Kemal223

Gelişen
Forumlarda sıkça görüyorsunuz:

“AMD sistem topla, fiyat/performans harika.”

Peki sonra ne oluyor?
Bir ay boyunca sistem çöküyor, servisle uğraşıyorsun, destek alamıyorsun.
Sonra da "Sanki para kendi ceplerinden çıkıyormuş gibi benim malım sağlam!" deyip işin içinden sıyrılıyorlar.

Şimdi size kendi yaşadığım süreci anlatacağım. Hem anakart, hem ekran kartı, hem de yapay zekâ tarafındaki AMD fiyaskosunu.

💥 ASUS Anakartla Başlayan Kabus

İlk anakartım AMD Ryzen 5 7500F işlemci ile ASUS markaydı. Sistemi kurdum, oyuna girdim ve...
Yaklaşık 5 dakika sonra sistem çöküyor.

Güç kaynağı (PSU) bozulmuş olabilir diye değiştirdim.
Ama sorun devam etti.
Sonuç? Sorun anakarttaydı.

Marka değişince sorun çözülebileceği için Colorful marka anakart aldım.
Bu kez çökmeler 5 dakikada değil, birkaç günde bir yaşanmaya başladı.

Yani bir nebze iyileşti ama sorun hâlâ vardı.

🔧 ASUS Servisi: Çözüm Değil, İşkence

ASUS anakartı servise gönderdim.
Ama cihazın arızalı olduğunu kabul ettirmek imkânsızdı.
Müşteri hizmetleriyle yaptığım görüşmelerde, telefondaki kişi bana resmen “bizde sorun yok, sen yanlış yapmışsın” demeye çalıştı.
Üslup? Saygısız, suçlayıcı, müşteri odaklı değil.
Hissettirdikleri? Sanki kendisi ASUS çalışanı değil, sanki ben onların çalışanıyım!

Bu süreçte şunu sorguladım:
Forumlarda AMD sistem önerenler, gerçekten bilgisiz mi yoksa insanları bilgisayarcılara muhtaç etmek mi istiyorlar?

Yabancı forumlara girip "Sorun tespit edildi: AMD" yazanları görünce, onlara yüzde yüz hak verdim.

🧠 Sorunun Gerçek Kaynağı: BIOS Ayarları

Hiçbir çözüm alamayınca ekran kartını da servise göndermek yerine Colorful anakartın BIOS ayarlarına girdim.
Bir ay boyunca düşünemeyeceğiniz, sıradan bir kullanıcının aklına bile gelmeyecek bir şeyi fark ettim:
"Turbo Mode" ve "Core Performance Boost" BIOS'ta açık geliyor.
Bu ayarlarla sistem istikrarsızlaşıyor, çöküyor.

Ve olay şu:
ASUS servisi bana test videosu gönderiyor – “Bak 30 dakika oyun oynadık, sorun yok.”

Çünkü onlar test sırasında Core Performance Boost'u kapatıyor, ama bu ayarı sen kapatmadığın sürece aynı çökme devam ediyor.

Peki bunu sana söylüyorlar mı? Hayır.

Sen burada RAM mi uyumsuz, EXPO mu sıkıntılı, QVL listesi mi eksik, ekran kartı mı bozuk diye aylarca zaman kaybediyorsun.

Ve bu arada her defasında:

Anakart geliyor

Kargo bekleniyor

Kasa sökülüyor

Sistemi yeniden topluyorsun

5 dakika sonra sistem yine çöküyor

Gerçekten rezalet. Ben tony stark gibi rollenen bir çocuk değilim sürekli elektronik söküp takamam adam gibi ver şu hizmeti.

🏭 Neden BIOS Ayarları Fabrika Çıkışı Doğru Gelmiyor?

AMD chipset yazılımı henüz stabil değilse, anakart üreticilerinin bunu bilip varsayılan ayarları da kapalı getirmesi gerekmez mi?

Ama ne ASUS, ne Colorful bu umursamazlığı düzeltiyor.
Ve olan, bizim zamanımıza oluyor.

Sırf bu saçmalık yüzünden bir ayım çöpe gitti, ve AMD ekran kartı satın aldığım için içinden çıkılamaz rocm sorunları ile bir ay daha kaybettim.

🎮 Sapphire Pure RX 9070: Oyun Tamam, AI Felaket

Sistemde Sapphire Radeon RX 9070 kullandım.
Forumlarda başka bir model önerilse de, “Sapphire kalitelidir” diye bunu tercih ettim.

Oyunlarda sürücü sorunu yaşamadım.
Ama yapay zekâ işleri? Tam bir hayal kırıklığı.

🤖 ComfyUI ve ROCm Kabusu

AI tarafına merak sardım.
ComfyUI, ROCm, PyTorch kurmak istedim.
Ubuntu 22.04, 24.05, Red Hat 9.6 denedim. Hepsinde:

Kurulum hataları

Bellek hataları

144p kalitede bile bozuk görseller

16:9 gibi oranları bile tutturamayan çıktılar

“ROCm desteği deneyseldir” uyarılarını başta umursamadım.

Ama artık bu kelimeyi gördüğümde “Çalışmaz ama lafını çok duyarız” diye algılıyorum.

📚 Rehberler de Tuzak

Bütün internetteki rehberleri taradım.
Aynı ekran kartını kullanan biri adım adım anlatıyor.
Sen de yapıyorsun.

Ama ilk sorun çıktığında soru soruyorsun ve aldığın cevap şu:

“ROCm deneyseldir, o yüzden çalışmamış olabilir.”
Yani kazmayı küreği bırakıp kaçıyorlar.

📌 Bu Ekran Kartı Sadece Oyun İçin

AI ile uğraşmak istiyorsan, AMD seni yarı yolda bırakır.
Yüksek kalite, kararlı çıktı, istikrarlı sistem istiyorsan, koca bir zaman kaybı.

Sadece oyun oynuyorsan AMD seni idare eder.
Ama “yarın bir gün render, yapay zekâ, üretken işler yapar mıyım?” diyorsan, uzak dur.

🔚 Sonuç: AMD Sistem Kurmadan Önce 2 Kere Düşün!

ASUS BIOS ayarları çürük

Çoğu narkada aynı sorun

Servisler, çağrı merkezleri çözüm yerine üstünü örtüyor

AMD chipset yazılımları hâlâ stabil değil

ROCm deneysel = "Çalışmaz ama lafı çok olur"

💬 Son Tavsiye

Forumlardaki AMD güzellemelerine kanmayın.
Sistem kurmak sadece kutu açıp parçaları takmak değil.
Bir sorun çıktığında yanınızda kimse olmayabilir.

Sırf “fiyat/performans” diye AMD tercih ettim.
Ama zamanım, sinirim, emeğime çok yazık oldu.

Son düzenleme:
Forumlarda başka bir model önerilse de, “Sapphire kalitelidir” diye bunu tercih ettim.
Sapphire kaliteli midir? Sapphire, AMD'nin ekran kartı bölümünü tek başına batıran markadır. AMD, Sapphire gibi markalardan kurtulmadıkça Wattman hatalarından kurtulamaz.

Başlığın %90'ı anakartların ve Asus servisinin rezaleti değil mi? Yaşanan sıkıntıları AMD karta bağlayacak hiçbir ara ilişkiden bahsedilmemiş sadece AI yapmaya çalıştım verim alamadım demiş ki bu forumda 1(bir) insan bile AI yapacağını söyleyen insana AMD teklif etmiyor zaten.

Sapphire kaliteli midir? Sapphire, AMD'nin ekran kartı bölümünü tek başına batıran markadır. AMD, Sapphire gibi markalardan kurtulmadıkça Wattman hatalarından kurtulamaz.

Sapphire pure kartım ile sıfır sıkıntı muhteşem bir performans alıyorum ama diğer modelleri özellikle "bütçe dostu" modelleri çok talep görüyor ve çok sıkıntı yaşatıyor. Özellikle Pulse serisi re-za-let.

AI işleri tarafı AMD'den sorulmaz. NVIDIA daha başarılı. Intel bile AI'da daha geride.

Sapphire konusuna gelirsek zaten yıllardır hep aynılar. Recep hocam anlatmış. Bende de bir Sapphire HD 4830 var ve belki de tek Sapphire ürünüm olacak.

Diğerleri ise anakart sorunu olabilir de.

Ben günlük bir kullanıcıyım benim için oyun bilgisayarı maximum güçte ve bu güçle her şeyi yapabilendir, zaten tavsiye isteyenler de günlük kullanıcılar. Ben AMD bilmem söyleneni satın alır takarım, bu bağlamda bilgisayardan anlamayan insanlara bu sistemle sadece oyun oynarsın demek daha mantıklı.

Öneriyi bu forumdan almadım, yanlış anlaşılmasın sağ olsunlar zaman harcıyorlar burada öneri yapanları suçlamıyorum minnettarım ana suçlu AMD, ASUS günümüz teknolojisi ama bazı şeyleri de belirtmek lazım.

Son düzenleme:
AI işlemleri için kim ne zaman AMD önermiş. Şahsen baktım herhangi bir konunu göremedim. Zaten AI için nereye sorsan NVIDIA bak denir. Kafana göre almışsın sonra AI için iyi değil diyorsun.

Konunun yarısı anakart ile alakalı sorundan bahsediyor, AMD ile alakalı bir durum da göremedim. Ayrıca şu ana kadar Cbp'den veya PBO'dan çöküp duran bir AMD sistemle karşılaşmadım şahsen. Kendi kasamda çökmedi, abime yaptığım sistem de çökmedi, babama yaptığımda çökmedi. Çatır çatır çalışıyor.

AMD'nin bir sıkıntısını göremiyorum, sizin ezbere iş yaptığınız bir senaryoyu görüyorum.

Ben günlük bir kullanıcıyım benim için oyun bilgisayarı maximum güçte ve bu güçle her şeyi yapabilendir, zaten tavsiye isteyenler de günlük kullanıcılar. Ben AMD bilmem söyleneni satın alır takarım, bu bağlamda bilgisayardan anlamayan insanlara bu sistemle sadece oyun oynarsın demek daha mantıklı.

Çok basit açıyorsun konu, en bu işler için kullanacağım sistemi diyorsun ve öneriyoruz. Bunu yapma zahmetine bile girmemişsin.

Konu sanki yapay zeka ile hazırlanmış gibi. Kendiniz yazmanız daha iyi ve gerçekçi olacaktır. Konuya gelecek olursak AMD işlemci tarafında kesinlikle en iyisidir. Ama ekran kartı kısmında deneyip risk almak istemem. Tabii fabrikasyon olarak her cihazda hata payı veya bu tarz sorunlar nadir de olsa olabiliyor. Bende 5950X var gayet memnunum. Ekran kartı ve işlemciyi de serin tutmak da çok önemli. Intel batırdı mesela AMD'ye yetişmesi çok zor fazla da güç çekiyor. İşlemci AMD ekran kartı da NVIDIA olacak daha ötesi yok.

ASUS anakartı servise gönderdim.
Ama cihazın arızalı olduğunu kabul ettirmek imkânsızdı.
Konuda bahsettiğin sorunların yarısı zaten AMD ile değil ASUS ile ilgili. AMD mi diyor kardeşim bu ayarı varsayılan olarak açın diye? ASUS ile yaşadığın sorunların çok benzerini Intel anakartta da yaşayabilirdin, sırf AMD'ye suç atmak için açık aramışsın.

AI ile uğraşmak istiyorsan, AMD seni yarı yolda bırakır.
Evet. Bunu kime sorsanız aynısını söylerdi zaten. Render ve AI sistemlerinde elbette NVIDIA daha iyi olurdu, araştırmadan almak senin hatan.

Yine sizin hatanız. Siz de demişsiniz "forumlarda başka model önerilse de bunu aldım" diye. Bas bas bağırıyoruz Sapphire almayın diye, yine kendi bildiğini oynayınca sorun yaşamışsın.

Son düzenleme: