AM5 platformu hâlâ problemli mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan crystallreed
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 106
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    am5

crystallreed

Uzman
Merhaba,

R7 7800X3D, RTX 4080 Super, Corsair 32 GB RAM, MSI MAG X670E Tomahawk Wi-Fi, KC3000 1 TB SSD olmak üzere güncel bir sisteme sahibim.

Sistemim her zaman yapmasa da bazı zamanlar; bazen hiç olmazken bazı zamanlar arka arkaya belli günlerde, yani sabit bir zaman dilimi olmayan zamanlarda, PC açılırken BIOS yükleme ekranından sonra Windows yükleme ekranında (PC ismiyle başlayan ekranda) kasarak, 10 FPS gibi açılmaya başlıyor. Ama ağır; masaüstünde fare 10 FPS gibi hareket ediyor, yağ gibi kaymak yerine atlaya atlaya, kasa kasa hareket ediyor. Uygulamalar çok ağır ve kasarak hareket ediyor; örnek Kick üzerinden bir yayına girdim, sesler bile kasıyor. Bunların hepsi tek açılışta ne yaparsan yap devam ediyor; sonra bilgisayarı reset tuşuyla ya da yeniden başlat seçeneğiyle kapatıp PC tekrar açıldığında her şey yolunda gidiyor.

Buradan yola çıkıyorum; donanım testleri, OCCT vs. yapıyorum minimum 20 dakika. GPU, güç testleri vs. hiçbir hata, resetleme, mavi ekran vs. bir problem yok. Diyorum ki problem yazılımsal, bir şeyler çakışıyor; çünkü BIOS güncel, sürücüler güncel, ekran kartı, chipset, aklınıza gelebilecek her şey... BIOS üzerinden ayarlar deniyorum; XMP aktif, Memory Context Restore aktif, Global C-state Disable gibi denemeler... Yani her kullanıcının ulaşabileceği birçok öneriyi de yapsam çözüm yok.

Bu durum çok yıldırdı; sistemi sattırma fikrini bile çok artırıyor kafamda ama sonuçta yine bir sistem toplayacaksın ve tekrar bir şeyleri yaşamayacağının garantisi yok. İlk defa AMD kullanıyorum, NVIDIA zaten hep kullandım GTX serisinden beri; burada suçluyu AMD'de buluyorum ama belki de değil. Çok yordu. Teknoloji eskiden daha mı iyiydi sanki? Her şey bir nevi tak-çalıştırdı; şimdi her şeyi birbirine uyumlu hale mi getirmeli? Mesela bilmeyen insan her zaman her yerden de öğrenemiyor. Yapay zekaya soruyorsun; 3-5 metinden sonra aynı şeyleri tekrarlıyor ya da derdini anlamıyor.

Fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar. Sizce ne yapmalıyım?

Merak edenlere videosu:

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu durum @SunseTTime ve @ggbye'deki duruma kısmen benziyor. Corsair 32 GB RAM kısmını biraz daha detaylandırmanız lazım. AM5 için optimize ettiniz mi? BIOS güncel mi? Bunu tetikleyen çok neden var açıkçası.

Sorun tek başına AM5'ten ziyade güncel DDR5 platformu. Bloat Windows'tan zaten hiç bahsetmiyorum. Anakart yazılımlarını vesaire kurduysanız CPU'ya işkence testi yapıyorsunuz. 200+ işlem hayırlı olsun. Debloat etmek lazım, ya da modifiye sistemlere yönelmek lazım.

AM5 problemli değil. Yaşadığın durum büyük ihtimalle Memory context restore kaynaklı soğuk açılış hatası.

BIOS'ta Memory context restore kapat, Power down enable kapat, C-state Auto yap, Windows'ta hızlı başlatmayı kapat.
Muhtemelen tamamen düzelir, sistemi satmana gerek yok.

Şu anda güncel çipsetlerde bu durum aslında yok, hatta MCR Enable ve PDM Disable sorunsalını da çözdüler. X670E'deki güncel durumu bilmiyorum, B650'de çözülmediğini biliyorum ama. İkisi de kapalı kalmak zorunda eski çipsetlerde kabaca. Onun haricinde direkt olarak RAM ya da Cold Boot kaynaklı olmayabilir. Çok sebebi var açıkçası.

BIOS ve Windows optimizasyonu yapılmamış bir sistemde hatta normal bile olabilir bu tarz durumlar. Videodaki durum biraz abartı tabii.

Corsair Vengeance 32 GB (2x16) 6000 MHz CL 30 XMP RAM.
XMP açık eğer sorduğunuz buysa, BIOS Güncel. 1.J0 yani temmuz ayında son 3 beta BIOS güncellemesinden önceki beta olmayan BIOS.

İnanın birçok TR ve yabancı forumlar dahil bahsettiğiniz bütün ayarlar yapıldı ve şöyle bir durum var, bugün bu ayarları yapmakla çözüme ulaştım mı diyemiyorsunuz çünkü 3 gün sonra da yapabilir 2 hafta sonra da ya da 1-2 ay. Tam oldu geçti diyorsun ama bir gün yaşatıyor.
Yine de tabii ki çözüm aramak için açtım konuyu önerinizi uygulayacağım.

Winutil Script ile Debloat deneyin. Anakart yazılımını kaldırın. Hızlı başlatma, MCR-PDM kapatın. Bunlar zaten yapılmış olmalı bir OS'te. Faydadan çok zararı olduğunu düşünüyorum. Fast Boot bu kartta yoktu, Fast Boot da kapatmak lazım yine. iGPU kapatmak lazım, Nitro ayarları var. Her şeye rağmen böyle oluyorsa ondan sonra tekrar bakmak lazım.

Son düzenleyen: Moderatör:
AM5 kullanıcı için AM4 kadar stabil değil. Birisi gidip PC alıp RAM'ini ayarlamak zorunda olmamalı. Eğer EXPO açık olduğu halde RAM kaynaklı bir sorun yaşatıyorsa bu tam optimize olmadığı için olabilir.

Sırf bunu yaşamamak için anakart alırken RAM marka ve modeline tek tek baktım anakart sayfasında desteği var mı diye.

Son topladığım DDR5 setup, inan ki 5 dakikada açılıyordu. Fakat geç açılma sebebi ne çıktı? Mekanik klavye! Klavyeyi söktüm, eski klavyeyi taktım; şimdi alet ateş ediyor.

Asla çözümünü bulamayacağım gibi her şeyi denemek birkaç sene sürecek çünkü yukarıda da dedim sorun tamamen keyfi zamanlama belki yarın belki çoook uzak bir zaman diliminde tekrarlayacak ki başka bir ayar dene o da tekrar ne zaman patlak verirse belki de vermez bilinmez. ASUS anakarta geçmek daha mantıklı geldi

Bunun dışında bugün tekrarlatmasını biraz aslında ekran kartını kurcaladıktan sonra çalıştırdım gibi hissettirdi. NVIDIA denetim masasından birkaç ayar değiştirdim. Minecraft oynarken Micro-stutter yaşıyordum. Daha bir de micro stutter problemi varla yok arası.

Aslında hiçbir önemi yok QVL kısmının. Modül daha önemli AM5'te. Anakart seçimi ondan da önemli. Tomahawk serileri hep sorunlu AM5'te. Globalde şikayet kaynıyor. Ayarlarla içli dışlı birisi olarak ASUS harici tavsiye etmem ince ayar ile uğraşacak kesime. EXPO açıp geçersen de bu tarz Cold Boot sorunları yapabilir ki eğer sorun bu kaynaklıysa. Eğer bu kaynaklı değilse durum daha da vahim. Videoda bahsedilen sorunun birçok sebebi var.

Matür bir platform halen daha değil benim gözümde, limitte kullanan birisi olarak bunu söylüyorum. Düz EXPO açan kesim ya da hiç ayar yapmayan kesim için işler daha zor. Şansa kalıyor, sende hiçbir sıkıntı olmazken konu sahibinde rastgele bu tarz sıkıntılar olabilir. %100 stabil bir platform olduğunu hiç kimse iddia edemez yani. Stabil olmayanı da işten anlıyorsan sen stabil edebilirsin. Kağıt üstünde çözümü belli bazı şeylerin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…