Bu arada akım korumalı priz regülatör özelliği bulunmadığından dalgalanmalara karşı korumaz, voltaj düzeltmez.

Anladım hocam, ben “dalgalanma” derken ani gerilim yükselmesini kastetmiştim. Voltajı düzenlemez ama bu tür ani darbelere karşı koruma sağlar.

Dostlar selam
Yaklaşık 5 yıl önce evimizin yakınına yıldırım düşmüştü. O olaydan sonra eski bilgisayarımın PSU'su, anakartı ve işlemcisi yandı. O zamandan beri bu konuda biraz tedirginim.
Bu sene yeni bir bilgisayar aldım. Akım korumalı bir priz kullanırsam buna benzer durumlarda bilgisayarımı korur mu?
İnternette gördüğünüz ucuza satılanlar korumaz.

İnternette gödüğünüz ucuza satılanlar korur.
Yıldırıma karşı topraklama iş yapmaz. Sizi vurursa ve paratoner yoksa kablolar yanar, sizi vurmazsa aşırı voltaj yapar, topraklama o konuda bir şey yapmaz.

UPS içinde regülatör vardır herhalde. O makul miktarda korur. Varistör de atmışlardır, akım koruma işini de yapar. Varistör değişimi akım korumalı prize göre daha zahmetli olabilir.

Yıldırım gerilimi artıracağı için akım korumalı priz (varistör) gerekir. İsterseniz bir tane priz alıp dışarıdan teki ekmekten daha ucuza birkaç tane varistör alıp paralel bağlayarak lanse edilen 9999999999 joule seviyelerine ulaşabilirsiniz. Ucuzlarda 1 tane var, pahalılarda daha büyük ve/veya birden fazla var. Esprisi bu.

Bozulan akım korumalı priz varistör alarak tamir edilebilir, tekrar satın almanıza gerek yok.

Topraklama kaçak durumunda elektriği toprağa iletip çarpılmanızı önler. Bunun dışında filtreleme ve statik yük atımında da iş yaptığı yerler var.

Alacaksanız kablo kesiti düzgün bir şey alın. Ortalıkta 0,75-1 mm^2 kablolar geziyor.

Akımı filtrelemez ki, zaten filtreliyorsa olsaydı emin olun çok daha büyük olurdu prizler. Tabii ki filtre yapanlar var ama onların fiyatı da çok yüksek. Herkesin aldığı klasik olanlarda sadece varistör ve sigorta var ama bunlar gereksiz çünkü zaten neredeyse her şeyde bunlardan var. Kısaca pazarlama taktiği gibi bir şey; bomboş bir alet, sadece 275 V üstüne geldiği zaman akımı kalıcı kesiyor, o kadar.

Dostlar selam.
Yaklaşık 5 yıl önce evimizin yakınına yıldırım düşmüştü. O olaydan sonra eski bilgisayarımın PSU'su, anakartı ve işlemcisi yandı. O zamandan beri bu konuda biraz tedirginim.
Bu sene yeni bir bilgisayar aldım. Akım korumalı bir priz kullanırsam buna benzer durumlarda bilgisayarımı korur mu?

Peki akım korumalı priz yerine Parafudr'a ne dersin?