Kendi AMD deneyimlerimden bahsedeceğim ve sonra yorumumu aktaracağım. 1. ve 2. kartlar aynı sisteme takıldı, 3. 4. ve 5. kartlar aynı sisteme takıldı.

1. HD4650 (İlk ekran kartım yıllardır problemsiz götürdü. O zamanlarda Gta 4 gibi bir çok yeni oyunu problemsiz oynamıştım)
2. R7 240 (Sıfır alındı hiç bir problem yaşamadım.)

3. RX 580 8GB (İkinci El Sahibi Mining yapmadığını söylüyordu. Hiç bir problem yaşamadım çok stabil çalıştı. Eski sürücü vs. kurmadım bile)
4. RX 590 8GB (Sıfır alındı. AMD'ye o an lanet ettim. Stutter gibi sorunlar yok ama bilgisayar sürekli çöküyor. Modeli iyi olmasına rağmen gereksiz fazla ısınıyor ve -1mv undervolt yapsam bile kart direk çöküyordu. Forumlar da konu açmıştım çoğu kişi sistemime suç atmıştı ama garantiye gönderince kartın problemli olduğu anlaşıldı)
5. RX6600 (İkinci el temiz aldım. Yine hiç bir problem yaşamadım. FPS ve Stutter problemim yoktu. Sadece relive düzgün çalışmıyordu)

Ben AMD'nin GPU için PC kısmında hala daha yeterli olduğunu düşünmüyorum. Özellikle @Caner Uncu nun söylediği sorunları yaşayan ve bizzat yakın çevremde bu sorunları yaşayan kişiler var. Burada aklıma bu soruna sebep olabilecek 2-3 sebep geliyor.

• AMD GPU'lar fabrikadan %50 şansla problemli çıkabiliyor. Türkiye ve Global'de bu sorunlardan bahseden onlarca insan var.
  • AMD GPU'lar ya belirli Windows yazılımlarında ya da FPS arttırmak için yapılan ayarlar problem çıkartıyor.
  • AMD GPU'lar bilgisayarda ki her parçayla uyumlu değil.

Ben kendi adıma günümüzde AMD GPU almayı kumar olarak görüyorum. Her ne kadar kendi AMD deneyimim olumlu olsa da bu kadar insanın problem yaşaması ilerleyen zamanlarda AMD GPU'ya tekrardan geçme hevesimi bitirdi.

Burada sorun yaşadığını söyleyen insanlardan şunu denemesini istiyorum. Tüm BIOS ayarlarını sıfırlayın. Bios pilini çıkartın. Bazı ayarlar pil çıkarılmadığı sürece değişmiyor. Ardından Bios'ta sadece XMP/EXPO ayarını açın olsun. Temiz kurulumla bilgisayara format atın. Sisteminiz orta-üst seviyeyse Windows 11 kurun. Format sonrası Windows'ta hiç bir ayar yapmayın. Xbox Gamebar ve Oyun modu mutlaka aktif olsun. Bir de gerekli tüm sürücülerinizi yükleyin. Özellikle chipset sürücülerinizi yükleyin. GPU sürücülerini ise Windows otomatik kurduysa DDU ile Güvenli Moda girip kaldırın. Ardından GPU'nuz için son çıkan sürücüyü yükleyin. Bu şekilde sorun yaşadığınız oyunları test edin. İlk girişte stutter yaşayabilirsiniz shader yüklenmesi için oyunu biraz oynayın.

Kendi AMD deneyimlerimden bahsedeceğim ve sonra yorumumu aktaracağım. 1. ve 2. kartlar aynı sisteme takıldı, 3. 4. ve 5. kartlar aynı sisteme takıldı.

1. HD4650 (ilk ekran kartım yıllardır problemsiz götürdü. O zamanlarda GTA 4 gibi birçok yeni oyunu problemsiz oynamıştım)
2. R7 240 (sıfır alındı hiçbir problem yaşamadım.)

