Ben HD3850 zamanından beri AMD'ye şans vermedim. Aldığıma o kadar pişman olmuştum ki tam da Crysis oyunun dönemi. O dönemde çok sorun yaşamıştım. Sürücü sorunları oyunlarda çökme vs driver beklemekle geçti... Bir daha tövbe dedim. Nitekim yıllar geçti forumlarda takıldık gezdik her zaman sorun konusunda AMD 1 numara oldu ekran kartı konusunda. İşlemciye tek kelime etmem adamlar çok güzel geliştirdiler Ryzen 1600'den beri şaşmadım. 3300X-5500-5600-5700X-5800X3D ve şimdi 9700X üstelik FX 8350 gibi vasat bir işlemciden sonra Ryzen ilaç gibi geldi o dönem herkes bol çekirdek iyidir diye FX8350 al diyordu aldık. Tek çekirdek çoğu uygulama ve tek çekirdek performansı çok kötüydü.

Sizin demek istediğinizi çok iyi anlıyorum bunu yaşayan bilir. Ben şahsen kartı aldıktan sonra yazılımcı ya da programcı veya teknis servis gibi uğraşmak istemiyorum driver yüklerim geçerim. Bu kadar. Bunu yapınca bana bir marka sorun yaşatıyorsa onu almam. Herkes bu sorunları çözmek için uğraşmak zorunda değil. Para veriyorsun alıp kullanmak istiyorsun. Bu diğer tüm ürünlerde de geçerli niye ben onun fixleri ile uğraşayım.

GTX 6600 7600 GTX 260 (5 sene) -660-760-1060 3GB (5 sene)-1660 RTX 3060 şu anda 4070 kullanıyorum daha 1 kere olsun kartı aldıktan sonra yükleyip driver çöksün veya başka bir şey olsun bir sorun yaşamadım. Bildiğimden gördüğümden şaşmıyorum ileride yine ekran kartı alırsam NVIDIA alacağım.

Ben HD3850 zamanından beri AMD'ye şans vermedim. Aldığıma o kadar pişman olmuştum ki tam da Crysis oyunun dönemi. O dönemde çok sorun yaşamıştım. Sürücü sorunları oyunlarda çökme vs driver beklemekle geçti... Bir daha tövbe dedim. Nitekim yıllar geçti forumlarda takıldık gezdik her zaman sorun konusunda AMD 1 numara oldu ekran kartı konusunda. İşlemciye tek kelime etmem adamlar çok güzel geliştirdiler Ryzen 1600'den beri şaşmadım. 3300X-5500-5600-5700X-5800X3D ve şimdi 9700X üstelik FX 8350 gibi vasat bir işlemciden sonra Ryzen ilaç gibi geldi o dönem herkes bol çekirdek iyidir diye FX8350 al diyordu aldık. Tek çekirdek çoğu uygulama ve tek çekirdek performansı çok kötüydü.

Sizin demek istediğinizi çok iyi anlıyorum bunu yaşayan bilir. Ben şahsen kartı aldıktan sonra yazılımcı ya da programcı veya teknis servis gibi uğraşmak istemiyorum driver yüklerim geçerim. Bu kadar. Bunu yapınca bana bir marka sorun yaşatıyorsa onu almam. Herkes bu sorunları çözmek için uğraşmak zorunda değil. Para veriyorsun alıp kullanmak istiyorsun. Bu diğer tüm ürünlerde de geçerli niye ben onun fixleri ile uğraşayım.

GTX 6600 7600 GTX 260 (5 sene) -660-760-1060 3GB (5 sene)-1660 RTX 3060 şu anda 4070 kullanıyorum daha 1 kere olsun kartı aldıktan sonra yükleyip driver çöksün veya başka bir şey olsun bir sorun yaşamadım. Bildiğimden gördüğümden şaşmıyorum ileride yine ekran kartı alırsam NVIDIA alacağım.

Ben de sırasıyla RX 5700 XT, RX 6600 ve en son RX 9070 XT kullandım. AMD tercih ettiğim için pişman değilim. İsterseniz fanboy deyin ama ben tercihlerimden hiç pişmanlık duymuyorum.

