan GO'ya geçiliyor?

Java
Go
Karmaşık
Basit
Ağır
Hafif
Yavaş deploy
Hızlı deploy
Eski ekosistem
Modern, cloud uyumlu

Yazılım Dilleri ve Alanları

Evet, yazılımın temelini ve sorularını atlattık. Şimdi bir alan seçelim ve bir dil nasıl öğrenilir bakalım.
Alan
Kullanılan Diller
AI / ML
Python, C++, CUDA
Web Frontend
JavaScript, TypeScript,HTML/CSS
Web Backend
Node.js, Go, Java
Oyun
C++, C#, Lua
Mobil
Kotlin, Swift
Sistem OS
C, Rust
Hacking Security
Python, C, Go
Cloud DevOps
Go, Python

Yazılım Dili Nasıl Öğrenilir?

Unutmayın: Her bilen anlatamaz. Herkesin beyni farklı çalışır, öğrenme stili farklıdır. Bu yüzden önce kendinizi keşfedin.

“ben nasıl öğreniyorum?” bu soruyu cevaplayın.

Bazı yorumlarda gördüğüm “önce dili öğren, sonra proje yap.” Mantığı kadar saçma bir şey yoktur. Önce fikir, sonra dil. Fikir varsa çözüm bulunur. George Hotz ne diyor, bakalım:

Bu adamı tanımıyorsanız, mutlaka araştırın.

temel syntax:
Değişkenler, döngüler, fonksiyonlar, list, dict, set.
Buna temel diyoruz.

Mesela:
  • değişken atarsın​
  • 18 yaşından büyük mü, küçük mü kontrol edersin​
  • hesap makinesi yaparsın​

algoritma ve sayısal mantık:
İf–else mantığı, döngü düşüncesi, basit algoritmalar

Python en kolay dil, doğru. Ama aynı zamanda en derin dillerden biridir. Basitliğini anlatmak için şu örnek yeterlidir:
Python:

Kod:
[CODE=python]techolay = "Ralph"

[/CODE]

Bu kadar basitken, diğer dillerde daha zordur.
Tür belirtmen gerekebilir.

C++:

Kod:
[CODE=cpp]string isim = "Ralph";

[/CODE]
Python:

Kod:
[CODE=python]print("Ralph Katıldı")

[/CODE]
Java:

Java:
public class HelloWorld {
public static void main(String[] args) {
System.out.println("Ralph Katıldı");
}
}

Zorlukları görebiliyor musunuz? Buna göre kendinizi eğiteceksiniz. Bu yüzden fikriniz = motivasyonunuzdur.
Web seçersin, portföy siteni yaparsın. HTML / CSS / JS öğrenirsin. Gelişmiş dersen React kullanırsın:

Ekran görüntüsü 2025-12-18 190122.webp

Ekran görüntüsü 2025-12-18 190134.webp

Python lazım diyorsan:

Ekran görüntüsü 2025-12-18 190404.webp

Anlatabildiysem ne mutlu. Bu formatta makale açmaya alışkın değilim en kısa zamanda alışmak dileği ile. İyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:

AI döneminde yazılıma başlamak mantıklı mı?

Eki Görüntüle 211587

merhaba, ben ralph.
Forumların vazgeçilmez soruları olan:

Sorularını bu yazı serisinde net şekilde ele alacağız.

bu seride neler var?

araştırmaların %90'ında şu cümleyi görürsün: “yazılım öğrenmek altın bileziktir.” doğru. Ama eksik. Hangi alanı seçersen seç; ister red team, ister blue team, ister Game, ister AI… araştırma, geliştirme ve yazılım bilmek kaçınılmazdır. Bu temelleri yok sayıp bodoslama girersen, bir gün geri dönüp “keşke baştan okusaydım” dersin ve başa sararsın bu kesin bilgidir. O yüzden hemen atlamanı tavsiye etmiyorum. Sert değilim, gerçekçiyim.