3. RX 580 8 GB (ikinci el sahibi mining yapmadığını söylüyordu. Hiçbir problem yaşamadım çok stabil çalıştı. Eski sürücü vs. kurmadım bile)
4. RX 590 8 GB (sıfır alındı. AMD'ye o an lanet ettim. Stutter gibi sorunlar yok ama bilgisayar sürekli çöküyor. Modeli iyi olmasına rağmen gereksiz fazla ısınıyor ve -1mv undervolt yapsam bile kart direk çöküyordu. Forumlar da konu açmıştım çoğu kişi sistemime suç atmıştı ama garantiye gönderince kartın problemli olduğu anlaşıldı)
5. RX6600 (ikinci el temiz aldım. Yine hiçbir problem yaşamadım. FPS ve stutter problemim yoktu. Sadece ReLive düzgün çalışmıyordu)

Ben AMD'nin GPU için PC kısmında hala daha yeterli olduğunu düşünmüyorum. Özellikle @Caner Uncunun söylediği sorunları yaşayan ve bizzat yakın çevremde bu sorunları yaşayan kişiler var. Burada aklıma bu soruna sebep olabilecek 2-3 sebep geliyor.

• AMD GPU'lar fabrikadan %50 şansla problemli çıkabiliyor. Türkiye ve Global'de bu sorunlardan bahseden onlarca insan var.
  • AMD GPU'lar ya belirli Windows yazılımlarında ya da FPS arttırmak için yapılan ayarlar problem çıkartıyor.

Ben kendi adıma günümüzde AMD GPU almayı kumar olarak görüyorum. Her ne kadar kendi AMD deneyimim olumlu olsa da bu kadar insanın problem yaşaması ilerleyen zamanlarda AMD GPU'ya tekrardan geçme hevesimi bitirdi.

Burada sorun yaşadığını söyleyen insanlardan şunu denemesini istiyorum. Tüm BIOS ayarlarını sıfırlayın. BIOS pilini çıkartın. Bazı ayarlar pil çıkarılmadığı sürece değişmiyor. Ardından BIOS'ta sadece XMP/EXPO ayarını açın olsun. Temiz kurulumla bilgisayara format atın. Sisteminiz orta-üst seviyeyse Windows 11 kurun. Format sonrası Windows'ta hiçbir ayar yapmayın. Xbox Game Bar ve oyun modu mutlaka aktif olsun. Bir de gerekli tüm sürücülerinizi yükleyin. Özellikle chipset sürücülerinizi yükleyin. GPU sürücülerini ise Windows otomatik kurduysa DDU ile güvenli moda girip kaldırın. Ardından GPU'nuz için son çıkan sürücüyü yükleyin. Bu şekilde sorun yaşadığınız oyunları test edin. İlk girişte stutter yaşayabilirsiniz shader yüklenmesi için oyunu biraz oynayın.

Çok faydalı bir paylaşım olmuş yalnız 5 kart kullanıp sadece 1 tanesinde sorun yaşamanız ve onun da donanımsal bir sıkıntı olduğunu gördükten sonra %50 şansla problemli çıktığını söylemeniz, yazılımsal problemler çıktığını söylemeniz ve parçayla uyumlu değil sonuçlarına varmanız biraz yorumunuzun mantığını bozan şeyler olmuş çünkü verdiğiniz örneklere bakılırsa ne yazılımsal sıkıntı yaşamışsınız ne de uyum sorunu size sadece 1 modelinizde donanımsal, üretimden kaynaklı sıkıntı yaşamışsınız.

%50 şansla problemli çıkması demek AMD'nin dükkanı kapatmasıan sebep olacak kadar absürt bir miktar. Bırak %50'yi %1 bile fabrika kapattırır. %0.001 falan deseniz eyvallah.

Ben de stutter yaşayan birisi olarak olaya dahil olayım. Asus Dual RX 6600 ekran kartım var, Sapphire markasında olan bir şey değil. Genellikle öyle söylentiler var ama anladığım kadarıyla marka fark etmiyor bu konuda. Çok hikayeli oyun oynayan biri değilim. Bir ara Stray oynamıştım, bununla alakalı bir video çekmiştim. Silmediysem gizlide duruyor, merak eden olursa buraya atabilirim. O oyunda acayip fazla stutter yaşıyordum.

Onu geçtim, Valorant ve CS2 tarzı oyunları stutter olmadan oynayamıyorum. Özellikle Valorant’ta daha fazla yaşanan bir durum bu. İşlemcimden olduğunu düşünüp zamanında i3-12100F’den i5-12600KF’ye geçiş yaptım ama bir şey değişmedi.

