SunseTTime 1

Başarılı
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese günaydın. Input-triggered camera jitter sorunum kaynaklı AM5 sistemimi parça parça satıp AM4 platforma geçiş yapacağım. Bu geçişi düşünme sebebim DDR4 tarafı daha stabil input timing sunuyor. En azından araştırdığım kadarıyla öyle. Micro stutter, framepacing, input jitter gibi konularda gözüm inanılmaz hassas. Gerekirse tüm parçaları ikinci elden satarım. Stabilitenin ön planda olduğu önerilere ihtiyacım olacak. Şimdiden teşekkürler.

Oynadığım Oyunlar: Dead by Daylight, Starwars BF2, Rainbow Six Siege, BF1. Yani hikayeli oyunlarla işim yok, refleks odaklı dönüş akıcılığı ön planda oyunlar oynuyorum.

Elimdeki Parçalar:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi (İade edilecek)
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 2X16 GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC Q27G4ZR 2K 240Hz

Anakart: Gigabyte B650M S2H
İşlemci: Ryzen 5 7600X
SSD: Lexar LNM610 1TB 3300/2600 Mb/s
PSU: Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze

@Ayhan Dönmez @LH44 @14925 @michaelscofield , herkesin fikri kıymetli fakat benim sürece yakından şahit olduğunuz için sizlerin fikrini merak ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle sorunun geçmediği için üzgünüm. AM5 takas yaparsın sarı sitede. RAM önemli parça RAM'sız sistemler bile satılıyor. DDR4 geçmek pek iyi değil. Bu arada ben usr, nick değiştim.

Herkese günaydın. Input-triggered camera jitter sorunum kaynaklı AM5 sistemimi parça parça satıp AM4 platforma geçiş yapacağım. Bu geçişi düşünme sebebim DDR4 tarafı daha stabil input timing sunuyor. En azından araştırdığım kadarıyla öyle. Micro stutter, framepacing, input jitter gibi konularda gözüm inanılmaz hassas. Gerekirse tüm parçaları ikinci elden satarım. Stabilitenin ön planda olduğu önerilere ihtiyacım olacak. Şimdiden teşekkürler.

Oynadığım Oyunlar: Dead by Daylight, Starwars BF2, Rainbow Six Siege, BF1. Yani hikayeli oyunlarla işim yok, refleks odaklı dönüş akıcılığı ön planda oyunlar oynuyorum.

Elimdeki Parçalar:

• Anakart: Asus X870-P Wifi (İade edilecek)
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 2X16 GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC Q27G4ZR 2K 240Hz

Anakart: Gigabyte B650M S2H
İşlemci: Ryzen 5 7600X
SSD: Lexar LNM610 1TB 3300/2600 Mb/s
PSU: Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze

@Ayhan Dönmez @LH44 @14925 @michaelscofield , herkesin fikri kıymetli fakat benim sürece yakından şahit olduğunuz için sizlerin fikrini merak ediyorum.
AM4 platformundan bir işlemci alacak olsam, muhtemelen R7 5700X3D falan alırdım, ikinci elden kovalayın. Anakart olarak orta segment bir B550 yeterli, ikinci elden de 32 GB RAM alırsınız.

Genel olarak 2. el toplayın, AM4'ün parçaları fahiş fiyattan satılıyor 0 olarak.

Bence hem güncel olması hem de DDR4 olması nedeniyle AM4'ten ziyade Intel LGA1700 DDR4'lü sistemlere geçmeniz iyi olur. Böylelikle tekrar DDR5 isterseniz anakart ve RAM değiştirmeniz yeterli olur. İşlemci için tekrardan ekstra masraf etmeye gerek kalmaz.

DDR5'te stabil bir sistem kurarsanız hiçbir sorun çıkmaz. DDR4'e geçmek bir çözüm değil. Oyunun kendisi de bozuk olabilir. Mesela ilk bakışta XPG bellekler bana şüpheli geldi. Micron çip ise sorunlu olabilir, Hynix çipli bir bellek alarak çözülebilir. Geriye anakart ile işlemci kalıyor zaten başka bir ihtimal de yok.

DRR4 parça arayıp bulmak bence şu aşamada daha zor. Intel'e geçmeyi düşünmezsen eğer.

DDR5'te stabil bir sistem kurarsanız hiçbir sorun çıkmaz. DDR4'e geçmek bir çözüm değil. Oyunun kendisi de bozuk olabilir. Mesela ilk bakışta XPG bellekler bana şüpheli geldi. Micron çip ise sorunlu olabilir, Hynix çipli bir bellek alarak çözülebilir. Geriye anakart ile işlemci kalıyor zaten başka bir ihtimal de yok.

DRR4 parça arayıp bulmak bence şu aşamada daha zor. Intel'e geçmeyi düşünmezsen eğer.
4 ekran kartı, 4 RAM, 3 anakart, 2 CPU, 2 SSD, 2 PSU denendi sadece RTX 3070 Ti ve G.Skill Ripjaws S5 6000 MHz 1x16 GB CL32 RAM ile %95 düzelme görmüştüm. AM5 çok ciddi parça seçiyor, bu kadar hassas bir platform ile tekrar uğraşasım yok hocam. Aldığım parçalar elimde kalıyor sonra. 6 aydır çözemediğimiz için platform değişikliğine gidiyorum zaten.

AM4 platformundan bir işlemci alacak olsam, muhtemelen R7 5700X3D falan alırdım, ikinci elden kovalayın. Anakart olarak orta segment bir B550 yeterli, ikinci elden de 32 GB RAM alırsınız.

Genel olarak 2. el toplayın, AM4'ün parçaları fahiş fiyattan satılıyor 0 olarak.
Sıfır için pek stok da yok sanki, ikinci el bakılacak gibi duruyor.

Bence hem güncel olması hem de DDR4 olması nedeniyle AM4'ten ziyade Intel LGA1700 DDR4'lü sistemlere geçmeniz iyi olur. Böylelikle tekrar DDR5 isterseniz anakart ve RAM değiştirmeniz yeterli olur. İşlemci için tekrardan ekstra masraf etmeye gerek kalmaz.
Açıkçası Intel'i de düşünmüyor değilim. En mantıklı kombinasyon ne olacaksa ona yöneleceğim.

4 ekran kartı, 4 RAM, 3 anakart, 2 CPU, 2 SSD, 2 PSU denendi sadece RTX 3070 Ti ve G.Skill Ripjaws S5 6000 MHz 1x16 GB CL32 RAM ile %95 düzelme görmüştüm. AM5 çok ciddi parça seçiyor, bu kadar hassas bir platform ile tekrar uğraşasım yok hocam. Aldığım parçalar elimde kalıyor sonra. 6 aydır çözemediğimiz için platform değişikliğine gidiyorum zaten.

Sıfır satışı yok, dediğin gibi ikinci el bakılacak hocam.

Açıkçası Intel'i de düşünmüyor değilim. En mantıklı kombinasyon ne olacaksa ona yöneleceğim.

AM4 de 5700X3D Intel tarafında 14600KF bakabilirsiniz.

Ben Intel'in Bartlett Lake-s mimarisini bekliyorum. DDR4 desteği sayesinde B-die belleklerimle kullanabileceğim; DDR4 Gear 1, all p-Core yapı, yüksek ring bus hızı ve sıfır scheduler karmaşası anlamına geliyor. Bu da, artık yaşlanmış olan i9-11900K'den gecikme tarafında net şekilde daha iyi bir sonuç verebilir.

Gecikmesi en düşük işlemciler listesi;

"Pürist tuner" ilk 10 (monolitik ımc avantajı için rafine edildi)
Doğrudan ımc (entegre bellek denetleyici) yoluna önem verdiğiniz için, ham FPS yerine kesme tutarlılığını (ınterrupt consistency) önceliklendirecek şekilde yeniden düzenlenen liste aşağıdadır:
1. i9-10900K (10 çekirdekli monolitik kral)
2. i9-11900K (Gear 1 ayarlı - yüksek ıpc'li monolitik)
3. i7-10700K / i7-8700K (8/6 çekirdekli monolitik püristler - üst sıraya çıktı)
4. i9-9900KS (14Nm'nin zirvesi)
5. i9-14900KS (e-çekirdekler kapalı - "modern monolitik" simülasyonu)
6. Ryzen 7 9800X3D (muazzam L3 maskelemesi sayesinde bu kadar üst sıralarda yer alan tek çiplet (chiplet) işlemci)
7. i9-12900K (e-çekirdekler kapalı / AVX-512)
8. Ryzen 7 7800X3D (DDR5 çiplet standardı)
9. i5-10600K (giriş seviyesi monolitik)
10. Ryzen 7 5800X3D (giriş seviyesi önbellek kralı)

10700K aslında bir "MINI-10900K"dır. Eğer 10 çekirdeğin tamamına yük bindirmeyen oyunlar oynuyorsanız (Valorant veya CS2 gibi), 5.1GHz çekirdek / 4.8GHz ring hızına ve 4400CL16 RAM ayarlarına sahip bir 10700K; AMD çipi FPS sayacında daha yüksek bir rakam gösterse dahi, tartışmasız daha iyi bir fare hissine (mouse feel) sahip olacaktır.

Son düzenleyen: Moderatör:
@CRT_User, Intel'e baya uzak kaldığım için pek bir yorum yapamıyorum hocam. Intel tarafı benim yaşadığım input-timing sorunu noktasında daha kararlı davranır diyebilir miyiz? İp gibi frametime, stabil yüksek FPS %1 Low aldığım halde mevcut sistemimden hiç memnun kalamadım mesela. O yüzden stabilite odaklı ilerlemem gerekiyor artık. Malum mouse ile kareler bozuk bozuk geldikten sonra, bu değerler yüksek olmuş düşük olmuş hiçbir şey ifade etmiyor.

@CRT_User, Intel'e bayağı uzak kaldığım için pek bir yorum yapamıyorum hocam. Intel tarafı benim yaşadığım input-timing sorunu noktasında daha kararlı davranır diyebilir miyiz? İp gibi frametime, stabil yüksek FPS %1 Low aldığım halde mevcut sistemimden hiç memnun kalamadım mesela. O yüzden stabilite odaklı ilerlemem gerekiyor artık. Malum mouse ile kareler bozuk bozuk geldikten sonra, bu değerler yüksek olmuş düşük olmuş hiçbir şey ifade etmiyor.

Evet, o platformda Intel genelde daha stabil çalışıyor. Ayrıca AM4'e kıyasla Intel işlemcilerde bellek gecikmeleri daha düşük oluyor.