naganen 5

Yetkin
Makaleler
2
Yer
Tokat
Merhaba, öncelikle kendimden kısaca bahsedeyim. 2 yıllık Bilgisayar Programcılığı ve 4 yıllık YBS mezunuyum. Bilgisayar Programcısı unvanıyla neredeyse 2 asgari ücret maaşla çalışıyorum.

Son zamanlarda yaptığım araştırmalarda, olası bir "maaş tespit davası" açmam durumunda mahkemelerin emsal ücret tespiti için ilgili meslek odalarından ve sendikalardan görüş raporu talep ettiğini öğrendim. Bu kapsamda alanımla ilgili yetkili merciin Bilgisayar Mühendisleri Odası olduğunu okudum ancak bazı şeylerden tam emin olamadım ve istediğim soruların cevaplarını bulamadım.

Öncelikle 2 yıllık Bilgisayar Programcılığı ve 4 yıllık YBS mezunu birinin kamuda veya davalarda Bilgisayar Mühendisleri Odasının kararlarına tabi olduğu doğru mudur?

TMMOB'nin her yıl belirlediği mühendis asgari ücreti uygulamaları var. Örneğin ben belirttikleri hesaplama yöntemiyle kendi kriterlerimde birinin brüt 150.000 TL maaş alması gerektiğini hesapladım. Türkiye şartlarında 2 yıllık deneyime sahip bir yazılımcıya bu seviyelerde maaş veren yerli şirketler gerçekten var mı?

Bu taban maaş hesaplamaları ve oda tarifeleri yalnızca "Mühendis" unvanına sahip kişileri mi kapsıyor? Eğer SGK meslek kodumda unvanım "Bilgisayar Programcısı" olarak geçiyorsa mahkeme veya bilirkişi heyeti maaşımı hesaplarken hangi kriterleri veya kurum verilerini baz alıyor?

Bu konularda bilgisi olanların fikirlerini duymayı çok isterim. Şimdiden teşekkürler!