Windows 11 kullanıyorsanız DDU kullanırken internet bağlantısını kesin arkadan ethernet kablosunu çıkarın öyle bir deneyin. Evet DDU güvenli mod da internet bağlantısı ağ desteği çalıştırılmamışsa temiz bir şekilde kaldırıyor, sistem restart sonrası sürücüyü kurarken internet bağlantısı açıksa bir kopyasını Windows 11 kuruyor bunu şu yoldan C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository kontrol edebilirsiniz. Burda şu isimli dosya nv_dispi.inf_amd64 tekse sorun yok temiz bir şekilde kurulmuş ama nv_dispig.inf_amd64 diye başka bir dosya varsa Windows 11'in saçmalığı.Hala GoW Ragnarok'taki çökme sorunu düzelmemiş.@Recep Baltaş
Eki Görüntüle 159766
DDU ile temiz kurulum yaptım, dünkü sürücüyü de denedim hala çökme devam ediyor. Madem sorunsuz o zaman ben niye 4070 ti superde çökme sorunu yaşıyorum?
Detaylar
Kim cevapladı?lazye 2
Üstün
- Makaleler
- 1
Bu tamamen sürücü kaynaklı olduğunu nereden çıkarıyorsunuz?
Bellek, işlemci, yanlış undervolt ve overclock yapılmış olma durumları gibi diğer şeyleri egale ediyorsunuz. En az 1 yıldır sorunsuz kullandığım bilgisayarımda RAM alt zamanlarından dolayı oyundan atma sorunları yaşıyordum. Neredeyse bilindik tüm testlerden de geçmiş olmama rağmen bu sorunu yaşadım. Direkt suçlu NVIDIA veya AMD ekran kartı demek mantıklı değil.
Sorunun Galax kaynaklı olduğunu düşünüyorum. NVIDIA sürüm notlarında böyle bir bilinen çökme var mı GoW'a dair?
Bellek, işlemci, yanlış undervolt ve overclock yapılmış olma durumları gibi diğer şeyleri egale ediyorsunuz. En az 1 yıldır sorunsuz kullandığım bilgisayarımda RAM alt zamanlarından dolayı oyundan atma sorunları yaşıyordum. Neredeyse bilindik tüm testlerden de geçmiş olmama rağmen bu sorunu yaşadım. Direkt suçlu NVIDIA veya AMD ekran kartı demek mantıklı değil.
Tüm ayarları varsayılan hale getirdiğimde de sorun devam ediyor.
Sorunun Galax kaynaklı olduğunu düşünüyorum. NVIDIA sürüm notlarında böyle bir bilinen çökme var mı GoW'a dair?
Bilmiyorum bakmadım fakat yeşilde de bir kullanıcının GoW Ragnarok'ta çökme sorunu yaşadığını görmüştüm. Düzelir diye detaylı araştırma yapmadım şahsen.
Sizin için şimdi bir daha BIOS ayarlarını default hale getirdim (hiçbir ekstra ayar açılmadı veya oynanmadı), ekran kartındaki ayarları sıfırladım. Hala çöküyor. Birazdan diğer arkadaşın dediği gibi internet bağlantısını da kesip sürücüyü DDU ile tekrar kuracağım.
Dediğiniz gibi yapıp kontrol ettim hala çöküyor.Windows 11 kullanıyorsanız DDU kullanırken internet bağlantısını kesin arkadan ethernet kablosunu çıkarın öyle bir deneyin. Evet DDU güvenli mod da internet bağlantısı ağ desteği çalıştırılmamışsa temiz bir şekilde kaldırıyor, sistem restart sonrası sürücüyü kurarken internet bağlantısı açıksa bir kopyasını Windows 11 kuruyor bunu şu yoldan C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository kontrol edebilirsiniz. Burda şu isimli dosya nv_dispi.inf_amd64 tekse sorun yok temiz bir şekilde kurulmuş ama nv_dispig.inf_amd64 diye başka bir dosya varsa Windows 11'in saçmalığı.
O zaman bende nvidia konularına gidip Nvidia bozuk AMD alın demeye başlıyorum, ne diyorsunuz?
Bios ve ekran kartı ayarları default halde, eski ve yeni sürücüler denendi. Ayrıca DDU ile interneti kapatıp kontrol ederek temiz kurulum yaptığım halde hala çöküyor. 5000 serisi çıktığından beri bildirilen şikayetleri de göz önüne alırsam nvidia sorunlu diyebilirim. Buna hakkım var bence.Bu tamamen sürücü kaynaklı olduğunu nereden çıkarıyorsunuz?
Galax'tan olup olmaması beni ilgilendirmez çünkü NVIDIA bu markaya partnerlik vermiş, siz haklı olsanız bile bu NVIDIA'nın suçu oluyor. Ki bu ihtimal dahilinde olan bir şey bu, kesin bile değil.
Son düzenleme:
lazye 2
Üstün
- Makaleler
- 1
@2254 tamam hocam sen haklısın. Tüm ayarların default olsa bile bellekler zamanla bozulabiliyor güç kaynağı zamanla bozulabiliyor bazen işlemci zamanla bozulabiliyor. Ayrıca birebir aynı ekran kartı ama marka model aynı olmasına gerek yok ve birebir aynı sürücüyle bu sorunu kaç kişi yaşamış olduğuna bakmanızı öneririm. Ben ekran kartı sürücüsü suçsuz demiyorum o da suçlu olabilir. Sizin bahsettiğiniz yönteme gelirsek %100 sürücü kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız. Eski sürücüye geçip aralıksız 1-2 saat oynama sürecinde bu sorun vermiyorsa haklısınız.
DX 12 oyunları shader gölgeleme işlemlerini sürekli yaptığı için işlemci kullanımın genellikle ortalama %50 ve üzerinde olduğunu hesaba katın. Bu tip oyunlar ekran kartı, işlemci ve RAM'e daha fazla yük bindirmeye başlıyor. DX 11 ve daha eski oyunlarda genellikle birkaç dakika da shader cache işlemini tamamladığı için bu tip sorunlar ortaya çıkmazdı. Şimdiki DX 12 ile gelen oyunlar daha fala sistem gereksinimine ihtiyaç duyuyor ve bu tip sorunlar hep DX 12 ile gelen oyunlarda ortaya çıktığını göz ardı etmenizi önermem. Kaldı ki bazı durumlarda oyun kaynaklı sorunlar da meydana gelebiliyor.
DX 12 oyunları shader gölgeleme işlemlerini sürekli yaptığı için işlemci kullanımın genellikle ortalama %50 ve üzerinde olduğunu hesaba katın. Bu tip oyunlar ekran kartı, işlemci ve RAM'e daha fazla yük bindirmeye başlıyor. DX 11 ve daha eski oyunlarda genellikle birkaç dakika da shader cache işlemini tamamladığı için bu tip sorunlar ortaya çıkmazdı. Şimdiki DX 12 ile gelen oyunlar daha fala sistem gereksinimine ihtiyaç duyuyor ve bu tip sorunlar hep DX 12 ile gelen oyunlarda ortaya çıktığını göz ardı etmenizi önermem. Kaldı ki bazı durumlarda oyun kaynaklı sorunlar da meydana gelebiliyor.
Ham FPS ne kadar yüksekse gecikme o kadar düşük olur ama ben path tracing açtığım için ham FPS iyice düşmüştü. 4x ile DOOM bitirdim oynanışı zerre baltalamadı diyemem ama o olmadan ki halinden çok daha iyi, yani kendisini aratıyor.Saf güç iyidir 6900xt kullanıyorum. En son MFG 4x için geçikmenin çok olduğu söyleniyordu buna dahil bir güncelleme hala gelmediyse ilginç![]()
@2254 tamam hocam sen haklısın. Tüm ayarların default olsa bile bellekler zamanla bozulabiliyor güç kaynağı zamanla bozulabiliyor bazen işlemci zamanla bozulabiliyor. Ayrıca birebir aynı ekran kartı ama marka model aynı olmasına gerek yok ve birebir aynı sürücüyle bu sorunu kaç kişi yaşamış olduğuna bakmanızı öneririm. Ben ekran kartı sürücüsü suçsuz demiyorum o da suçlu olabilir. Sizin bahsettiğiniz yönteme gelirsek %100 sürücü kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız. Eski sürücüye geçip aralıksız 1-2 saat oynama sürecinde bu sorun vermiyorsa haklısınız.
Bellek, cpu veya güç kaynağında sorun olsa zaten diğer oyunlarda veya stres testlerinde falan hata verir. Örneğin unreal engine 5 ile yapılan black myth wukong'ta sorun yaşamıyorum. Ki bu oyun en sıkıntılı oyun motorlarından birini kullanıyor. Eski sürücüye geçmekte bir fayda etmez zaten 1.5-2 aydır her gelen sürücüde güncelleyip denedim, tek bir sürücüde bu sorunu yaşamıyorum.
Benim burada asıl demek istediğim hiçbir markanın kusursuz olmadığı hepsinde sorunlar olduğu yönünde. AMD de sorun yaşayıp her ekran kartı konusunda veya herhangi bir AMD'nin geçtiği konuda AMD çöp yazanlar. Sizin dediklerinizin benzerlerini bizde diyoruz ama AMD bozuk diyen bir kesim var. Oyun PC'ye ilk geldiği zamanlar zaten çökme sorunu yaşadığım kısmı geçmiştim, oyunu bitirmeden sildim üstünden uzun bir zaman geçtikten sonra sıfırdan başladım. Eskiden geçipte sorun yaşamadığım yerde çökme sorunu oluyor. Yani oyundan olma ihtimali de oldukça düşük.
lazye 2
Üstün
- Makaleler
- 1
Her ne kadar AMD kullansam da ekran kartı kısmında çöp kısmına katılanlardanım. Bu firma yıllardır donanım hızlandırmayı adamakıllı çözebilmiş bir firma değil hiçbir zamanda olacağını sanmıyorum. AMD fiyat dışında sürekli NVIDIA'nın teknoloji olarak gerisinde kalmış bir firmadır. Bunu AMD kabul ediyor en üst seviyede mücadele etmiyor. Orta ve orta-üst seviye diyebileceğimiz ekran kartları ile rekabet oluşturmaya çalışıyor. AMD ekran kartlarındaki sorunları sağır sultan bile duymuştur. Bu kartlar sürücü kaynaklı değil donanımsal sorunlar var. R7 370, HD 7970, RX 470, RX 5700XT kullanan biri olarak neredeyse tüm bu ekran kartlarından bir veya birden fazla model elime geçti tüm ekran kartlarında değil fakat bütün bu modellerde; siyah ekran, WattMan, donanım hızlandırma, yeniden başlatma gibi sorunlar yaşadım. Hatta bununla alakalı rehberim bu forumda da var. AMD WattMan hatasının tek sebebi ekran kartı da değil mesela güç kaynağı, RAM ve işlemciden dolayı WattMan hatası yemişliğim bile var. Bu sorunlar neredeyse NVIDIA ekran kartlarında yok. WattMan AMD özgü bir yazılım sonucu oluşan bir bildirim zaten. RTX 5000 serisi ile birlikte siyah ekran gibi ve sürücü kaynaklı sorunlar NVIDIA kısmında arttı farkındayım lakin asla AMD ekran kartları kadar sinir bozucu değil.
AMD RX 7900XTX $1000 bir ekran kartı MSRP ile saf performans ayağına herkesi kandıran bir firma benim görüşümde RX 5000 serisini sayarsan 3 nesilde ne Ray Tracing ne FSR adamakıllı yapabildi. RX 9000 serisi ile RDNA4 ile biraz toparladı en azından daha dengeli bir ekran kartı olmayı başardı. Bu süreçte kaç yıl geçti hatırlatayım tam 6 yıl geçti, 6 yılda ML tabanlı FSR 4 geliştirebildi. FSR1 çıkış tarihini almıyorum RDNA hayatımıza girdiği yılı baz alıp hesaplıyorum sonuçta güncel de AMD RDNA dışındaki diğer modellere destek vermeyi bıraktı. Ona göre yorumlamak gerekiyor. Olaylara nasıl baktığınıza bağlı bu tip durumlar.
AMD RX 7900XTX $1000 bir ekran kartı MSRP ile saf performans ayağına herkesi kandıran bir firma benim görüşümde RX 5000 serisini sayarsan 3 nesilde ne Ray Tracing ne FSR adamakıllı yapabildi. RX 9000 serisi ile RDNA4 ile biraz toparladı en azından daha dengeli bir ekran kartı olmayı başardı. Bu süreçte kaç yıl geçti hatırlatayım tam 6 yıl geçti, 6 yılda ML tabanlı FSR 4 geliştirebildi. FSR1 çıkış tarihini almıyorum RDNA hayatımıza girdiği yılı baz alıp hesaplıyorum sonuçta güncel de AMD RDNA dışındaki diğer modellere destek vermeyi bıraktı. Ona göre yorumlamak gerekiyor. Olaylara nasıl baktığınıza bağlı bu tip durumlar.
Sizin yaşadığınız sorun ama bizim yaşadığımız sorun değil mi? Ben sorun yaşayınca güç kaynağı, ram, undervolt vb sorunlar oluyor ama siz yaşayınca AMD sorunlu çünkü internette bir sürü kaynak var sağır sultan bile duydu oluyor. Taraflı olduğunuz zaten belli, çöp diyerek taraflı olduğunuzu tekrardan gösterdiniz.Her ne kadar AMD kullansam da ekran kartı kısmında çöp kısmına katılanlardanım. Bu firma yıllardır donanım hızlandırmayı adamakıllı çözebilmiş bir firma değil hiçbir zamanda olacağını sanmıyorum. AMD fiyat dışında sürekli NVIDIA'nın teknoloji olarak gerisinde kalmış bir firmadır. Bunu AMD kabul ediyor en üst seviyede mücadele etmiyor. Orta ve orta-üst seviye diyebileceğimiz ekran kartları ile rekabet oluşturmaya çalışıyor. AMD ekran kartlarındaki sorunları sağır sultan bile duymuştur. Bu kartlar sürücü kaynaklı değil donanımsal sorunlar var. R7 370, HD 7970, RX 470, RX 5700XT kullanan biri olarak neredeyse tüm bu ekran kartlarından bir veya birden fazla model elime geçti tüm ekran kartlarında değil fakat bütün bu modellerde; siyah ekran, WattMan, donanım hızlandırma, yeniden başlatma gibi sorunlar yaşadım. Hatta bununla alakalı rehberim bu forumda da var. AMD WattMan hatasının tek sebebi ekran kartı da değil mesela güç kaynağı, RAM ve işlemciden dolayı WattMan hatası yemişliğim bile var. Bu sorunlar neredeyse NVIDIA ekran kartlarında yok. WattMan AMD özgü bir yazılım sonucu oluşan bir bildirim zaten. RTX 5000 serisi ile birlikte siyah ekran gibi ve sürücü kaynaklı sorunlar NVIDIA kısmında arttı farkındayım lakin asla AMD ekran kartları kadar sinir bozucu değil.
Bende şöyle bitirmek istiyorum, ''Nvidia'' ekran kartımda 4070 ti super çökme sorunu yaşıyorum. Oyunlarda çökme sorunu yaşamak isteyenler Nvidia ekran kartı alabilir.
lazye 2
Üstün
- Makaleler
- 1
Sizin yaşadığınız sorun ama bizim yaşadığımız sorun değil mi? Ben sorun yaşayınca güç kaynağı, RAM, undervolt vb sorunlar oluyor ama siz yaşayınca AMD sorunlu çünkü internette bir sürü kaynak var sağır sultan bile duydu oluyor. Taraflı olduğunuz zaten belli, çöp diyerek taraflı olduğunuzu tekrardan gösterdiniz.
Bende şöyle bitirmek istiyorum, "NVIDIA" ekran kartımda 4070 Ti super çökme sorunu yaşıyorum. Oyunlarda çökme sorunu yaşamak isteyenler NVIDIA ekran kartı alabilir.
Ne alakası var. Halihazırda kullandığım ekran kartı RX 5700XT. Sırf polemik yaratmak için konuyu farklı yere çekiyorsun. Ben sen yaşayınca bunlar ben yaşayınca değil demiyorum. Senin sorunun RTX 4070 Ti super özelinde bana saydığım model veya halefi NVIDIA ekran kartlarında GTX 750 Ti, GTX 1080, GTX 1660, RTX 3070 Ti da şu an yaşadığın sorunun tamamen aynısını yaşadığını ispat edebilirsen yorumuna katılıyorum. Benim söylediğim bütün AMD ekran kartlarında olan sorunlar senin söylediğin sana özgü bir sorun. Ek bir şey yazmayacağım ne söylemek istediğim açıkça net ve anlaşılabilir.
Yeni konular
-
-
-
-
-
İkinci monitör için ucuz 1080p monitör önerisi
- emirhankync
-
-
-