Sizin durumunuza ise pek hak vermiyorum açıkçası. AMD'nin daha yeni ekran kartı üretmeye başladığı yıllardan kalan önyargınızı taşıyorsunuz.

Ben de sırasıyla RX 5700 XT, RX 6600 ve en son RX 9070 XT kullandım. AMD tercih ettiğim için pişman değilim. İsterseniz fanboy deyin ama ben tercihlerimden hiç pişmanlık duymuyorum.

Sizin durumunuza ise pek hak vermiyorum açıkçası. AMD'nin daha yeni ekran kartı üretmeye başladığı yıllardan kalan önyargınızı taşıyorsunuz.

Yahu kardeşim ne alakası var? Sen 20 yaşındasın ben 34 yaşındayım, senin adını bile bilmediğin modeldeki kartları kullandım. En son bilebileceğin AMD kartı söyleyeyim. RX 470 ve RX 580 vardı. Onlarda da sorunlarla karşılaştım, birkaç gün denemek için aldığım 5700 XT ve 6800 kartlarını da kullandım. Yukarıda da gördüğün gibi 7000 ve 9000 serilerinde de az da olsa sorunlar devam ediyor. Kaldı ki MFG diye bir teknoloji var ve önü açık. AMD'nin yazılımlarının önü bu kadar açık değil. Bunu sadece buradan değil yabancı forumlardan da araştırabilirsin. AMD, NVIDIA kadar stabil çalışmıyor maalesef. Biz de çalışsın isterdik ama çalışmıyor. Kart ile iki oyun oynayıp kartı FurMark testine sokmakla olmuyor ki bu iş. Bak örnek vereyim illa WattMan hatalarından sürücü sorunlardan bahsetmeye gerek yok. GoW Ragnarok'ta da buna benzer bir sorun olmuştu. Dying Light 2 ve AC Odyssey oynarken 5700 XT bana oyun oynatmadı, kafasına göre 10 dakika sonra yarım saat sonra vs. kapatıp duruyordu. 6800 ile S.T.A.L.K.E.R.. 2 oynarken de holo nişangâhta ghosting oluyordu. Birebir aynı ayarlarda 1660 Ti'da bunların hiçbiri olmuyordu. Ne hikmetse GT 9800'den bu yana kullandığım hiçbir NVIDIA kartta da neredeyse hiç sorunla karşılaşmadım. Ayrıca AMD'lerde çok dengesiz bir güç çekimi vardı, bunun Sapphire ile alakası olabilir. PSU'da kalitesiz değil ha Seasonic vardı, bilen bilir kalitesini. Bunları 50 ile çarpıp 15 yıla böldüğün zaman sen de bizim düşündüğümüzü düşünüyor olacaksın. Senin tecrübelerin 5 ise bizimki 25 bunu demeye çalışıyorum. Senin başına gelmemiş olabilir henüz bu kadar kapsamlı ve uzun yıllar kullanmadığın için.

AMD benim gözümde yıllardır donanım hızlandırma sorunları olan bir firma, ucuz olmasa kimsenin yüzüne bakacağını düşünmüyorum. RTX 5070 Ti parasına RX 9070XT olsa hiç kimsenin RX 9070XT alacağını sanmıyorum. Bu sebeple AMD fanboyu bile olsanız aynı paraya kesinlikle NVIDIA alırsınız bunu herkes bir kabul etmeli.

Yahu kardeşim ne alakası var? Sen 20 yaşındasın ben 34 yaşındayım, senin adını bile bilmediğin modeldeki kartları kullandım. En son bilebileceğin AMD kartı söyleyeyim. RX 470 ve RX 580 vardı. Onlarda da sorunlarla karşılaştım, birkaç gün denemek için aldığım 5700 XT ve 6800 kartlarını da kullandım. Yukarıda da gördüğün gibi 7000 ve 9000 serilerinde de az da olsa sorunlar devam ediyor. Kaldı ki MFG diye bir teknoloji var ve önü açık. AMD'nin yazılımlarının önü bu kadar açık değil. Bunu sadece buradan değil yabancı forumlardan da araştırabilirsin. AMD, NVIDIA kadar stabil çalışmıyor maalesef. Biz de çalışsın isterdik ama çalışmıyor. Kart ile iki oyun oynayıp kartı FurMark testine sokmakla olmuyor ki bu iş. Bak örnek vereyim illa WattMan hatalarından sürücü sorunlardan bahsetmeye gerek yok. GoW Ragnarok'ta da buna benzer bir sorun olmuştu. Dying Light 2 ve AC Odyssey oynarken 5700 XT bana oyun oynatmadı, kafasına göre 10 dakika sonra yarım saat sonra vs. kapatıp duruyordu. 6800 ile S.T.A.L.K.E.R.. 2 oynarken de holo nişangâhta ghosting oluyordu. Birebir aynı ayarlarda 1660 Ti'da bunların hiçbiri olmuyordu. Ne hikmetse GT 9800'den bu yana kullandığım hiçbir NVIDIA kartta da neredeyse hiç sorunla karşılaşmadım. Ayrıca AMD'lerde çok dengesiz bir güç çekimi vardı, bunun Sapphire ile alakası olabilir. PSU'da kalitesiz değil ha Seasonic vardı, bilen bilir kalitesini. Bunları 50 ile çarpıp 15 yıla böldüğün zaman sen de bizim düşündüğümüzü düşünüyor olacaksın. Senin tecrübelerin 5 ise bizimki 25 bunu demeye çalışıyorum. Senin başına gelmemiş olabilir henüz bu kadar kapsamlı ve uzun yıllar kullanmadığın için.

Ben sabahtan beri kendimi tekrarlamaktan bıktım. Hiçbir yerde NVIDIA kadar stabil demedim. Değil. Ama RX 460 hatta r serisi zamanıyla aynı topa koymanız akıl kârı değil.

Ben sabahtan beri kendimi tekrarlamaktan bıktım. Hiçbir yerde NVIDIA kadar stabil demedim. Değil. Ama RX 460 hatta r serisi zamanıyla aynı topa koymanız akıl kârı değil.

"AMD'nin daha yeni ekran kartı üretmeye başladığı yıllardan kalan önyargınızı taşıyorsunuz." diye cümle kurmuşsun. Buna binaen söylüyorum bütün bunları. Önyargılı değiliz yaşadıklarımızı aktarıyoruz.

Her gün aynı konu görüyorum be, paramız neye yetiyorsa onu alıyoruz. Şimdi sorsan birine 9070 XT mi alırdın yoksa 5070 mi diye sor, %60 falan 9070 XT derdi. Performans/Fiyat dengesi önemli, AMD burada iyi iş çıkarıyor. Her zaman dediğimiz gibi teknoloji şans işi, sorun yaşayan da var yaşamayan da. NVIDIA da 58X.X sürümü de sorun çıkarmıştı, bazı sorunları hala devam ediyor sanırım. Her şey sorunsuz olsun diyorsanız teknoloji işini bırakmamız gerekir o zaman.

Peki 6000 serisinde sorun yaşayanların sayısı az mı? Forumlarda her gün kaç tane konu açılıyordu WattMan hatası yok kart masaüstüne atıyor çöküyor diye. Aylarca millet uğraştı bakın ben hepsi demiyorum size sağlamı gelmiş. Ama sorun yapanlarda çok fazlaydı. Bende size katılmıyorum para veriyorum şans neden vereyim? Aşk mı bu bir kez daha deneyelim? İnsan dili bir şeyden yanınca bir daha sorun yaşamadıkça niye döneyim ki? Misal NVIDIA da o kadar seri tek sorun yaşamamışım niye AMD'ye geçeyim ki? Sorunlar olsa evet o zaman tekrar değişmeyi düşünebilirdim.

Benim veya milletin sizin için fanboy demesinin bir anlamı yok. Ben hiçbirinin fanı değilim ben istatistiklerin forumda hatta hayatımda çevremde gördüklerimi tartıp biçerim. Buna göre ne daha sağlıklı ise ona bakarım. Paramın karşılığına bakarım çok param olsa evet maceralara atılabilirdim ama öyle bir lüxün için değilim.

AMD kartlarında hala yazılım sorunları var. Sürekli yazılım çökmeleri oluyor, yazılım hataları oluyor. Bunları çözmek içinse sürücüyü yeniden kuruyorum ve kısa süre sonra tekrar aynı sorunlar oluyor; böyle döngü sürüyor. Kartım ASUS Dual RX 7800 XT. İlk zamanlar pek bir şey olmuyordu ama şu son 3-4 aydır bu oluyor. Performans sorunları yaşamıyorum bu arada, sıcaklıklar da iyi. Bundan önce de R9 290 vardı bende ama akıllanmayıp yine AMD'ye şans verdim. Artık aynı fiyata performansı daha düşük olsa da NVIDIA alacağım ve kafam rahat edecek. Burada düşmanlık yapmak istemiyorum, sadece güncel AMD algısına ek kullanıcı deneyimi eklemiş olmak istedim.

Bu görüşe pek katılmıyorum. Uzun süre NVIDIA kullandıktan sonra RX 7800 XT ile AMD tarafına geçiş yaptım. Yaklaşık 1-2 yıldır ne yazılımsal ne de sürücü kaynaklı tek bir sorun bile yaşamadım.
Açıkçası AMD'nin NVIDIA'ya kıyasla kullanıcıya karşı çok daha cömert olduğunu düşünüyorum. NVIDIA tarafında RTX 5070 gibi bir karta hâlâ 12 GB VRAM koyulurken, AMD tarafında bu kısıtlamaları görmüyoruz. Elbette sizin yaşadığınız sorunlar gerçektir ve kart bazlı talihsizlikler olabilir; ancak her kart sorun çıkaracak diye bir kaide yok. Ben kendi deneyimimden gayet memnunum.

Hangi yılda doğduğun veya geçmişte hangi modelleri kullandığın emin ol buradaki kimsenin umurunda değil; çünkü sen burada somut verilerle değil, tamamen laf kalabalığıyla ve ön yargılarınla konuşuyorsun. Olayı yaş hiyerarşisine bağlaman ise tam bir fiyasko. Ben senden daha gencim ama emin ol donanım ve güncel mimari konusundaki bilgimin üçte biri sende yoktur. Buna rağmen bilgimi senin gibi birilerini ezmek için kullanmıyorum, sadece gerçekleri söylüyorum.

AMD'ye karşı bu kadar toksik olmanız gerçekten çok itici. AMD, yazılım tarafında kendisini devasa ölçüde geliştirirken bir yandan da müşterisinin parasına değer verip donanımı cömert tutuyor. NVIDIA'nın size 'stabilite' adı altında sunduğu, yazılımla göz boyayıp donanımsal olarak kırptığı (düşük VRAM ve dar veri yolu) kartlarla kandırılmayı kabul ediyorsunuz diye AMD hatalı olmuyor. Bahsettiğin o modellerin hepsini ben de kullandım ve hiçbirinde senin iddia ettiğin sorunları yaşamadım. Demek ki sorun kartlarda değil, kullanıcıda veya yanlış kurulumda.

Ben ne NVIDIA ne de AMD tarafındayım; ben her zaman fiyat/performans (F/P) dengesinin tarafındayım. Parasının değerini bilen ve geleceğe yatırım yapmak isteyen her akıllı kullanıcı, bugün NVIDIA'nın 12 GB VRAM dayatmasına boyun eğmek yerine AMD'ye yönelir. AMD'nin Ray Tracing gibi spesifik alanlarda henüz rakibi seviyesinde olmadığını zaten firma kendisi de, biz de kabul ediyoruz. Ancak bu durum, senin 15 yıllık nostaljik tecrübelerini bugünün piyasa gerçeklerinin önüne koymanı haklı çıkarmaz. Kısacası, laf kalabalığını bırakıp güncel donanım dünyasını takip etmeni öneririm.

Son düzenleme: