Torukojin Kaneki

Başarılı
Yer
Manisa
Merhabalar ben 9. sınıf matematik harici sayısal dersleri, tarihi ve İngilizcesi güçlü olan bir öğrenciyim. Ailem meslek lisesine geçmeme engel oluyor. Ben geçmek istiyorum Boğaziçi'nde İngilizce Öğretmenliği okuyan abim var. Üniversitesi bitince Avrupa'da üniversite okumaya çalışıyor. Bende düşününce üniversite mantıksız geliyor. En azından meslek ile yurtdışına kaçıp çalışıp para biriktirip üniversite okurum diye düşünüyordum. Ailem bunu engelliyor ne önerirsiniz bana? Anadolu Lisesi'nde kalırsam her türlü dil sınıfı seçerim. İstediğim meslek lisesi MOSTEM Lisesi, yarı-özel iyi bir meslek lisesi.

Meslek lisesinde meslek öğretmiyorlar ki çoğunda malzeme bile yok. Ancak birinin yanına çırak falan girersen öğrenirsin o da zor. Çünkü genelde iş öğretmek yerine getir götür yaptırıyorlar. Meslek öğrenmenin en temel kuralı o mesleği sürdüren bir yakının olması lazım.

Meslek lisesinde meslek öğretmiyorlar ki çoğunda malzeme bile yok. Ancak birinin yanına çırak falan girersen öğrenirsin o da zor. Çünkü genelde iş öğretmek yerine getir götür yaptırıyorlar. Meslek öğrenmenin en temel kuralı o mesleği sürdüren bir yakının olması lazım.
Hocam arkadaşımın babası var eminim ki yardımcı olur diye düşünüyorum. Hocam benim dediğim lise Almanya formatında eğitim veriyor, özel okul. Biz hocaların sınıfına gidiyoruz.

Hocam arkadaşımın babası var eminim ki yardımcı olur diye düşünüyorum. Hocam benim dediğim lise Almanya formatında eğitim veriyor, özel okul. Biz hocaların sınıfına gidiyoruz.
Ben o okulu bilmiyorum ama özel bir lise ise tabii ki malzeme falan vardır, devlet okullarında olmuyor genelde. Gitmek istiyorsan git ama el becerisi ve dikkat kabiliyeti çok önemli.

Meslek ile yurt dışına kaçmak çok zor bu ülkede iyi bir hayat kurmak istiyorsan ya güzelce abin gibi okuyacaksin ya da 12 13 yaşlarından itibarinden bir ustanın yanında çalışmaya baslayacakdin ki biraz geç oluyor o da.

Hocam iyi de abim Boğaziçi'nde. O bile Avrupa'da bir daha üniversite okuyacak. Bana mantıksız geliyor.

Ailenizi ciddi bir şekilde oturup konuşmanız gerekiyor. Okulun sunduğu imkanlar, YKS'de meslek okuyan insanlara verilen avantajdan bahsedebilirsin. Ama gideceğin liseyi iyi seçmen gerekiyor. Öğretmen kadrosu, öğrencileri ve okulun meslek derslerindeki imkanlarının iyi olması gerekiyor.

Ailenizi ciddi bir şekilde oturup konuşmanız gerekiyor. Okulun sunduğu imkanlar, YKS'de meslek okuyan insanlara verilen avantajdan bahsedebilirsin. Ama gideceğin liseyi iyi seçmen gerekiyor. Öğretmen kadrosu, öğrencileri ve okulun meslek derslerindeki imkanlarının iyi olması gerekiyor.
Erasmus'u cidden var. Teknofest vb. başarıları da var. Europass sertifikası da veriyor.

Ailen neden engel oluyor? Ne diyor da engel oluyor?

En azından meslek ile yurtdışına kaçıp çalışıp para biriktirip üniversite okurum diye düşünüyordum.
Bu işler böyle hayal ettiğiniz gibi olmuyor. Kaçarak gitmek öyle güllük gülüstanlık bir şey değil. ABD'de bir ICE furyası kasıp kavuruyor, kaç bin kişiyi göz altına aldılar.
Diyelim ki para biriktirdin, yasal yollardan üniversite okumaya gittin, ne okumayı düşünüyorsun? Meslek çıkışlı olduğunu varsayarak.

Anadolu Lisesi'nde kalırsam her türlü dil sınıfı seçerim. İstediğim meslek lisesi MOSTEM Lisesi, yarı-özel iyi bir meslek lisesi.
Anadolu'da kalırsan neden dil bölümü seçersin? Abin İngilizce Öğretmenliği okuduğu için ona mı hevesin var?

Son düzenleyen: Moderatör: