Ailemin beni anlamaması

Doğum günümde ailemle özel olarak konuştum, kimseyle konuşmamalarını, pasta almamalarını söyledim. Hediye de istemedim. Ama illa alacaklarsa kıyafet ve ayakkabı dışında ne alırlarsa alsınlar dedim. Buna rağmen inadına marka ceket ve ayakkabılar alıyorlar. Ben öyle bir insan değilim, bir ayakkabıya 3.000 TL vermem, giymem. Jump gibi orta kalite ayakkabılar giyince mutlu oluyorum. Bir ayakkabı için 3.000 TL verilmesini saçma buluyorum, ama ailem "Millet giyiyor, sen niye giymiyorsun?" diyerek kavga çıkarıyor. Ayrıca ETS hastalığım var, ayaklarım durmadan terliyor. O ayakkabılarla dolaşsam mahvolurlar, ama yine de inadına istemediğim şeyleri yapıyorlar. Sonra da zorlukla iade ettirdiğimde suçlu ben oluyorum. Baştan söylemiştim dediğimde ise nankörsün diyorlar. Benim düşüncelerimi önemsemiyorlar. Size de aynı gelebilir ama hep düşüncemin aksini yapıyorlar. Artık onlarla dışarı çıkmaktan bile soğudum. Dertlerim var, anlatmam lazım, ama beni takmadıkları için anlatasım da gelmiyor. Pahalı marka şeyler alınca mutlu olacağımı düşünüyorlar. Sizin düşünceniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de aynı fikirde düşünüyorum. Bir ayakkabıya en fazla 2 bin lira verilir bence ama sizin aldığınız hediye, hediyeler de geri çevrilmez. Size alınacak hediyeyi sizin belirlemeniz yanlış olabilir. Adı üstünde hediye, alınacak kişinin alınan şeyi bilmemesi gerekir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de aynı fikirde düşünüyorum. Bir ayakkabıya en fazla 2 bin lira verilir bence ama sizin aldığınız hediye, hediyeler de geri çevrilmez. Size alınacak hediyeyi sizin belirlemeniz yanlış olabilir. Adı üstünde hediye, alınacak kişinin alınan şeyi bilmemesi gerekir.

Kendileri soruyorlar ne istiyorsun diye ben de cevap veriyorum ama hep aynı. Sonra iade et deyince ben suçlu oluyorum, sormasalar haklısınız.

Önemli olan fiyat değil de içe sinmesi göze hoş gelmesi. Beğenerek almak sanki. Fakat karşı tarafın hediyesini vs. kabul etmemek veya beğenmemekte karşı tarafı inciltebilir veya kırabilir sanki. Hediye bu yakından alınıyorsa tabii.

Ortada bir anlaşmazlık olduğu doğru ama bu 2 taraf için de geçerli.

Ailen, senin arkadaşlarından görüp özenebileceğini düşündükleri şeyleri sana sağlamak istiyor, bunu da kendi ergenlik dönemlerindeki bazı hatıralardan dolayı hassas oldukları için yapmaya çalışıyor olabilirler. Onlar kendileri için hassas olan bir konuda buna özen gösterdikleri için de senin hediyeleri kabul etmeyip iade ettirmeye çalışman gururlarını kırıyor olabilir. Nankörlük gibi suçlamalar da muhtemelen kendilerinin doğruyu yaptıklarına inanmaları ama senin bunu düzenli olarak reddediyor olmandan geliyor.

Ailen de senin seçimlerine saygı göstermeleri gerektiğini anlamıyor. Yaşın kaç bilmiyorum ama herhangi bir konuda sağlıklı şekilde düşünüp karar verebileceğine inançları yok gibi görünüyor.

Nasıl düzelebileceği konusu biraz karışık, aile dinamikleri ve ebeveynlerinin hayat görüşüne göre değişir. Bu benim ailemde ben ergenlik dönemlerindeyken olsaydı oturup konuşurdum, onların bunu neden yapmak istediklerini anladığımı ve minnettar olduğumu ancak benim de kendimle ilgili bazı şeyleri seçme hakkım olduğu konusunda ikna etmeye çalışırdım. Her ailede işe yaramayabilir ama bu kadar detaylı ve empati kurarak konuşmak denemeye değer.

Ortada bir anlaşmazlık olduğu doğru ama bu 2 taraf için de geçerli.

Ailen, senin arkadaşlarından görüp özenebileceğini düşündükleri şeyleri sana sağlamak istiyor, bunu da kendi ergenlik dönemlerindeki bazı hatıralardan dolayı hassas oldukları için yapmaya çalışıyor olabilirler. Onlar kendileri için hassas olan bir konuda buna özen gösterdikleri için de senin hediyeleri kabul etmeyip iade ettirmeye çalışman gururlarını kırıyor olabilir. Nankörlük gibi suçlamalar da muhtemelen kendilerinin doğruyu yaptıklarına inanmaları ama senin bunu düzenli olarak reddediyor olmandan geliyor.

Ailen de senin seçimlerine saygı göstermeleri gerektiğini anlamıyor. Yaşın kaç bilmiyorum ama herhangi bir konuda sağlıklı şekilde düşünüp karar verebileceğine inançları yok gibi görünüyor.

Nasıl düzelebileceği konusu biraz karışık, aile dinamikleri ve ebeveynlerinin hayat görüşüne göre değişir. Bu benim ailemde ben ergenlik dönemlerindeyken olsaydı oturup konuşurdum, onların bunu neden yapmak istediklerini anladığımı ve minnettar olduğumu ancak benim de kendimle ilgili bazı şeyleri seçme hakkım olduğu konusunda ikna etmeye çalışırdım. Her ailede işe yaramayabilir ama bu kadar detaylı ve empati kurarak konuşmak denemeye değer.

Normalde alalım diye sormasalar haklısınız ama ne istersin diye sorup istemediğim şeyi inadını alıyorlarsa burada sadece ailem suçlu olmuyor mu?

Normalde alalım diye sormasalar haklısınız ama ne istersin diye sorup istemediğim şeyi inadını alıyorlarsa burada sadece ailem suçlu olmuyor mu?
Her şeyde bir suç aramaya çalışma, bazı istisnalar hariç herkesin kendine göre haklı olduğu konular var. Senin de buradaki haklılık payın bu dediklerin. Aile içinde olan bir şeyde suç ya da suçlu arama, sadece karşı taraf için de empati kurarak 2 tarafın da hassasiyetlerini gözetecek şekilde iletişim kurmak gerekiyor. Bu empatiyi ailen sana karşı kurmamışsa bile sen onlar için empati kurduğunda muhtemelen bir şeyleri onlar da fark edecektir. Aslında aile içi olan çoğu anlaşmazlığın çözümü taraflar için o kadar basit ki sadece iyi düşünülmüş bir konuşmayla bile hemen hemen hepsi birkaç dakika içinde çözülebilecek şeyler.

Dediğim gibi dediklerinde haklı olduğun ve ailenin hatalı olduğu şeyler var ama iki tarafın da hassasiyetini gözeterek bu konuda olgun bir sohbet etmek bence çoğu aile içinde bu basit sorunu çözer. Bu konuşmada onları suçlama, önceki mesajımda dediğim muhtemel hassasiyetlerini de anladığını söyle, teşekkür et ama senin de bir "birey" olarak kendinle ilgili konularda söz hakkının olması gerektiğini ve bunun hem senin kişilik gelişimine hem onların bütçesine hem de bu anlaşmazlığın çözümünde ne kadar faydalı olduğunu onlara anlatmayı dene. Denemeye değer, en azından ben kendi ailem içinde özellikle ergenlik dönemimde yaşadığım sorunlarla ilgili bu dediğimi çok yaptım, onlarca sorun arasında bu şekilde çözemediğim sadece 1 ya da 2 anlaşmazlık oldu.

Geri
Yukarı Alt