AMD’yi kötülemek istemiyorum ama ben sorun yaşıyorum ve çözemedim. Bir sürü şey denedim, ancak düzelmiyor. NVIDIA’da sorun yok mu? Tabii ki var, ama AMD’ye göre daha az olduğu kesin. Mesela yakın zamanda NVIDIA tarafında da son sürücüde sorun yaşandı, ama çözümü vardı: eski sürücüyü indirip kullanabiliyordun. Fakat AMD tarafında bu stutter çoğunlukla çözülemiyor.

Bazıları alıyor ve sorun yaşamıyor, sonra bizim gibiler eleştirince çok laf yiyor. Halbuki onların da biraz anlayış göstermesi lazım. Bu tarz sorunları yaşayan çok insan varsa markada bir problem vardır kardeşim. Bizlere yüklenilmesini anlamıyorum. @Caner Uncu ’ya da bayağı yüklendiler.

Mesela Caner Uncu Snowrunner oyununda stutter sorunu yaşıyor. Ben o oyunda yaşamıyorum, şimdi ben de ona mı laf edeyim? Ama bende Valorant’ta oluyor, Stray’de de yaşamıştım. Yani oyunlar değişiklik gösterebiliyor ama sorun aynı.

Ben olsam NVIDIA düşünürdüm. AMD bence sorunlu ve risk almaya değmez.

Videoda kendisi diyor 21 saatten sonra YT dolayısıyla ekran kapandı diye.

OBS ekranında oyundan masaüstüne geçiş yaparken yanlışlıkla kapattı :D OBS kullanmayı bilmiyor, izliyordum yayını o anda. Yayından önce ilk kez OBS kurmuş zaten. Kullanmayı bilmediğini de belirttiyordu. Hatta sıkça yayın ve oyun sesleri gelmiyordu yeni oyun açınca chatten yazıyorlardı sonra düzeltiyordu o derece, yayından önce biraz baktım diyordu sadece. Hatta yayını bile :D Wi-Fi üzerinden veriyordu.

4. RX 590 8 GB (sıfır alındı. AMD'ye o an lanet ettim. Stutter gibi sorunlar yok ama bilgisayar sürekli çöküyor. Modeli iyi olmasına rağmen gereksiz fazla ısınıyor ve -1mv undervolt yapsam bile kart direk çöküyordu. Forumlar da konu açmıştım çoğu kişi sistemime suç atmıştı ama garantiye gönderince kartın problemli olduğu anlaşıldı)

RX 590 problemli bir karttı çok. PSU seçiyordu bayağı, yetersiz ve kötü PSU larda sorun çıakrtıyordu. Sendeki de sanırım kart sorunluymuş.

AMD GPU'lar fabrikadan %50 şansla problemli çıkabiliyor. Türkiye ve Global'de bu sorunlardan bahseden onlarca insan var.

Chip mi %50 problemli çıkıyor? Kart mı? Anlamadım :D

Daha videoyu izlemeden direk gelip buraya yorum yapan arkadaşlar çok zor bir şey değil önce videoyu izleyin bi fikir edinin ondan sonra yorum yapın lütfen.

Ben de stutter yaşayan birisi olarak olaya dahil olayım. ASUS Dual RX 6600 ekran kartım var, Sapphire markasında olan bir şey değil. Genellikle öyle söylentiler var ama anladığım kadarıyla marka fark etmiyor bu konuda. Çok hikayeli oyun oynayan biri değilim. Bir ara Stray oynamıştım, bununla alakalı bir video çekmiştim. Silmediysem gizlide duruyor, merak eden olursa buraya atabilirim. O oyunda acayip fazla stutter yaşıyordum.

Onu geçtim, Valorant ve CS2 tarzı oyunları stutter olmadan oynayamıyorum. Özellikle Valorant'ta daha fazla yaşanan bir durum bu. İşlemcimden olduğunu düşünüp zamanında i3-12100F'den i5-12600KF'ye geçiş yaptım ama bir şey değişmedi.

AMD'yi kötülemek istemiyorum ama ben sorun yaşıyorum ve çözemedim. Bir sürü şey denedim, ancak düzelmiyor. NVIDIA'da sorun yok mu? Tabii ki var ama AMD'ye göre daha az olduğu kesin. Mesela yakın zamanda NVIDIA tarafında da son sürücüde sorun yaşandı ama çözümü vardı: Eski sürücüyü indirip kullanabiliyordun. Fakat AMD tarafında bu stutter çoğunlukla çözülemiyor.

Bazıları alıyor ve sorun yaşamıyor, sonra bizim gibiler eleştirince çok laf yiyor. Halbuki onların da biraz anlayış göstermesi lazım. Bu tarz sorunları yaşayan çok insan varsa markada bir problem vardır kardeşim. Bizlere yüklenilmesini anlamıyorum. @Caner Uncu'ya da bayağı yüklendiler.

Mesela Caner uncu SnowRunner oyununda stutter sorunu yaşıyor. Ben o oyunda yaşamıyorum, şimdi ben de ona mı laf edeyim? Ama bende Valorant'ta oluyor, Stray'de de yaşamıştım. Yani oyunlar değişiklik gösterebiliyor ama sorun aynı.

Ben olsam NVIDIA düşünürdüm. AMD bence sorunlu ve risk almaya değmez.

AMD uyumluluk anlamında zorluyor biraz işi açıkçası stabil ve uyumlu sistem istiyor. Ben stabilite ve uyumluluğa takıntılı birisi olarak her parçanın aynı marka olmasına dahi takıntılıyken NVIDIA alıp sorun çıkartma potansiyeli az bir deneyim istiyorum tabii kullandığım amaç da beni NVIDIA GPU X Intel CPU configine yönlendiriyor orası ayrı bir konu. Dediğim gibi şans ve sistem işi, AMD seçici maalesef bu bir gerçek ve bu AMD'nin kusuru. Nebi Akgün videosunda aşırı stabil ve uyumluluk anlamında mükemmel bir sistem kullanıyordu.

Çok faydalı bir paylaşım olmuş yalnız 5 kart kullanıp sadece 1 tanesinde sorun yaşamanız ve onun da donanımsal bir sıkıntı olduğunu gördükten sonra %50 şansla problemli çıktığını söylemeniz, yazılımsal problemler çıktığını söylemeniz ve parçayla uyumlu değil sonuçlarına varmanız biraz yorumunuzun mantığını bozan şeyler olmuş çünkü verdiğiniz örneklere bakılırsa ne yazılımsal sıkıntı yaşamışsınız ne de uyum sorunu size sadece 1 modelinizde donanımsal, üretimden kaynaklı sıkıntı yaşamışsınız.

%50 şansla problemli çıkması demek AMD'nin dükkanı kapatmasıan sebep olacak kadar absürt bir miktar. Bırak %50'yi %1 bile fabrika kapattırır. %0.001 falan deseniz eyvallah.
%50 olayı abartı ama burada bahsettiğim sorunlu üretilmesinin ihtimali olduğuna. Ben kendim sorun yaşamamış olsam da belirttiğim gibi kendi çevremde dahil olmak üzere bu yazılımsal problemleri yaşayan insanlar oldu. Tabii o sorun yaşayan sistemleri yerinde inceleyemediğim için hani sorun cidden kart'ta mı yoksa farklı bir problem mi var buna %100 kesinlik veremeyiz. Elimde imkan, zaman ve güvenen birisi olsa sorun yaşadığı kartını göndersin kendim test edeyim. Kendi sistemimin stabil çalıştığına %100 eminim. En azından cidden kartlar mı sorunlu yoksa insanlar mı yanılıyor öğrenmiş oluruz.
RX 590 problemli bir karttı çok. PSU seçiyordu bayağı, yetersiz ve kötü PSU larda sorun çıakrtıyordu. Sendeki de sanırım kart sorunluymuş.
Garanti kart bozuk demişti. Tam detayını hatırlamıyorum bile. PSU seçme muhabbetini görmüştüm ama çok ta umursamadım kartı kısa bir süre kullandım zaten.
Chip mi %50 problemli çıkıyor? Kart mı? Anlamadım :D
%50 biraz abartı. Kart mı yoksa çip mi o kadar teknik bilemem. :D

Hadi diyelim ki donanımımda veya OS'de ayar sorunum var. NVIDIA kart takınca neden sorun yaşamıyorum? Neden sistemimi ekran kartına göre en ince ayarına kadar güncellemek, ayarlamak zorundayım?

24 saat canlı yayın yapmış bir de, AMD babasının markası galiba.

Nebi akgün'ün kim olduğunu bilmeden gelip yorum yapmışsın, adam deli gibi NVIDIA kartların RAM miktarını savunan birisi, yahu videonun hepsini izlemenede gerek yok sadece attığım dakikaları izlesen yeterli.