Bilgisayarın açılış süresine göre işlemci seçme diye bir şey mi olur? Her bilgisayar üzerindeki takılı farklı bileşenlere göre, BIOS'una göre, SSD'sine göre ve yüklü programlara göre farklı zamanlarda açılır. Hızlısı 5 saniyede açılıyorsa yavaşı da 15 saniyede açılır en fazla zaten. Bu aradaki 10 saniye fark için kızıyorsunuz ama teknik açıdan bilgisayarlar ile ilgili pek bilginiz yok.

Sizde problem var gibi, bugüne kadar bir sürü AMD/Intel işlemci kullandım dediğiniz soruna hiç denk gelmedim. Bende 5825U var 2-3 saniyede açılıyor. Sorunu emin olmadan AMD'ye sallamak da iyiymiş. Ne diyelim, o zaman ileride Intel kullan devam et.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merak ettiğimden dolayı soruyorum, yaşadığınız sorunların sebebinin işlemci olduğu kanısına tam olarak hangi sebepten dolayı vardınız? Şahsen işlemci markası ile bahsettiğiniz sorunların alakasını çözemedim, bir sürü sebebi olabilir bu durumun.
Genel konuşacak olursam boot süresi genelde SSD, RAM gibi donanımlarda olan sorunlardan veya BIOS'ta olan yazılımsal sorunlardan etkilenir, işlemciden kaynaklanması nispeten düşük bir ihtimal.
Victus 15 serisi cihazların zaten genel olarak sorunlu olduklarını da belirteyim, maliyeti düşürmek adına kısılmış ve limitlenmiş bir model kendisi.
Sadece cihazın 3 dakikada açılması bile zaten direkt cihazda genel bir sorun olduğunu gösteriyor. Garantisi devam ediyorsa servise gönderebilirsiniz veya kendiniz çözmeye çalışabilirsiniz bilmiyorum artık size kalmış.
Ayrıca maddi durumunuz nasıl bilmiyorum ama imkanınız varsa direkt cihazı değiştirmek de oldukça mantıklı olabilir bence, bu sorunu çözseniz bile yarın öbür gün farklı bir sorun çıkarabilecek potansiyelde bir cihaz kendisi zira.

AMD işlemciler: Muazzam.
AMD iGPU: Çöpü alıp çöpe atsan, üstüne çöp yazıp çöp olduğunu belirtsen, özellikle çöp üretmek istesen, çöpü çöpten geri alsan, ortaya AMD GPU çöpü çıkıyor.

Son AMD cihazlarda (iGPU aktif oldukça) yaşadıklarım:
  • Cihazın açılıp siyah ekran vermesi
  • Cihaz çalışırken ortaya bozuk şekiller çıkması
  • Cihazın kilitlenmesi
  • Cihazın anlık bozuk görüntü atıp düzelmesi
  • AMD sürücü çöktü uyarıları
Aldığım tepki ve muameleler:
  • Yanlış driver kuruyorsun (Denemediği driver kaldı)
  • Windows suçlu (Linux'de de görüntü bozuldu)
  • Hep aynı adamdan mı alıyorsun kanka??? (Aynı adamdan 2 Intel 1 AMD aldım)
  • Binanın elektrik tesisatında problem var.
  • Sende problem var.
Intel işlemciler, belki 3-4 kat daha çok güç çekip daha ısınıyorlar. Ama iGPU AMD kadar kolay bozulmuyor.
  • HP Victus 16 S0
  • HP Victus 16 S1
  • Asus Tuf Gaming A15 (Sıfır)
  • Asus Tuf Gaming A15 (İkinci el, farklı cihaz)
  • Asus Tuf Gaming A16
En son kullandığım 2 Intel işlemcili cihazı değiştirme nedenlerim:
  • Monster Tulpar T6 : Type-C olayını ve şeklini beğenmedim.
  • MSI Katana: Şeklini beğenmedim.
Intel iGPU'da yaşadığım problemler:
Monster: Ara sıra sadece Discord glitchkeri. Ama donanımın sağlam olduğundan %100 emin oldum ve rahatladım.
MSI Katana: Hiç problem yok.

Şu anki cihazda AMD'nin varlığını bile görmemek için G-Helper kaynak kodunu indirip GPU özelliklerini silerek fork yaptım:

1767521434016.webp

@199 cihazında iGPU kaynaklı problem yoksa (ki sağlamsa bile yakında bozulur) arızayı bulmanda yardımcı olabilirim.

AMD iGPU: Çöpü alıp çöpe atsan, üstüne çöp yazıp çöp olduğunu belirtsen, özellikle çöp üretmek istesen, çöpü çöpten geri alsan, ortaya AMD GPU çöpü çıkıyor.

• Cihazın kilitlenmesi
Aldığım tepki ve muameleler:
  • Yanlış driver kuruyorsun (Denemediği driver kaldı)
  • Windows suçlu (Linux'de de görüntü bozuldu)
  • Hep aynı adamdan mı alıyorsun kanka??? (Aynı adamdan 2 Intel 1 AMD aldım)
  • Binanın elektrik tesisatında problem var.
  • Sende problem var.
Intel işlemciler, belki 3-4 kat daha çok güç çekip daha ısınıyorlar. Ama iGPU AMD kadar kolay bozulmuyor.
  • HP Victus 16 S0
  • HP Victus 16 S1
  • Asus Tuf Gaming A15 (Sıfır)
  • Asus Tuf Gaming A15 (İkinci el, farklı cihaz)
  • Asus Tuf Gaming A16
En son kullandığım 2 Intel işlemcili cihazı değiştirme nedenlerim:
  • Monster Tulpar T6 : Type-C olayını ve şeklini beğenmedim.
  • MSI Katana: Şeklini beğenmedim.
Intel iGPU'da yaşadığım problemler:
Monster: Ara sıra sadece Discord glitchkeri. Ama donanımın sağlam olduğundan %100 emin oldum ve rahatladım.
MSI Katana: Hiç problem yok.

Şimdi fanboylar, dislike yağmurlarınızı bekliyorum. Bu forumda AMD tarafından en çok mağdur olmuş biri varsa o da benim.
Aynı HP Victus olayı gibi, "Bendeki bozulmuyor, herkes yalancı" moduna ve triplerine girin şimdi.

@199 cihazında iGPU kaynaklı problem yoksa (ki sağlamsa bile yakında bozulur) arızayı bulmanda yardımcı olabilirim.
Yani, bir ben AMD iGPU sorunu yaşamadım, bilemedim hocam. 5825U kullanıyorum, şansızlık olmuş anlaşılan.

Yani, bir ben AMD iGPU sorunu yaşamadım, bilemedim hocam. 5825U kullanıyorum, şansızlık olmuş anlaşılan.
İstersen sana DM'den iGPU'ya nasıl yüklenebileceğini söyleyeyim, ama bence gerek yok çünkü %85 ihtimal ile arıza verecek.

Şimdiye kadar hiç arıza çıkarmadığını gördüğüm tek işlemci AMD Ryzen 5 5500U. Onun dışındaki hiçbir AMD işlemcisine güvenim kalmadı.

• Cihazın kilitlenmesi
iGPU diye bahsettiğiniz işlemcinin içindeki dahili GPU ise o galiba açık ve bahsettiğiniz sorunlar oluyor özellikle sürücüsü çok sıkıntılı. Ekran kartının yazılımını açarken açılmadan önce 2-3 tane cmd penceresi açılıyor. Daha sonra da uygulama açılıyor ama donuyor bildiğiniz uygulama. Oyunlarda falan da siyah oluyor ekran.

iGPU diye bahsettiğiniz işlemcinin içindeki dahili GPU ise o galiba açık ve bahsettiğiniz sorunlar oluyor özellikle sürücüsü çok sıkıntılı.
Discord sunucumdan bana yaz, çözüm bulursak burada paylaşalım.

Ekran kartının yazılımını açarken açılmadan önce 2-3 tane cmd penceresi açılıyor.
CMD pencerelerinin açılması gayet doğal. Onları kafaya takma.

Konu sahibinin "AMD pişmanlıktır" deyip belirttiği tek sorunun cihazın geç açılması olmasına mı yanayım, cevaplayan 30 kişinin de çözüm üretmek yerine onun bunun fanboyluğunu yaptığına mı yanayım, sorunu (ki ortada bir sorun varsa) forumda çözmek varken Discord'a geçilmesine ve 3 gündür güncelleme yapılmamasına mı yanayım seçemedim.

En iyisi ben hızlı kapatma ayarı kapalı halde 4.4 sn BIOS süresi veren, Intel'de göremeyeceğimiz pilde 6 saatlere ulaşan 7840HS'm ile sörf sürem bitene kadar konu sahibini bekleyeyim.