016

Becerikli
Merhabalar, bilgisayar ile aram 4-5 yaşından beri iyi. Bu aralar yazılım öğrenme hevesine kapıldım fakat ne yapacağımı, ne ile başlayacağımı bilmiyorum. Matematiğim çok kötü, B2 seviye İngilizcem var. Ne yapmam gerekiyor, yol gösterir misiniz? Hangi dil ile başlayacağımı da bilmiyorum. Eğer cidden başarırsam ve iyi bir yazılımcı vb. olabilirsem FiveM veya Rage:MP sunucusu kurmayı çok isterdim. Ve yapay zekadan destek almak mantıklı mı?

Merhaba,

Yıllardır yazılım ve bilgisayar sektörünün içinde olan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki artık yazılımda acemilere yer yok; yapay zekâ acemileri bitirecek. Ve senior veya mid seviyeye gelmen de bayağı bir zaman alacaktır. Yapay zekâ sayesinde de hiçbir şey öğrenemezsin, sadece öğrendiğini sanırsın. Ama illaki "Ben öğrenmek istiyorum." dersen C++ veya Python ile başlamanı öneririm.

Merhaba,

Yıllardır yazılım ve bilgisayar sektörünün içinde olan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki artık yazılımda acemilere yer yok; yapay zekâ acemileri bitirecek. Ve senior veya mid seviyeye gelmen de bayağı bir zaman alacaktır. Yapay zekâ sayesinde de hiçbir şey öğrenemezsin, sadece öğrendiğini sanırsın. Ama illaki "Ben öğrenmek istiyorum." dersen C++ veya Python ile başlamanı öneririm.
Peki ne yapmam gerekiyor, nasıl öğrenebilirim? Mesela youtubedaki öğretici videolar çok uzun geliyor odak sorunum olduğu için o kadar uzun videoları bitiremem.

Artık yazılım öğrenmene gerek yok. O dilde en işe yarar kütüphaneler ne ise adını öğren. Vibe coding ve ai assisted dev'de kendini geliştir. Düzgün promptlar vererek 1 satır bile kod değiştirmeden çok iyi projeler çıkarırsın. Sadece nerde ne kullanacağını bilmen yeterli. Fakat ana mantığı çözmen için basit öğrenebileceğin bir dili çözmen yeterli, bu da elbette python.

Artık yazılım öğrenmene gerek yok. O dilde en işe yarar kütüphaneler ne ise adını öğren. Vibe coding ve ai assisted dev'de kendini geliştir. Düzgün promptlar vererek 1 satır bile kod değiştirmeden çok iyi projeler çıkarırsın. Sadece nerde ne kullanacağını bilmen yeterli. Fakat ana mantığı çözmen için basit öğrenebileceğin bir dili çözmen yeterli, bu da elbette python.

Hoş geldin performanssız ve güvenlik açığı dolu uygulama.

Yazılımı öğrenmek için artık söz dizimi (syntax) öğrenmeye gerek yok, uzmanlaşacağınız alanla ilgili teorik bilgi alabilirsiniz ve algoritmik bilginiz dahilinde "vibe coding" ile gitmenizi şiddetle öneririm. Artık promt mühendisliği devreye girer bu saatten sonra yazılım mühendisliğinden ziyade.

Hoş geldin performanssız ve güvenlik açığı dolu uygulama.
O eskidendi, zamanla iyileşecektir ve iyileşmeye de devam ediyor. ;)

Hocam öncelikle yorumlardakilere kısmen katılsam da haksız olduğunu düşündüğüm yerler var öncelikle büyük şirketler yapay zeka kullanıyor evet ama düşündüğünüz gibi projeyi antigravitye bağlayıp şunu yap bunu yap şeklinde değil zira şu an çalıştığım şirkette aşırı büyük projelere yapay zeka hala müdahale edemiyor şahsi görüşüm kod okumayı bilmek aşırı önemli hani bu şey değil if bloku şunu yapar falan değil bayağı bayağı bir yazılmış kod aç onu oku ne işe yaradığını neyin nerede kullanıldığını vs öğren ayrıca Debug yapmak da aşırı önemli eğer ki dili öğrenmek istiyorsan hata dolu bir projeyi Debug etmen şart çünkü Debug aşırı komplikedir sana kodu okutur yanlışı buldurur düzelttirir dil konusunda arkadaşlara katılıyorum Python olabilir ya da C# ancak C++'ı çok anlamadım sektörde bu dili daha çok elektronikçiler makineciler daha sık kullanıyor yani ben görmedim net bir şey de de miyim ama şu da bir gerçek bu tarz eski dillerde sektörde eleman açığı var ayrıca dipnot Python kolay gibi gözükür zira dil değil syntaxı kolaydır kütüphanelere girdiğin gibi kan ter gözyaşı akıtır iyi çalışmalar dilerim esenlikler.

Artık promt mühendisliği devreye girer bu saatten sonra yazılım mühendisliğinden ziyade.

Evet bu konuda cidden katılıyorum güzel promp mühendisliği eğitimleri var özellikle tavsiyem Google'dan almanız cidden güzel bir eğitim ancak tekrar ediyorum büyük projelerde AI sandığınız kadar aktif değil yetmiyor şu an üzerinde çalıştığım proje 19k satırlık şimdi ben bunu nasıl sorayım :d ayrıca 19k satırlık uygulamaya performanssız demeyin bunun gibi başka bir sürü proje var ver tıkırında çalışıyor ancak şu da bir gerçek AI bazı alanları domine etmeye başladı yavaştan fronted mesela ancak hala temiz bir aspx çıkartamıyor eski zaten sektörde kullanılmaz demeyin ne kadar çok kullanıldığını görseniz şaşarsınız.

Son düzenleme: