AMD ekran kartları için en iyi iki seçenek:
  • OBS Studio (Open Broadcaster Software)
  • Streamlabs Desktop (OBS tabanlı)
Her ikisi de AMF Encoder (H.264 veya HEVC) desteğine sahiptir.

RX 9000 serisinden önceki tüm AMD ekran kartları hiçbir koşulda NVIDIA ekran kartları (NVEC) ile kıyaslanabilecek seviyede değildir. Profesyonel hedeflerin var ise NVIDIA veya Intel ekran kartı almanı öneririm.

Rehberdeki ayarlar, mümkün olduğunca hem kararlılığı korumak hem de yüksek görüntü kalitesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Hazırsanız başlayalım. :cool:

Twitch’in OBS kararlı (stable) sürümleri şu anda yalnızca H.264 formatına resmi destek vermektedir. Öncelikle, en güncel AMD sürücüsünü kullandığınızdan emin olun. 2022 yılı ve sonrasında gelen güncellemelerle birlikte AMF (Advanced Media Framework), önceki sürümlere kıyasla hem görüntü kalitesi hem de kodlayıcı yükü açısından önemli ölçüde iyileştirilmiştir. Özellikle H.264 için eklenen Ön Analiz (Pre-Analysis) ve B-Frame desteği sayesinde, yayın kalitesi önceki dönemlere göre çok daha yüksek bir seviyeye ulaşmıştır.

" OBS ayarlarında Yayın (Streaming) sekmesine gidin ve Gelişmiş Seçenekler altında yer alan ‘Yayın hizmeti ayar önerilerini yoksay’ kutucuğunu işaretleyerek, Twitch’in varsayılan kısıtlamalarını devre dışı bırakın." Bu ayar etkinleştirildiğinde, Twitch’in önerdiği maksimum 6000 kbps sınırı yerine 8000 kbps’ye kadar daha yüksek bitrate kullanımı mümkün hale gelir.

Aşağıdaki görselde video kodlayıcısına ait genel ayarlar — çözünürlük, bitrate, oran kontrolü, anahtar kare aralığı, maksimum B-kare sayısı ve profil — gösterilmektedir.

wsjGe6.webp

OBS üzerinden Dosya → Ayarlar → Çıkış → Yayın → AMF/FFMPEG Ayarları bölümüne gidin. Tüm ayarları (bit hızı, video kodlayıcı vb.) aşağıda gösterildiği şekilde eksiksiz olarak uygulayın.

Kod:
MaxNumRefFrames=4 MaxConsecutiveBPictures=1 BPicturesPattern=2 AdaptiveMiniGOP=true LowLatencyInternal=true RateControlPreanalysisEnable=1 EnableVBAQ=false HighMotionQualityBoostEnable=true DeBlockingFilter=true BReferenceEnable=true HalfPixel=true QuarterPixel=true PAFrameSadEnable=true PALookAheadBufferDepth=31 PAPerceptualAQMode=1 PACAQStrength=2 PATemporalAQMode=2 PASceneChangeDetectionEnable=true

Not: AMD RDNA3 (RX 7XXX) veya daha üstü ekran kartlarında " PAHighMotionQualityBoostMode=1 " olarak işaretlemeyi deneyebilirsiniz. RX 5000 ve RX 6000 serisinde kodlayıcı aşırı yüklendi hatası alırsınız. Bu ayarlar H264 için paylaşılmıştır fakat aynı ayarları H265 içinde deneyebilirsiniz.

Tüm ayarlar AMD RX 5700XT üzerinde test edilmiştir. AMF/FFMPEG Ayarları ne anlama geldiğini kaynakça kısmında belirtilen linkler yoluyla resmi açıklamalara ulaşabilirsiniz.

Bu rehberde oldukça fazla emek bulunmaktadır ve tamamı kendi deneyimlerime dayanmaktadır. Lütfen iznim olmadan başka bir yerde paylaşmayın. Anlatılanlar işinize yaradıysa veya beğendiyseniz, ‘Beğendim’ ifadesini bırakmayı unutmayın.

Kaynakça;

Son düzenleyen: Moderatör:
Her şeyi varsayılanda bırakıp sadece kodlayıcıyı seçip 8000 kpbs girdiğimiz zaman ile bu ayarları yaptığım zaman arasında ne kadar bir fark olacak ki ?

Her şeyi varsayılanda bırakıp sadece kodlayıcıyı seçip 8000 kpbs girdiğimiz zaman ile bu ayarları yaptığım zaman arasında ne kadar bir fark olacak ki?

Deneyerek aradaki farkı görebilirsiniz. Arada benim için neredeyse siyah ile beyaz kadar fark var. Tabii ki de beklentilere göre durum değişir. Hiçbir zaman NVIDIA veya Intel kalitesi beklemeyin.

Deneyerek aradaki farkı görebilirsiniz. Arada benim için neredeyse siyah ile beyaz kadar fark var. Tabii ki de beklentilere göre durum değişir. Hiçbir zaman NVIDIA veya Intel kalitesi beklemeyin.
Deneyeyim bakalım, yaklaşık 10 yıldır aktif Twitch izleyicisiyim, arada bir fark anlayabilecek miyim göreceğiz.

Deneyeyim bakalım, yaklaşık 10 yıldır aktif Twitch izleyicisiyim, arada bir fark anlayabilecek miyim göreceğiz.

NVIDIA kalitesi gibi bir beklenti içerisine girilmediği sürece çok daha kabul edilebilir bir kalite performansı sunuyor.

@xahve Ayrıca senin belirttiğin Her şeyi varsayılanda bırakıp sadece kodlayıcıyı seçip 8000 kpbs girdiğimiz zaman alttaki ayarlar varsayılan olarak uygulanıyor ve kaynakça da belirtmiştim. https://github.com/obsproject/obs-studio/pull/12161

Benim için NVIDIA veya AMD fark etmiyor, 1080p 48 FPS bir yayın için 6000 bitrate verdiğiniz zaman benim için gayet cam gibi bir yayın oluyor zaten. :)

Cam gibi olmuyor hocam, oyun oynarken hareketli bir oyunda CS2, Valorant vs. oynarken aşırı hızlı sağa ve sola dönüş yaptığında bir anda görüntü pikselleşip çakılıyor. Redditte bununla alakalı on binlerce konu bulabilirsin. Oyun oynamazken yayın yaparsan, evet görüntü inanılmaz net.

Denedim, Forza 4 yayını yaparken normalde 144 FPS sorunsuz oynatan bilgisayarım 50 FPS'e düştü. Şimdiye kadar hep bu ayarların değiştirilmemesi gerektiğini savunuyordum, halen de öyle savunuyorum. Bu ayarlar her bilgisayarda farklı tepki veriyor, her sistem kendine özel, en iyisi her zaman basit ayarlarda bırakıp otomatik olarak yapmasını sağlamak.

Denedim, Forza 4 yayını yaparken normalde 144 FPS sorunsuz oynatan bilgisayarım 50 FPS'e düştü. Şimdiye kadar hep bu ayarların değiştirilmemesi gerektiğini savunuyordum, halen de öyle savunuyorum. Bu ayarlar her bilgisayarda farklı tepki veriyor, her sistem kendine özel, en iyisi her zaman basit ayarlarda bırakıp otomatik olarak yapmasını sağlamak.

Bu ayarlar isteğe bağlıdır. Benim için en ufak bir FPS düşmesi sorunu yok ve sana göre 2 nesil eski ekran kartı kullanıyorum. GoW Ragnarok, The Last of Us Part I'i dahil olmak üzere tüm oyunlarda denedim en ufak bir sorun yaşamadım. Sistemin kendine özel diye bir ayar yoktur varsayılan ayarları paylaşanlarda OBS geliştiricileri zaten.

Daha önce MPO kapattın mı veya tarayıcılarda donanım hızlandırma kapalı kullanıyor musun?

Bu ayarlar isteğe bağlıdır. Benim için en ufak bir FPS düşmesi sorunu yok ve sana göre 2 nesil eski ekran kartı kullanıyorum. GoW Ragnarok, The Last of Us Part I'i dahil olmak üzere tüm oyunlarda denedim en ufak bir sorun yaşamadım. Sistemin kendine özel diye bir ayar yoktur varsayılan ayarları paylaşanlarda OBS geliştiricileri zaten.

Daha önce MPO kapattın mı veya tarayıcılarda donanım hızlandırma kapalı kullanıyor musun?
İsteğe bağlı ama sizde iyi çalışıyor olması herkeste iyi çalışacağı anlamına gelmiyor işte, gayet kişiye özel. Donanım hızlandırma açık ama arkada Firefox kapalı denedim. MPO ne bilmiyorum.