AMD şu an 3D V-Cache sayesinde oyun performansında tahtta oturuyor, buna itiraz edecek pek kimse yok. Ama donanım dünyasında tarih sürekli tekerrür ediyor. Bugün zirvede olan yarın geriye düşebiliyor, dün geride olan da yeni bir mimariyle tekrar zirveye çıkabiliyor.
Bir dönem Intel, Pentium 4 döneminde ısınan, verimsiz bir mimariyle uğraşırken AMD, efsanevi Athlon 64 ile piyasayı sallamıştı. O dönemde sanırsam herkes Intel bitti diyordu. Sonra Intel mimariyi kökten değiştirip Core 2 Duo ve Core 2 Quad Extreme serilerini çıkarmıştı ve öyle bir geri döndü ki AMD yıllarca toparlanamadı. Ardından X38, X58, X79, X99 gibi HEDT platformları, ana tarafta da Z68, Z77, Z97 derken uzun süre pazarı domine ettiler.
AMD tarafında ise FX Bulldozer dönemi hayal kırıklığıydı.(FX9590)

İşlemciler hem çok güç tüketiyor hem de tek çekirdek performansında Intel'in gerisinde kalıyordu. Hatta Zen 1 çıktığında bile çoklu çekirdekte iyi olmasına rağmen tek çekirdek IPC tarafında hâlâ Intel'in arkasındaydı. O zamanlar 6700-7700K alacak adama bile ileriye dönük yatırım diye 1800X falan öneriyordum.
Intel de boş durmadı tabii yıllarca 14 nm'nin rahatlığına fazla güvenince bu kez AMD arayı kapattı. Özellikle X3D teknolojisiyle önbelleği büyütüp bellek gecikmesini ciddi anlamda azaltarak oyun performansında zirveyi ele geçirdi.
Ama bana göre olay sadece ortalama FPS değil. Intel'in hâlâ güçlü olduğu taraflar var. AMD'nin çiplet yapısında CCD'ler arasındaki iletişim Infinity Fabric üzerinden sağlandığı için ister istemez ek gecikmeler oluşuyor. Intel'in monolitik tasarımlarında ve Ring Bus mimarisinde çekirdekler arası iletişim hâlâ çok güçlü. Ayrıca DMI bağlantısı ve platform tarafındaki olgunluk sayesinde DPC latency gibi konularda da Intel'in yıllardır iyi bir sicili var. Günlük kullanımda hissettiğim o anlık tepkisellik bence hâlâ Intel'in güçlü olduğu noktalardan biri.
Şu an Arrow Lake ile Intel de çiplet tasarımına geçmiş durumda ve doğal olarak bir geçiş süreci yaşıyor. Ama Intel 18A üretim süreci oturur, üzerine Adamantine L4 Cache gibi yeni nesil önbellek çözümleri de beklenen performansı verirse oyun tarafında yeniden zirveye oynamaları bana göre hiç şaşırtıcı olmaz.
Ben de şu an 13900KF kullanıyorum. İşlemciyi gereksiz voltajlara boğmadan güzel bir undervolt ile stabil kullanıyorum. Çift bellek kontrolcüsünün DDR4 ve DDR5 desteği sayesinde kaliteli bir Samsung B-Die kit ile gecikmeleri aşağı çekebildim. Hem tek çekirdekte hem çoklu çekirdekte performansından memnunum, sistemin genel tepkiselliği de gayet iyi.
Benim düşüncem şu bugün AMD oyun performansında önde olabilir ama bu durumun sonsuza kadar süreceğini düşünmüyorum. Geçmişte AMD öndeydi Intel geri döndü, sonra Intel öndeydi AMD geri döndü. Hep böyle ilerledi. Rekabet olduğu sürece de bu döngü devam eder.