Çözüldü AMD 3D V-Cache Performance Optimizer Çalışmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

karam

Gelişen
Arkadaşlar selam. 1.5 ay önce 9800X3D ve RTX 5070'li bir sistem almıştım. Bugün işlemcinin chipset driverını yükledim. Fakat ekran görüntülerinde görmüş olduğunuz gibi 3D V-Cache özelliği DURDURULDU olarak gözüküyor. Başlat dediğimde ise hata alıyorum. Bu normal bir şey mi?

@Recep Baltaş üstadım çözse çözse sen çözersin bu sorunu.
  • Anakart: B650M-R
  • BIOS: 3278
  • Kurulu Chipset Sürümü: 7.06.02.123 (neredeyse bütün driverları denedim hepsi aynı)
Üstelik güç seçenekleri bölümüne AMD Power Planler de gelmiyor.

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.webp
    43,4 KB · Görüntüleme: 182
  • Screenshot_21.webp
    23,8 KB · Görüntüleme: 169
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bu hizmet, esas olarak yalnızca bir CCD’sinde ekstra 3D V-Cache bulunan çift CCD’li (Core Chiplet) AMD işlemciler için gerekli. Optimize edici, işletim sisteminin görevleri yüksek frekanslı çekirdekleri veya önbellekle donatılmış CCD’yi etkili şekilde kullanacak şekilde zamanlamasına yardımcı oluyor.

Tek CCD’ye sahip işlemcilerde -örneğin Ryzen 7 7800X3D, 9800X3D, 7800X3D veya tüm çekirdeklerin aynı miktarda önbelleğe sahip olduğu benzer modellerde- bu hizmet genellikle hiç başlamaz veya durdurulmuş halde kalır çünkü gerekli değil. AMD, sürücüleri güncelleyerek bu hizmetin ne zaman gereksiz olduğunu doğru şekilde algılayıp kendini durdurmasını sağladı.
Bu hizmet, esas olarak yalnızca bir CCD’sinde ekstra 3D V-Cache bulunan çift CCD’li (Core Chiplet) AMD işlemciler için gerekli. Optimize edici, işletim sisteminin görevleri yüksek frekanslı çekirdekleri veya önbellekle donatılmış CCD’yi etkili şekilde kullanacak şekilde zamanlamasına yardımcı oluyor.

Tek CCD’ye sahip işlemcilerde -örneğin Ryzen 7 7800X3D, 9800X3D, 7800X3D veya tüm çekirdeklerin aynı miktarda önbelleğe sahip olduğu benzer modellerde- bu hizmet genellikle hiç başlamaz veya durdurulmuş halde kalır çünkü gerekli değil. AMD, sürücüleri güncelleyerek bu hizmetin ne zaman gereksiz olduğunu doğru şekilde algılayıp kendini durdurmasını sağladı.

Çözüm
Eyvallah abim teşekkür ederim. AMD ile mailleşirken benden "Kaynak İzleyici" sinin ekran görüntüsünü istedi ve orada bana oyun oynarken bazı coreların "parked" olarak işaretli olmasını gerektiğini söylemişti. Sana bunun ekran görüntüsünü atsam vakit bulduğunda bakabilirsen sevinirim bir sorun var mı diye.

Son düzenleyen: Moderatör:
Rust oyunu esas olarak tek iş parçacığı (single-thread) performansına dayanıyormuş ve tik hızı, fizik ve yapay zekâ gibi gerçek zamanlı ana işlem görevleri için çoğunlukla bir veya iki CPU çekirdeğini kullanıyormuş. Çok çekirdeği kullanabiliyormuş (kısmen 8 çekirdeğe kadar ), ama asıl oyun mantığı büyük ölçüde tek bir çekirdeğe bağlıymış. Bu da, daha fazla çekirdeğe sahip olmaktan ziyade, daha az çekirdekte daha yüksek saat hızına sahip olmanın genellikle daha önemli olduğu anlamına geliyormuş.

Bu durumda istersen Game Mode açabilirsin:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…