Ekran Görüntüsü (25).webp

Tamam hocam, şimdi QoS tarafı da benim açımdan tamam oldu. IP QoS zaten etkin, PRIO seçili ve bütün Q1-Q8 kuyrukları açık. Alttaki toplam bant genişliği sınırı da devre dışı, oraya dokunmuyoruz. LAN2 de doğru zaten çünkü PC orada. Yani şu an ayarlarda gözüme bariz yanlış gelen bir şey yok. O yüzden PRIO, WRR veya QoS Sınıflandırma tarafına şimdilik girmeyelim. 35.000 kb/s trafik şekillendirme kuralı da kalsın. Şimdi aynı şekilde Waveform testini 2-3 kere daha yapalım. Her testte özellikle unloaded, download active ve upload active değerlerine bakalım. Eğer yine +70 ms civarında çıkarsa, bu modem üzerindeki trafik şekillendirmenin bizim bağlantıda beklediğimiz gibi çalışmadığını düşünürüz. Ondan sonra başka değerler veya farklı bir çözüm için kolları sıvarız. En kötü, vaktiniz yoksa da eski ayarlarınıza geri dönersiniz ve biraz daha araştırma yapıp bakabiliriz.

Son bir test yapalım: Waveform upload testi çalışırken bir CMD'de ping -t 192.168.1.1, diğer CMD'de ping -t 1.1.1.1 çalıştır. Test bitince ikisinin ekran görüntüsünü at. 192.168.1.1'in pingi de yük altında fırlıyorsa modem kuyruğu oluşturuyor; modem pingi sabit kalıp 1.1.1.1 yükseliyorsa sorun modemden sonraki tarafta, yani TT/hat tarafında olabilir. Bu test de bize nerede aramamız gerektiğini bayağı net gösterecek.

Ekran Görüntüsü (35).webp
Ekran Görüntüsü (33).webp
Ekran Görüntüsü (34).webp

1.1 tarafında ping fırladı diğer kısım sabit kaldı. Telekom görevlisi kapıdan odaya kadar fiber kabloyu uzatmayın hemen kapının yanına modemi kurun dedi, elektrikçi çağırdım fiberi odaya doğruca PC'nin yanına götürelim modemi PC'nin yanına koyalım dedi öyle yaptık. Kabloyu ezmeden kırmadan odaya getirdik. Kablo hasarı mı var yoksa Telekom'un hattında mı problem var bilemiyorum.

Bence fiber kablo hasarından çok TT tarafındaki upload kuyruğu/routing daha olası. Çünkü 192.168.1.1'e ping 1 ms sabit kalıyor ama 1.1.1.1 upload altında 100-200+ ms'lere fırlıyor. Hat hızları da normal. Yine de modemden optik güç/LOS değerlerine bakmak iyi olur; onlar normalse fiziksel fiberden şüphelenmek için pek sebep kalmıyor. Vallahi önerebileceğim sadece optik güç/LOS değerlerini bir kontrol ettirin. Değerler normalse, fiber kabloyu çok kurcalamayın. Sonra TT'yi arayıp upload yük altındayken 100-200+ms'ye çıktığını 192.168.1.1'in 1 ms sabit kaldığını da söyleyip hat/OLT tarafının opreretör tarafından kontrolünü isteyin. Modem değişimi mümkünse bir de onu deneyin; WR854GVR'nin QoS'u belki de düzgün çalışmıyor olabilir. Açıkçası daha fazla şey söyleyemiyorum maalesef.