VRAM kullanımı öyle bir şey değil. Oyun yapımcısının insafında. Olabilecek olan şudur: DLSS5 ile grafik oluşturma oyunlarda yaygınlaşır, DLSS 5'i de daha düşük VRAM ile çalıştırmayı başarırlar, ancak öyle. Yoksa 8 GB 1080p ötesine gidemez zaten.
8 GB kartları savunmuyorum. NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti ile bir dönem 4K monitör kullandım. VRAM 8 GB olmasına rağmen oynadığım oyunlarda ciddi bir sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. 2K çözünürlükte high ayarlar için de büyük ihtimalle çoğu oyunda yeterli olur.

8 GB kartları savunmuyorum. NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti ile bir dönem 4K monitör kullandım. VRAM 8 GB olmasına rağmen oynadığım oyunlarda ciddi bir sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. 2K çözünürlükte high ayarlar için de büyük ihtimalle çoğu oyunda yeterli olur.

Zaten bahsettiğim oyunlar yeni çıkanlar. Biliyorsunuz ki optimizasyonu pek kale almıyorlar artık.

8 GB VRAM artık herhangi bir oyun için yeterli değil. 1080p high ve Ultra ayarlarda 8 GB VRAM yetmiyor. Siz sınırı aşmıyor sanıyorsunuz fakat fiziksel bellek (RAM)'den destek alıyor. Evet görünürde bellek kullanımı 8 GB tamamen doldurmuyor görünüyor fakat işin aslı öyle değil.

8 GB VRAM artık herhangi bir oyun için yeterli değil. 1080p high ve Ultra ayarlarda 8 GB VRAM yetmiyor. Siz sınırı aşmıyor sanıyorsunuz fakat fiziksel bellek (RAM)'den destek alıyor. Evet görünürde bellek kullanımı 8 GB tamamen doldurmuyor görünüyor fakat işin aslı öyle değil.
1080p için 8 GB VRAM fazlasıyla yeterli, bunu fazla abartmaya gerek yok. Bende RTX 3090 var, swap kapalı olmasına rağmen 2K ultra ayarlarda birçok oyunda VRAM kullanımı 8-9 GB arası.

1080p için 8 GB VRAM fazlasıyla yeterli, bunu fazla abartmaya gerek yok. Bende RTX 3090 var, swap kapalı olmasına rağmen 2K Ultra ayarlarda birçok oyunda VRAM kullanımı 8-9 GB arası.

TLOU Part II 2K Ultra ayarlarda bana 9GB VRAM kullanımı göster ben sana okey sen haklısın diyeceğim. CS2 de bile 1080p high ayarlarda 7.8 GB bir VRAM kullanımı var oyunu 30 dakikadan daha uzun süre oynarsan demek istediğimi anlarsın. M.Ö. Kalmış oyunlarda 8-9 GB 2K ultrada VRAM kullanımı var diyorsun.

TLOU Part II 2K Ultra ayarlarda bana 9GB VRAM kullanımı göster ben sana okey sen haklısın diyeceğim. CS2 de bile 1080p high ayarlarda 7.8 GB bir VRAM kullanımı var oyunu 30 dakikadan daha uzun süre oynarsan demek istediğimi anlarsın. M.Ö. Kalmış oyunlarda 8-9 GB 2K ultrada VRAM kullanımı var diyorsun.

Siz bu 1080p'de 8 GB VRAM işini çok abartıyorsunuz. Tamam 10 GB olsa kafa çok daha rahat olur 8 GB çıkarmaya devam etsinler demiyoruz ama 10 GB dizim teknik olarak zaten yapılamaz minimum 12 gerekli grafik birimi slotları için. Ayrıca bunu aa şu kadar VRAM kullanıyor bak kadar sığ bir görüşle anlayamazsın. İşin altında yirmi tane parametre var. Ben sana şöyle söyleyeyim. 1080p high ve ultrada 4060 Ti ile 40 tane oyun oynadım. Bu oynadığım oyunların çoğunun VRAM sınırına takılması gerekiyordu. Hogwarts, Alan Wake 2, TLoU 1-2 gibi oyunlarda hep 7,7-5 GB VRAM'leri gördüm ve ayar kısmak zorunda kaldım. Sonra bir de ne göreyim? Ayarları low alıp FG kapatıp DLSS performans aldım (VRAM'i daha da rahatlatsın diye) bir baktım 5-6 GB VRAM'lerde gezmeme rağmen yine optimizasyonda problemler var. Anlık dalgalanmalar var. BF6, CoD1-2-3, BO6 gibi oyunları ultrada oynadım, hep 7.5-8 GB arası gezdi VRAM ve sınırlara dayandı. Ne hikmetse yüzde 1 ve binde bir FPS gayet iyi durumdaydı ve saatlerce oynamama rağmen anlık donmayla hiç karşılaşmadım. Demek ki neymiş? Rekabetçi oyunları mecburen iyi optimize etmek zorundalar. Single'da bunu bu kadar kimse takmaz, GPU yetmiyor der geçer. VRAM olayına takılmadan önce oyun optimizasyonlarını çözmeleri gerek. Sorunu VRAM'de aramayın. Bir kaç optimize özürlü oyunlara kanıp bütün oyunlar öyle sanıyorsunuz. Bunlar da özellikle konsol oyunları oluyor. 4K maxed out ve RT fullediğin, üzerine MFG 4x açtığın bir senaryoda 5070 Tİ falan kullansan VRAM sorunu konuşuruz evet. O da yine her oyun için değil.

@Lorien Ben ek bir şey yazmayacağım 9.5GB VRAM kullanımı var ki VRAM'a diye nitelendirdiği şey VRAM kullanımı için ayrılan alan demek ve 2. videoda RTX 5070 Ti 10GB ve üstünde seyrediyor. Ayrıca oyun esnasında RAM kullanımının artırıp azaldığını da görmüyorsun sanırsam fazla 1440p Max ayarlara çektiğinde kullanılan RAM miktarı 14 küsur iken oyunun orta ve son kısmında ki RAM kullanımı 15 GB üstüne çok rahat atladığı kısmı görülebiliyor. Ayrıca AMD ve NVIDIA kartların VRAM yönetim şekli çok farklıdır. Genel olarak çoğu durumlarda AMD ekran kartlarının aynı ayarlar ile ortalama +1GB daha fazla VRAM kullandığını bilmeyen de yok.

Yukarıdaki videoda 1440p Max ayarlarda RX 7900XTX kullanılan VRAM miktarını iyi incelerseniz ne demek istediğimi anlarsınız.