Sağ olun hocam cevaplarınız için, teşekkürler. Intel'den yeni bir atılım gelmedikçe geçmek mantıksız o zaman. Anakartlarındaki h serisi AMD tarafındaki a serisi gibi mi mesela? X serisi eşittir Z serisi mi veya? B serisi hangi anakartlara denk geliyor Intel'de hocam?

Hocam hayatım boyunca Intel işlemci kullanmadım, eski sistemde A320, R3 1200 vardı. Şimdi laptop var bunda da AMD işlemci. Dolayısıyla Intel anakartlar hakkında pek bilgim yok. Ancak h serisi a serisine denk geliyor diyebilirim. İkisi de giriş seviye çünkü.

Islemci tarafinda yazilim ekran karti tarafinda oldugu kadar onemli degil aslinda. O kadar buyuk farklar yaratmiyor cunku islemci dogrudan donanim urunu. Mimarin, ciplerin, tasarimin ne kadar iyiyse o kadar iyisin bunu yazilimsal olarak ekran kartinda oldugu gibi kapatamazsin. Tabi ki anlasmali oldugu firmalar oluyor ama atla deva farklar yaratmiyor. Intel gectigimiz yillarda bir noktada cekirdek sayisini artirmak icin E ve P core yapisina gecti yani performans ve verimlilik cekirdekleri ayni yapida bulunuyor. Bu E-core'lar performans olarak cok daha gerideler ama fazla enerji tuketmiyorlar. Bunun da onemi esasen masaustu tarafi icin cok yok orada islemcinin bostaki enerji tuketimi vs. cok onemli degil. Birde bazi yuksek performans isteyen oyunlar ve programlarda bu E-core'lar kafa karisikligi yaratabiliyor sistemde. Su an bu sorun hala var mi bilmiyorum. Ancak laptop tarafi icin oldukca ise yarar bir teknoloji.

Anladım hocam. Evet, laptop için gayet mantıklıymış aslında. Laptoplara da hiç ilgim yok ya. Anlaşılan birçok kişi de Intel'den uzak duruyor artık gibi. Mobil işlemcilerde de AMD önde sanırım. Playstation da AMD mimarisi ile işlemci kullanıyor diye duymuştum, yanlış olabilir bu bilgi.

Anladım hocam. Evet, laptop için gayet mantıklıymış aslında. Laptoplara da hiç ilgim yok ya. Anlaşılan birçok kişi de Intel'den uzak duruyor artık gibi. Mobil işlemcilerde de AMD önde sanırım. PlayStation'da AMD mimarisi ile işlemci kullanıyor diye duymuştum, yanlış olabilir bu bilgi.

Artık AMD ile ilerleyeceklerini ben de duymuştum.

AMD'nin AM5 işlemcilerinin çoğu 4nm olmasına karşın, rakibi olan intellerin 7-8nm olması AMD işlemcileri hem daha soğuk çalışmasına, hem daha hızlı çalışmasına hem de performanslı çalışmasına olanak tanıyor. Yani artık ucuza denk gelmediği sürece Intel işlemci mantıksız.

Şuan render işleriyle uğraşsanız bile ıntel almak kesinlikle ölü bir yatırım olacaktır. 10 yıllık Intel kullanıcısı olarak ve daha önceden birkaç aylık serüvende Ryzen 2700x kullanmış biri olarak, son birkaç aydır AM5 platforma geçtim ve dünya var mış dedim. 9800x3D kullandım, şuan 9950x3D kullanıyorum.
Şuan için Intel almayın, aldırmayın.

AMD'nin AM5 işlemcilerinin çoğu 4nm olmasına karşın, rakibi olan intellerin 7-8nm olması AMD işlemcileri hem daha soğuk çalışmasına, hem daha hızlı çalışmasına hem de performanslı çalışmasına olanak tanıyor. Yani artık ucuza denk gelmediği sürece Intel işlemci mantıksız.
Şuan render işleriyle uğraşsanız bile ıntel almak kesinlikle ölü bir yatırım olacaktır. 10 yıllık Intel kullanıcısı olarak ve daha önceden birkaç aylık serüvende Ryzen 2700x kullanmış biri olarak, son birkaç aydır AM5 platforma geçtim ve dünya var mış dedim. 9800x3D kullandım, şuan 9950x3D kullanıyorum.
Şuan için Intel almayın, aldırmayın.