AI döneminde yazılım mantıklı mı?

daha mantıklı desem güler misiniz? AI, yazılımcıyı bitirmedi. kötü yazılımcıyı bitirdi. bugün ChatGPT, Copilot, claude kod yazabiliyor olabilir ama:
  • ne yazacağını senin yerine düşünemez​
  • mimari kuramaz​
  • performans, güvenlik ve ölçek konularında karar veremez​

AI dönemi gerçeği

AI çağında yazılım öğrenmek mantıklıdır çünkü:

Dil
AI’de Rolü
Python
Prototip, model eğitimi, veri
C++
Performans, hız, core sistemler
CUDA
GPU hızlandırma
Rust
Güvenli ve modern sistemler

değeri anlaşılmayan dil:

“league of Legends Java kullanıyor.” evet ve Java hâlâ Enterprise dünyasının dominant dili. Peki, Java öğren = iş bul o zaman değil mi? hayır. sebebi basit:
Piyasada 10+ yıllık Java geliştiriciler var. Yeni giren için alan yok, alanı göremezsin. Ama Java'dan GO'ya geçiş yapılıyor. Bu ne demek?

neden Java'dan GO'ya geçiliyor?

Java
Go
Karmaşık
Basit
Ağır
Hafif
Yavaş deploy
Hızlı deploy
Eski ekosistem
Modern, cloud uyumlu

yazılım dilleri ve alanları

evet, yazılımın temelini ve sorularını atlattık. Şimdi bir alan seçelim ve bir dil nasıl öğrenilir bakalım.
Alan
Kullanılan Diller
AI / ML
Python, C++, CUDA
Web Frontend
JavaScript, TypeScript,HTML/CSS
Web Backend
Node.js, Go, Java
Oyun
C++, C#, Lua
Mobil
Kotlin, Swift
Sistem OS
C, Rust
Hacking Security
Python, C, Go
Cloud DevOps
Go, Python

yazılım dili nasıl öğrenilir?

unutmayın: her bilen anlatamaz. herkesin beyni farklı çalışır, öğrenme stili farklıdır. Bu yüzden önce kendinizi keşfedin.

Bazı yorumlarda gördüğüm “önce dili öğren, sonra proje yap.” mantığı kadar saçma bir şey yoktur. Önce fikir, sonra dil. Fikir varsa çözüm bulunur. George hotz ne diyor, bakalım:

bu adamı tanımıyorsanız, mutlaka araştırın.

mesela:

• değişken atarsın​
  • 18 yaşından büyük mü, küçük mü kontrol edersin​
  • hesap makinesi yaparsın​

Python en kolay dil, doğru. Ama aynı zamanda en derin dillerden biridir. Basitliğini anlatmak için şu örnek yeterlidir:
Python:

Kod:
[CODE=python]techolay = "Ralph"

[/CODE]

bu kadar basitken, diğer dillerde daha zordur.
Tür belirtmen gerekebilir.

C++:

Kod:
[CODE=cpp]string isim = "Ralph";

[/CODE]
Python:

Kod:
[CODE=python]print("Ralph Katıldı")

[/CODE]
Java:

Java:
public class HelloWorld {
public static void main(String[] args) {
System.out.println("Ralph Katıldı");
}
}

zorlukları görebiliyor musunuz? Buna göre kendinizi eğiteceksiniz. Bu yüzden fikriniz = motivasyonunuzdur.
Web seçersin, portföy siteni yaparsın. HTML / CSS / JS öğrenirsin. Gelişmiş dersen React kullanırsın:

Eki Görüntüle 211577

Eki Görüntüle 211578

Python lazım diyorsan:

Eki Görüntüle 211579

anlatabildiysem ne mutlu. Bu formatta makale açmaya alışkın değilim en kısa zamanda alışmak dileği ile. İyi sosyaller.

Hocam, ADHD olduğum için yazılım alanında çok iyi değilim ve bu alan ilgimi de çekmiyor. Ancak teknolojiye, özellikle de sistem ve donanım konularına oldukça ilgiliyim. Sizce yapay zekâ döneminde sistem ve donanım alanının geleceği var mı? Açıklayabilir misiniz?

Kurulan her cümle bir şey anlatıyor. Temiz ve kolay anlaşılır bir yazı olmuş. Gereksiz laf salatası yapıp milletin aklını karıştıran yazılardan değil kesinlikle. Ellerinize sağlık.

Tasarım benzerliği şaka mı??

1766077501415.webp

1766077784603.webp

(Bu tasarım AI kullanılmadan yapıldı. Text to ASCII Art ile logo yapılmıştı. Shadow, font desteği nedeniyle silindi.)

Hocam, ADHD olduğum için yazılım alanında çok iyi değilim ve bu alan ilgimi de çekmiyor. Ancak teknolojiye, özellikle de sistem ve donanım konularına oldukça ilgiliyim. Sizce yapay zekâ döneminde sistem ve donanım alanının geleceği var mı? Açıklayabilir misiniz?
AI hayat veren yazılım değil, donanım ve sistemdir. Yapay zekaları özel çipler gpu'lar ve npu'lar çalıştırır. Bulut sistemleri, veri merkezleri, ağ altyapıları olmadan AI, işlevsiz bir araçtır. Kalbi olan bir bileşenin geleceği var mı sorusunun cevabı, kesinlikle evet diyebilirim.

Kurulan her cümle bir şey anlatıyor. Temiz ve kolay anlaşılır bir yazı olmuş. Gereksiz laf salatası yapıp milletin aklını karıştıran yazılardan değil kesinlikle. Ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim.
Tasarım benzerliği şaka mı??

Eki Görüntüle 211593
Eki Görüntüle 211595

(Bu tasarım AI kullanılmadan yapıldı. Text to ASCII Art ile logo yapılmıştı. Shadow, font desteği nedeniyle silindi.)
Güzel seçim :hahaha:

Bu temelleri yok sayıp bodoslama girersen, bir gün geri dönüp “keşke baştan okusaydım” dersin ve başa sararsın bu kesin bilgidir
Tam olarak bu noktadayım. Mesela Python derslerimden örnek vereyim. Max yaptığım CSV dosyalarından kütüphaneler yardımıyla veri çekmekti. Onun dışında şu anda SQL dili öğreniyoruz zaten bu dilin olayı veri analistliğinde olması lazım. Python'da da bu şekilde veri analisti seviyesiyle yetindim sadece. Peki developer tarafına geçebilmek için ne yapmam gerekiyor? Bu büyük bir noktada benim yaratıcılığımın eksik olmasıyla da alakalı gözüküyor. Bu bölümün insanlarının ne fikirleri var: Şair gibiler kendime bakınca patrondan emir bekleyen, onu yapmakla sınırlı kişi görüyorum kendimi şu an.

Daha başında sayılırım. Bu olmamak için ne yapmaya başlamalıyım?

Tam olarak bu noktadayım. Mesela Python derslerimden örnek vereyim. Max yaptığım CSV dosyalarından kütüphaneler yardımıyla veri çekmekti. Onun dışında şu anda SQL dili öğreniyoruz zaten bu dilin olayı veri analistliğinde olması lazım. Python'da da bu şekilde veri analisti seviyesiyle yetindim sadece. Peki developer tarafına geçebilmek için ne yapmam gerekiyor? Bu büyük bir noktada benim yaratıcılığımın eksik olmasıyla da alakalı gözüküyor. Bu bölümün insanlarının ne fikirleri var: Şair gibiler kendime bakınca patrondan emir bekleyen, onu yapmakla sınırlı kişi görüyorum kendimi şu an.

Daha başında sayılırım. Bu olmamak için ne yapmaya başlamalıyım?
Developer tarafına geçmek için daha fazla ders değil, problem seçmen gerekiyor. Küçük de olsa gerçek bir problem bul ve sıfırdan kendin çöz. Python veri analisti için bir nimettir ama orada kalırsan sadece analiz yaparsın. Python’da CSV/SQL’den veriyi çek, işle, karar mantığı ekle, kaydet veya servis et; SQL’i sadece veri okumak için değil beslemek için kullanabilirsin. Ben mesela az veri vardı elimde; low data diye bir kavram var buna az veriyle büyük işler diyoruz. Veriyi alıyor, işliyor ve yorumluyor. Bu tarz projelerimde mevcut en yakın zamanda paylaşmayı düşünüyorum.

Developer tarafında jr mesela evet ciddi alımlar kapandı, düşüşler yaşandı ama alanın güzel analistlik her zaman ai dallarına giriyor. ve ihtiyaç duyulan bir alan tek sorunun Türkçe kaynak olacaktır zaten bu işler için ingilizce kesinlikle şart. Tavsiyem problemler bularak çözerek yazdığın python seni developer'a taşıyacağıdır. Zaten analistlik konularında kötü yazılımcı olmazsın iki sorunuda bitirmiş olayım. :haha: