Geçmişte AKN veya AKK adıyla kullanılan uygulama vardı. "Adil Kullanım Noktası" veya "Adil Kullanım Kotası" denen bu zırvalık tonla para ödediğiniz hizmeti baltalıyordu. Elbette kotasız paketler vardı ama fiyatları çılgıncaydı. İnternet bu ülkede asla ucuz olmadı. Görünüşe göre devam edecekmiş gibi görünüyor.
AKK dönemi tarifeler....webp
AKN, paketinizde geçerli olan kotanın dolması sonrasında download hızının düşmesine yönelik bir uygulama. Diyelim 8Mbps 50GB paket kullanıyorsunuz. 50GB AKN dolunca paketinizin hızı ne olursa olsun 1Mbps'e kadar sınırlandırılıyordu. X'e kadar demek zorundayım çünkü 800Kbps üzerini gören şanlı sayılabilirdi. Bunun uygulanma nedeni hem başka bir firmanın baskı yapıp bildiğimiz çocuk gibi ağlaması hem de o dönem var olan ortaklaşma kullanımın önüne geçmekti. Tabii engel olunamadı. Hala sınırsız paket seçeneği var. O dönem TT'nin A**ap elinde olması, onları durdurulmaz yapıyordu. Nedenini sormayın, biliyorsunuz.

Bu saçma uygulamanın kalkması için kullanıcılar sesini duyurabildi. Bir MV'ye ulaşıp konuyu meclise taşıdılar ve bir şekilde partiler bunun oy sağlayabileceğini düşündü. Talep azımsanacak gibi değildi ve partiler için gündemin en büyük sorununa evirilmişti. Bunu talep eden kullanıcıların genç olması ve her yerden şikayet/talep etmesi yüzünden giderek büyüdü...

TBMM sonrasında ara geçiş dönemi yaşandı. Önce AKN'ye ulaşınca paket hızınız ne olursa olsun 3Mbps'e kadar seviyesine yükseldi. Ardından kullandığınız pakete göre değişti. Tabii biz kalkmasını istiyorduk. Benim gibi tonla kullanıcı vardı. Baskıya devam edildi. Önce kalkmayacak dendi aşırı tepki aldı. Sonrasında kaldırıldı. Çok sancılı ve bir tık uzayan bir süreç oldu. Günün sonunda partilere atılan maillere "bunu yapmazsanız oy yok!" yazısı kazandı.

Paketlerin AKN sonrası hızı.webp

Tabii en güncel tablo bu mu hatırlamıyorum. Buradaki hızlar 2 veya 3 kez düzenlendi. En günceli olmasa bile fikir beyan etmesi açından değerli :)

AKN'siz döneme geçişte yaşlı kesim bundan rahatsız oldu. Paketlerin fiyatları artması yüzünden buna destek verenlere sövdüler. "35GB nerenize yetmiyordu?", "Allah belanızı versin, sizin yüzünden paketlerin fiyatı uçtu", "Sizler vatan hainisiniz" ve "Sizler devleti zarara uğratıyorsunuz!" gibi saçma tepkileri Facebook üzerinde sıkça görüyorduk. Benim 60TL ödediğim 50GB AKN'li paket, AKN kalması sonrasında 72TL olmuştu. Fiyatlar aşırı da uçmamıştı. Bir paket sigara parasına yakın bir artış olmuştu. Tabii hız 50Mbps'e gelince 3 paketi bulabiliyordu. VDSL gelir seviyesi yüksek yerlerde vardı.

Günümüzde de bu tepkiler değişmedi aslında. Bugun en düşük paketin 200-300Mbps olmasını savunuyorum. Bir yapıya 2'den fazla firmanın altyapı getirmemesini savunuyorum. Bununla dalga geçiyorlardı. 2 yıl sonrasında oyunları boyutu 200GB'i aşmış durumda. O insanları şimdi fiber gelir mi konularında görüyoruz. Bizim halkın en büyük kusur hakkı olanı talep etmemek ve hakkını talep edeni baltalamaktır!

Son düzenleme:
Bu AKN kalkmasi icin destegimi vermistim cok ugrasmistim. Cimere vs. her yere yazmistim. Ve basardik. Simdi sira mobil paketlerin fiyatlarini dusurmekte 400 liraya paket mi olur ya. Yil olmus 2024 20 GB 400 liraya yakin. Avrupa da insanlar 50-100 GB gibi paketleri komik fiyatlara kullaniyorlar.

Bu AKN kalkmasi icin destegimi vermistim cok ugrasmistim. Cimere vs. her yere yazmistim. Ve basardik. Simdi sira mobil paketlerin fiyatlarini dusurmekte 400 liraya paket mi olur ya. Yil olmus 2024 20 GB 400 liraya yakin. Avrupa da insanlar 50-100 GB gibi paketleri komik fiyatlara kullaniyorlar.

Turkcell kullanıyorum, GNÇ 14 GB ₺320.

Son düzenleyen: Moderatör:
Onu çözmek şu anki yönetimde çok zor be abi :D

Son düzenleyen: Moderatör:

Avrupa'da en düşük 100GB var neredeyse aylık 5G bir de 10-20 euro arası değişiyor fiyatlar.

BTK ne yapıyor merak etmiyor değilim. Bizim adımıza olumlu bir hareketi yok. Baskı gelmedikçe firmaları korumaktan öteye geçmiyorlar.

Bizim gibi Superbox falan kullananlar hâlâ kota ile uğraşıyor. Limitsiz var ama onda da 15 Mbps sınırı var.
Turkcell geçmişte yarattığı kalite algısının ekmeğini yiyor. Aynı olayı başka firma yapsaydı emin olun kepçeyle toprak atarlardı...