AMD işlemci alınır mı?

%1 ve %0.1 fpsleri düşünmüyor musun? Ortalama FPS'e etkisi yok ama yüzde ve binde birlik FPS'i düşürüyor. Intel'de böyle bir sorun görmedim açıkçası.

Yavaş RAM bu değerleri düşürür evet fakat dediğim gibi takılmaya yol açmaz. CL46 RAM taktım takılıyor diyen adamın sistemini kurcalasak elli tane farklı sebep çıkar. En fazla olacak şey CL46 RAM taktığında RAM'den gelebilecek %10-15 bilemedin 20 performansı kaybedersin. %1 FPS değerin 200 iken CL46 taktığında 180 olur 170 olur hadi 150 olsun bu takılmaya sebep olmaz.

Akıcılığı azalır. Takılmadan kastı o olabilir.

i7 4790 ile uçurumun sınırında duruyorum desene.

Müsait zamanda dönüş sağlayacağjm, şimdilik şunu söyleyeyim; sistemi dengeli kurduğunuz sürece bir sorun yaşamanız pek muhtemel değil.

Mesela kendi sistemim:
İşlemci: 9800X3D
Anakart: MSI MPG X870E Carbon Wİ-Fİ
Ekran kartı: Zotac RTX5080 Solid Core OC
RAM: G.Skill 2x16GB TZ5 Royal Silver RGB 6000MHz CL28 1.40V
SSD: Samsung 990 Pro 2TB
Soğutucu: TR Mjolnir Vision 360UB PRO
Kasa: Xigmatek Aqua Ultra
PSU: NZXT C1000 (2024)

i7 4790 ile uçurumun sınırında duruyorum desene.
4790 sonrası öyle bir efsane gelmedi maalesef. 6. nesil Skylake 4. nesilin DDR4 yapılmış çok da performansı artmamış hali gibiydi, 7. nesil ise fiyaskoydu zaten ısınma problemlerinden. 8-9-10 güzel ilerledi ama çok sık soket değiştiler, soket değişmese de yazılımsal kısıt koydular. 2017'de AM4 Ryzen toplamış adam halen güncel sayılacak işlemciler ile kullanabiliyor (benim gibi) ama Intelin o nesilleri tamamen tarihe gömüldü.

Sonrasında da zaten üretim zorlukları sebebiyle geri düştüler ve düşük nanometreye inmeye çalıştıkları ama üretemedikleri için 2-3 seri sorunlu çıktı. Güncelde de Core Ultra adıyla rebranding yaptılar da işte bunlar da gördüğüm kadarıyla performans olarak çok da rekabetçi değiller. Intel daha çok laptop ve hazır bilgisayarlar tarafından yaptığı anlaşmalar ile öne geçiyor yoksa pazar payı masaüstü pclerde aşırı düştü diye düşünüyorum.

RAM seçme kısmen doğru aslında. 5200MHz CL46 gibi yavaş RAM'ler takınca takılma oluyor.
Aslında seçerkenden ziyade , Amd işlemcilerin Bellek kontrolcüsünün ve bellek frekansının en iyi anlaştığı bir aralık ,nokta var , bu ne işlemcinin ne de ram in bozuk olmasından kaynaklanmıyor, tamamiyle Amd işlemcilerin tasarımından dolayı keza ben de intel sistem toplamış olsam bile ileride 2. elde Amd işlemci kullanan pazarı kaybetmemek için Goodram in "Low Profil Hynix_A 2*16gb 6000 Mhz CL30 " ram ini aldım , OC falan yapmıyoruz Ram'e , XMP yi açtık o kadar stabil dursun yeter.

RAM seçme konusunda X3D alırsan çok fark etmiyor oyunlarda. Takılma da yaşamazsınız. Soket erime sorununu sadece ASRock anakartlarda gördüm. O da ASRock'un suçu ve eriyor mu emin değilim ama bozuyorlar.
9850x3d ve asrock X870 anakart var 3 aydan beri sorunsuz çalışıyor.

O dediğin degrade problemi 13. ve 14. nesilde vardı, BIOS güncellemeleriyle çözüldü. Ondan önceki veya sonraki nesillerde böyle bir problem yaşanmadı. Zen mimarisinin de ilk 1000 ve 2000 serileri pek iyi değildi, 3000 ve özellikle 5000 serileriyle birlikte toparlandı.

Intel Skylake döneminde bellek gecikmeleri de AMD'ye kıyasla çok daha düşüktü. Artık Intel işlemcileri kendi fabrikalarında değil, AMD gibi TSMC'de de ürettiği için Core Ultra tarafında üretim kaynaklı bazı sorunlar da geride kaldı. Sonuçta Intel'in kendi fabrikaları ve üretim altyapısı var, AMD'nin bile böyle bir üretim altyapısı olmadığı için Intel'in batmasına izin vermiyorlar.

Yok zaten ben tarihi olarak bilgi vermek amaçlı söyledim, güncel Intel serilerinde bir problem bulunmuyor. Üretim teknolojisi olarak da yakaladılar dediğiniz gibi.

Dediğim gibi bütçeye göre en yüksek performansı hangisi veriyorsa ona yönelmek en mantıklısı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…