Vay be, baya kötü durumdaymış adamlar. Teşekkürler her birinizin cevabı için dostlar. Hiç mi iyi diyebileceğiniz bir yanı kalmadı ya bunların :D?

Anladım hocam. Evet, laptop için gayet mantıklıymış aslında. Laptoplara da hiç ilgim yok ya. Anlaşılan birçok kişi de Intel'den uzak duruyor artık gibi. Mobil işlemcilerde de AMD önde sanırım. Playstation da AMD mimarisi ile işlemci kullanıyor diye duymuştum, yanlış olabilir bu bilgi.

Mobilde tarafta da AMD onde olsa da oradaki fark masaustunde oldugu kadar acik degil. Birde Intel'in firmalar ile buyuk capli anlasmalari oldugundan cogu firma AMD islemcili urunlere fazla agirlik vermiyor.

Kendi basina bu farki kapatamayacagini anlayinca o da TSMC ciplerini kullanmaya basladi aslinda Ultra islemcilerden itibaren. Son Ultra islemciler TSMC'nin 3nm N3B node'unu kullaniyor.

Vay be, bayağı kötü durumdaymış adamlar. Teşekkürler her birinizin cevabı için dostlar. Hiç mi iyi diyebileceğiniz bir yanı kalmadı ya bunların :D?

Kalmadı, ne yazık ki.

Kendi basina bu farki kapatamayacagini anlayinca o da TSMC ciplerini kullanmaya basladi aslinda Ultra islemcilerden itibaren. Son Ultra islemciler TSMC'nin 3nm n3b Node'unu kullaniyor.

Bilgilendirdiğiniz için sağ olun hocam. Ancak Ultra dışındaki işlemcileri yine AMD rakibi olamıyor. Keşke olabilseler.

Bilgilendirdiğiniz için sağ olun hocam. Ancak Ultra dışındaki işlemcileri yine AMD rakibi olamıyor. Keşke olabilseler.
Emin olun çoğu kişi Intel'den AMD'ye geçiyor. Bana kalırsa Ultra işlemcileri de AMD'nin rakibi falan değil. Şaka gibi işlemciler.
100$ daha düşmüş fiyatları, ancak zaten bu şekilde alımları mantıklı olabilir. Fakat ben yinede ölü bir platforma para yatıcağıma gider ikinci el x3d işlemci alırım. En azından platform ölü değil (AM5), önünde hala birkaç yılı var.

Emin olun çoğu kişi Intel'den AMD'ye geçiyor. Bana kalırsa Ultra işlemcileri de AMD'nin rakibi falan değil. Şaka gibi işlemciler.
$100 daha düşmüş fiyatları, ancak zaten bu şekilde alımları mantıklı olabilir. Fakat ben yine de ölü bir platforma para yatıcağıma gider ikinci el X3D işlemci alırım. En azından platform ölü değil, önünde hala birkaç yılı var.

Kesinlikle. Intel 10. nesil işlemcilerinden sonra o ivmeyi bir daha yakalayamadı. Hep keşkeleri konuşuyoruz. Şöyle 3. bir işlemci firması çıksa, ilk yaptıkları işlemcide AMD'yi devirseler çok güzel olurdu.

Kesinlikle. Intel 10. nesil işlemcilerinden sonra o ivmeyi bir daha yakalayamadı. Hep keşkeleri konuşuyoruz. Şöyle 3. bir işlemci firması çıksa, ilk yaptıkları işlemcide AMD'yi devirseler çok güzel olurdu.
NVIDIA'nın da işlemci sektörüne girmesi gerekli ya. Ekran kartları tekelleşmişken, uyumluluk ve daha iyi performans için işlemciden güzel para kırarlar. Bu Core Ultra işlemcilerin soketleri nasıl? Onlar da farklı farklı soketler mi yoksa tek bir soket altındaysa ve tek soket altında çıkmaya devam edecek mi?