Yıllık 9000 euro ile 3 5 yıl diyorsunuz. 50k euro olsun. Türkiye'de o paraya adam akıllı ev bile alınmaz. Nasıl galericilik yapacaksınız? TOFAS galerisi mi olacak? Neden Almanya'da kalifiye çalışan olmayı hedeflemiyorsunuz?

Birincisi ilk olarak arkadaşın dediği doğru kiralık ev çok pahalı olur. Onu çözseniz birçok zorluğu olacak. Bir kere Almanca bilmeniz lazım. Adamlar İngilizce istemiyor. Türk bir firmaya girseniz oradaki gurbetçiler hepsi yolma peşinde iki üç video izlerseniz anlarsınız. Yani sabah akşam dinlenmeden koşturturlar. Ki Almanca bilmeyen birisi için çok fazla ırkçılığa maruz kalabilirsiniz öğrenmek şart ek olarak alman firmalarında işe girebilmek için. İkincisi yaş olarak çok gençsin ülke kaosa gidiyor kimse ne olacağını bilemez sadece ekonomik olarak düşünme. Bir nevi istila var ülkenin yapısı değişiyor. Yani millet imkan arıyor bir yerlerden bir şeyler olsa da gitsek şu ülkeden diye can güvenliği hiçbir şey kalmadı. Avrupa'ya gidebilme imkanı olan birisi neden Türkiye'de yaşamak istesin ki? Son olarak çok yanlış düşüncedesin diyebilirim. Yaşın çok genç kendini geliştirip sevebileceğin meslek bul dil öğren sonra orada yaşarsın normal ücretle kazanıp evini alırsın.

Şimdi 2 hafta evvel bu saçma olayı yaşayıp geri dönen biri olarak konuşmak istiyorum. Abimin deneyimlerine de dayanarak ve bana söylenen en kötü €1600 cebine kalır lafları üzerine 1 haftalık bir macera yaşadım, sağ olsun Almanya'dan soğudum bu deneyim yüzünden.

Abim gitti ilk seferinde 1800+€300 ikinci seferinde 2000+€400 para aldı aylık. Ben de bu paralara çalışırım diyerekten çıktım. Yanında gittiğim abi yemek parası yok ama en kötü €1600 cebine kalır dedi. Amacım 3 Ay'da askerliği aradan çıkartmaktı 4'a aksar en kötü dedimm ve gittim.

Tersanede çalıştım 1 hafta kadar, kaldığım yeri iş yeri veriyordu o da büro yanında işçilerin mekanından bir bölmeydi. Türk türkü gurbette sever ya bu mantıkla ayda €1300 para alacağımı belirttiler, yemek masraflarını çıkarttığımda en iyi ihtimalle €1000 kalıyordu elime. Bir haftada €100 paranın gittiğini de belirtmek isterim.

Ne iş yaptın da 1 hafta durup döndün dersen aşağı ufak birkaç resim bırakırım ama şöyle anlatmam gerekirse boya için gemi geldi. Geminin suda olan her tarafı midye. 80/15 metre bir gemi ve rahat bir tondan fazla midye bulunuyordu üzerinde. Tüm gün diz üstü ve eğilik biçimde 1.3m yerden yüksek gemi altında basınçlı su ile tabanında olan tüm midyeleri kazıdık ve 3 kişi yaptık bunu. Yetmezmiş gibi yine sabahtan akşama kadar bildiğimiz süpürge ile tek başıma kilolarca midyeyi süpürdüm. Beyaz girip siyah çıkıyordum o da yetmezmiş gibi 45dk içerisinde sadece terden dolayı çoraplarıma kadar sırılsıklam oluyor ve akşama kadar bu şekilde çalışıyordum.

Yaptığım işe baktım, verecekleri paraya baktım şöyle bir ölçtüm zaten burada bir inşaata çırak olarak girdiğin vakit bu paraları alabiliyorsun orada düşük yaşam şartında yaşamanın ne anlamı var. Tabii yanımda vapur kornası gibi horlayan insan dışı varlık yüzünden 3 saat uyku ile çalışmak zorunda kalmamı da katmıyorum.

Yani bu demek değil sen de böyle bir işe denk geleceksin benim kısmetsizliğim böyle, abim haftada 40 saat rulo boya yaparak €2000 maaş + €400 yemek parası alıyordu. Bense 6 gün geminin altında "domalma" diye tabir edebileceğimiz eğilme eylemi ile belimi ve dizlerimi mahvederek €1300 alıyordum.

Mantık çerçevesinde bakacak olursak €750 yani 35bin₺ ülkemizde oradaki gibi sıkı çalışma ile elde edilebilecek bir rakam. En basitinden bir arkadaş Rossmann'da 2 aydır çalışıyor ve 37 bin₺ maaş alıyor.

Artık abi tavsiyesi mi dersin, deneyimleyen birinin tavsiyesi mi dersin bilemiyorum ancak keyif alacağın bir mesleğin bölümünü oku. Almanya'ya yine git ama kalifiye bir eleman olarak git, benim gibi amelelik yapıp üç kuruşa çalışma hayatından soğursun. Buradan bakınca çok güzel geliyor orası ancak maalesef göründüğü gibi değil.

Kalifiye biri olarak gidersen oraya ayda 3000/3500€ koyarsın cebine paşa paşa hayatını yaşarsın ancak benim gibi para kazanacağım diye gidersen hayat mayat yaşayamazsın. Sabah 4/5 uyanır 6/7 iş başı yapar 4 gibi işten çıkar eve gelir 2 saat telefona bakar sonra yorgunluktan bayılırsın ve bu döngü tekrar eder. Çok basit söyleyeyim, geminin mühendisi Allah'ın almanı biniyor bisiklete dolaşıyor saatlik €25 koyuyor cebine bu da ayda adama eder €4000 en düşük.

Git adamakıllı seveceğin mesleğin bölümünü hakkıyla oku, kendini geliştir öyle çık yurt dışına. Adamakıllı para kazan, adamakıllı hayat kur. 1 sene köpek gibi çalışacaksın eline geçecek olan 2, 5M ₺, bu paraya iki araba alırsın onunla da ne kadar galeri yapacaksın. 400/500K'ya galeri yapılacak araba var mı ki?

Hevesini kırmak istemem ancak gerçekleri de konuşmak gerek. Hayalin güzel ancak açıkçası planının mantığı yok. Ayda 1500/1600€ kenara koyamıyorsan mantığı yok. 5 sene içinde en az 90/100K € koyamayacaksan hiç gidip sürünme, değmez.

Dosya Ekleri

• 1754180645239.webp
    1754180645239.webp
    408,3 KB · Görüntüleme: 48
  • 1754180793757.webp
    1754180793757.webp
    2,3 MB · Görüntüleme: 56
  • 1754180955370.webp
    1754180955370.webp
    357,7 KB · Görüntüleme: 55
Aktif olarak 2.7-2.8k$ civari konaklamadan haricen para kazanan biri olarak, asgari ucrete calisip bi is kurabilecegini dusunmuyorum. Hayata hic mi para harcamayacaksin orada? Sosyal ortamin hic mi olmayacak? Yemek nereden gelecek?

Benim konaklama, elektrik ve su faturam olmadigi halde ben 2.7-2.8k$'i yeterli bulmuyorum ki is kurayim.

Aktif olarak 2.7-2.8k$ civari konaklamadan haricen para kazanan biri olarak, asgari ucrete calisip bir is kurabilecegini dusunmuyorum. Hayata hiç mi para harcamayacaksin orada? Sosyal ortamin hiç mi olmayacak? Yemek nereden gelecek?

Benim konaklama, elektrik ve su faturam olmadigi halde ben 2.7-2.8k$'i yeterli bulmuyorum ki is kurayim.

Kim ne derse desin evet Avrupa ekonomi ve hayat kalitesi olarak bizim çok yukarımızda ancak göründüğü gibi değil.

Yani iş kurma hayali için bu düzen açıkçası hiç değil. Çevre falan var hani mükemmel bir ortamdan bahsedelim 5 sene içerisinde en az 100 bin € olması gerekir ki bu bile az.

Yukarıda yazdım. 1 haftalık rutinim sabah 5.30 uyan, 7 iş başı yap, akşam 4/5 paydos, 6'da evdeyim. 8 bilemedin 9'a kadar telefon bak ardından uyu. Tüm döngü bu, gezerim mi diyorsun o ayak, bel, bacak, sırt ağrısına çıkabilirsen yataktan gezersin.

Böyle bir hayat yaşayacaksan günde 14 saat kuryelik yap daha iyi, en azından evinde sıcak yatağında yatıyorsun, annenin sıcak yemeğini yiyorsun.

Yukarıda yazdım. 1 haftalık rutinim sabah 5.30 uyan, 7 iş başı yap, akşam 4/5 paydos, 6'da evdeyim. 8 bilemedin 9'a kadar telefon bak ardından uyu. Tüm döngü bu, gezerim mi diyorsun o ayak, bel, bacak, sırt ağrısına çıkabilirsen yataktan gezersin.

Benim calisma sartlarindan yana cok bir problemim yok. Junior yazilim muhendisi olarak haftada 5 gun toplamda 35 saat civari calisiyorum ama para yetmiyor su an icin. İlk is tecrubem vs. oldugundan cok takilmiyorum zamanla artar umidiyle ama asgari ucretle konaklamayi vs. ekleyince paranin yetecegini dusunmuyorum ben de.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sermaye edinip Türkiye'den yurt dışına ihraç edebileceğiniz ürün ürettirip dışarıya pazarlamanız güzel olabilir aslında.

Çin'de üretimi daha ucuz olmayan veya üretilemeyen nasıl bir ürün var ki TR'de daha ucuza üretilip ihraç edilecek hocam?

Son düzenleyen: Moderatör:
Adamın yurtdışında yaşama imkanı var ama adam inadına kanalizasyon çukuru Türkiye'ye geri dönmek istiyor. Ülkelerin hangi nitelikli meslek grubuna ihtiyacı varsa araştırıp ona göre kendimi geliştirip kaçarım. Hadi kendi işini yapmak istiyorsun bari yabancı devlette yap.