Arkadaşlar, sorun asgari ücrette değil. Esas sorun işçilerin haklarını doğru düzgün savunamamaları.

Adaletin işlemediği bir ülkede sendikalar düzgün çalışmaz, haliyle vahşi kapitalizm olur ve bu ortamda emekçileri sömürürler. Bunun olmasını engellemek için de sendika yoğunluğunun artırılması gerekiyor.

Diğer ülkelerdeki sendika yoğunluğuna bakalım:
1719439107687.webp

Yani demem o ki; asgari ücret 17002 TL diye siz işçiye aynısını vereceksiniz diye bir şey yok. Herkese bunu dayatanlar işadamı değil patrondur. Patronların da önüne sendikalar geçer.
Öte yandan, üretimin olmadığı bir ülkede asgari ücretin düşük olması ve zam yapılmaması ekonomi açısından daha iyidir ve bu büyükşehirler dahil her şehirde geçerli.

Türkiye'deki sendika yoğunluğunun az olmasını geçtim, var olan sendika başkanları da yolsuzluk peşinde... Acilen adalet sisteminin düzeltilmesi gerekiyor.

Edit: Tam da @1178 hocamın seveceği tarzda bir yazı yazmışım. :D

Son düzenleme:
Öte yandan, üretimin olmadığı bir ülkede asgari ücretin düşük olması ve zam yapılmaması ekonomi açısından daha iyidir ve bu büyükşehirler dahil her şehirde geçerli.
Şurası dışında katılıyorum. 😁

Sendika yoğunluğu da başlı başına pek bir şey ifade etmiyor aslında. Sarı -işci için değil mevcut hükümet için faaliyet gösteren- sendikalar, örneğin TÜRK-İŞ, sendika bile değil işçilerin gözünde. Bunlar istediği kadar, sayısal olarak, "yoğun" olsun; işçi hakları adına yetersiz veri olur. Tabi bunu üyelerin yanlış bir kanıya varmaması adına söylüyorum, büyük ihtimalle yetersiz bir veri olduğu hakkında sizle benzer düşüneceğiz ya da halihazırda düşünüyoruzdur.

Konunun gerisini de okumadım, yanlış bir şey söylemişsem affola.

Sendika yoğunluğu da başlı başına pek bir şey ifade etmiyor aslında. Sarı -işci için değil mevcut hükümet için faaliyet gösteren- sendikalar, örneğin TÜRK-İŞ, sendika bile değil işçilerin gözünde. Bunlar istediği kadar, sayısal olarak, "yoğun" olsun; işçi hakları adına yetersiz veri olur. Tabi bunu üyelerin yanlış bir kanıya varmaması adına söylüyorum, büyük ihtimalle yetersiz bir veri olduğu hakkında sizle benzer düşüneceğiz ya da halihazırda düşünüyoruzdur.
Elbette, sendika yoğunluğu ile olacak iş değil ki zaten bunu yazımda belirttim. Kuvvetler ayrılığı, kuruluşların ve kurumların bağımsızlığı, yargı bağımsızlığı gibi unsurlar olmadan ne yaparsak yapalım boşa.

Ancak asgari ücreti artırmak da çözüm değil. Eğer ki işçi eziliyor, maaşlar yetmiyor diye adalet yerine asgari ücret artırılması konuşuluyorsa o yerde en baştan oksimoronluk vardır. Özellikle, "her şehirde asgari ücret farklı olsun" tarzı saçma öneriler, gelir eşitsizliğinden başka bir şey getirmez.

Ayrıca Türkiye'nin Norveç olamayacağını biliyorum fakat Norveç de bir ülke sonuçta ve burada resmi olarak belirli bir asgari ücretin olmadığını da belirteyim. Velev ki ihtiyaç olsaydı burada belli bir asgari ücret olurdu ama yok, demek ki işçiler tarafından öyle bir talep de yok. Sebebi de adaletin takır takır işlemesi dolayısıyla sendikaların çok güvenilir ve güçlü olması... Haliyle demir yumruk masaya vurulunca sosyal refah ve eşitlik sağlanıyor ki sendikaların rasyonel görevi budur.

Son düzenleme:
Asgari ücretin şehirlere göre değişiklik göstermesi gerekli. Her şehrin yaşam maliyetleri aynı değil. Enflasyonun yüksek olması eklenince büyükşehirlerde hızlıca eriyip gidiyor. Haliyle vatandaş zam talep ediyor.
Bu dediğin federal devletlerde olur. Türkiye üniter bir devlet olduğu için bu dediğin yapılamaz. Ha Türkiye federal bir devlet olursa olabilir.