Merhaba arkadaşlar,

AMD Ryzen 7 9700X işlemcim için ID-Cooling SE-214-XT kule tipi soğutucu kullanıyorum. Ancak, işlemcim bazen yük altında 77°c civarına kadar ısınıyor, bu da benim için biraz yüksek bir sıcaklık. Soğutma performansını artırmak istiyorum.

Bu durumda ne yapmalıyım?
  • İkinci bir 120mm fan eklemek yeterli olur mu?
  • Yeni bir soğutucu alınır mı? Eğer öyleyse, önerileriniz neler?

9700X icin 77 derece aslinda gayet normal, hatta iyi bir sicaklik ancak yine de derecelerinizi iyilestirmek istiyorsaniz direkt sogutucu degistirin derim zira SE-214-XT'nin heatsink limitine ulasmissiniz bence. Size hava akisindan cok daha iyi isi transferi lazim gibi.

9700X icin 77 derece aslinda gayet normal, hatta iyi bir sicaklik ancak yine de derecelerinizi iyilestirmek istiyorsaniz direkt sogutucu degistirin derim zira SE-214-XT'nin heatsink limitine ulasmissiniz bence. Size hava akisindan cok daha iyi isi transferi lazim gibi.

Aslında oyunlarda 77 dereceyi görmüyor. Prime95 stres testi ile gördüğüm değer 77 derece oyunlarda bu değer 10 derece kadar daha düşük oluyor. Örneğin, Delta Force'ta maksimum 69 dereceyi gördüm, ortalama ise 65 derece civarındaydı.

Söylediğin değerler normal olsa da (eğer PBO açıksa) bu soğutucu teknik olarak yetersiz. Tek kule tek fan 4 tane bakır boru var. 6-7 bakır borulu çift kule çift fan soğutucular gerekli. Tavsiyem Phantom Spirit 120 Evo olur, fiyat performans canavarı. 50-60 dereceye kadar düşürür oyun oynarken. Tabi tam yükte yine 80-90 dereceleri görürsün, işlemci mimarisi buna müsait çünkü. Yine de sonuç olarak söylediğim soğutucu 2 fanlı sıvı soğutmaların %99'unu tokatlar.
Daha da soğuk çalışsın istersen 3 fanlı Arctic III sıvı soğutma alacaksın.

Söylediğin değerler normal olsa da (eğer PBO açıksa) bu soğutucu teknik olarak yetersiz. Tek kule tek fan 4 tane bakır boru var. 6-7 bakır borulu çift kule çift fan soğutucular gerekli. Tavsiyem Phantom spirit 120 EVO olur, fiyat performans canavarı. 50-60 dereceye kadar düşürür oyun oynarken. Tabii tam yükte yine 80-90 dereceleri görürsün, işlemci mimarisi buna müsait çünkü. Yine de sonuç olarak söylediğim soğutucu 2 fanlı sıvı soğutmaların %99'unu tokatlar.

Sıvı soğutma tercih etmiyorum hocam, OC yapmayacağım. Normal kullanımda yeterli olsun. Tercihim kule tipi soğutucu veya 500 TL'ye 2. fan alıp 214 XT kullanmak. Ancak gönderdiğiniz Phantom spirit 120 EVO modelinin stokları yok. Ben de Thermalright Phantom spirit 120 TL-C12b V2 120mm 7 X 6mm, Thermalright peerless Assassin 120 SE Black TL-C12C 120mm 6 X 6mm ve Thermalright peerless Assassin 120 Black TL-C12b 120mm 6 X 6mm fanlarına bakıyordum.

ID-Cooling SE-214-XT güzel soğutucudur. İkinci bir fan eklemenizi öneririm.

Evet, güzel bir fan ama yetersiz kalacağını düşünüyorum.

Merhaba arkadaşlar,

AMD Ryzen 7 9700X işlemcim için ID-Cooling SE-214-XT kule tipi soğutucu kullanıyorum. Ancak, işlemcim bazen yük altında 77°c civarına kadar ısınıyor, bu da benim için biraz yüksek bir sıcaklık. Soğutma performansını artırmak istiyorum.

Bu durumda ne yapmalıyım?
  • İkinci bir 120mm fan eklemek yeterli olur mu?
  • Yeni bir soğutucu alınır mı? Eğer öyleyse, önerileriniz neler?
Sıcaklıkların daha normal olamazdı. Hiç ama hiçbir şekilde değiştirmene gerek yok. İlla bir ekleme istiyorsan ikinci fan al, AB120R ekle.
Söylediğin değerler normal olsa da (eğer PBO açıksa) bu soğutucu teknik olarak yetersiz. Tek kule tek fan 4 tane bakır boru var. 6-7 bakır borulu çift kule çift fan soğutucular gerekli. Tavsiyem Phantom Spirit 120 Evo olur, fiyat performans canavarı. 50-60 dereceye kadar düşürür oyun oynarken. Tabi tam yükte yine 80-90 dereceleri görürsün, işlemci mimarisi buna müsait çünkü. Yine de sonuç olarak söylediğim soğutucu 2 fanlı sıvı soğutmaların %99'unu tokatlar.
Soğutmanın ne öyle boruyla ne kule sayısıyla ne de fanla alakası yok. Kaliteli bir 4 boru tek kule diğerlerini tokatlayıp geçecektir yine, bkz. NH-U12S. Teknik olarak yetersiz diye bir şey de yok, P95'te 77 gören işlemci buz gibidir, P95 AIDA'ya bile 10 derece fark attıran bir işkence testi.

Phantom Spirit Evo daha yeni stoklara girmişti, kapış kapış gitmiş demek ki.

2. fan neredeyse hiçbir şey değiştirmez çünkü zaten ısı sığası düşük. Hatta fan almadan evindeki fön makinası soğuk üfleyebiliyorsa direkt kuleye tut, görürsün ne değişeceğini. Yine de fan alacaksan Arctic P12 al, statik basıncı yüksek iyi bir fan.

Phantom spirit EVO daha yeni stoklara girmişti, kapış kapış gitmiş demek ki.

2. fan neredeyse hiçbir şey değiştirmez çünkü zaten ısı sığası düşük. Hatta fan almadan evindeki fön makinesı soğuk üfleyebiliyorsa direkt kuleye tut, görürsün ne değişeceğini. Yine de fan alacaksan Arctic P12 al, statik basıncı yüksek iyi bir fan.

Sizce bu ürün nasıl.

Thermalright Phantom Spirit 120 SE

Sıcaklıkların daha normal olamazdı. Hiç ama hiçbir şekilde değiştirmene gerek yok. İlla bir ekleme istiyorsan ikinci fan al, AB120r ekle.

Soğutmanın ne öyle boruyla ne kule sayısıyla ne de fanla alakası yok. Kaliteli bir 4 boru tek kule diğerlerini tokatlayıp geçecektir yine, bkz. NH-U12s. Teknik olarak yetersiz diye bir şey de yok, P95'te 77 gören işlemci buz gibidir, P95 AIDA'ya bile 10 derece fark attıran bir işkence testi.

PBO aktif ama.

Aslında oyunlarda 77 dereceyi görmüyor. Prime95 stres testi ile gördüğüm değer 77 derece oyunlarda bu değer 10 derece kadar daha düşük oluyor. Örneğin, Delta Force'ta maksimum 69 dereceyi gördüm, ortalama ise 65 derece civarındaydı.
Oyunlarda 80 derecenin üstüne çıkmıyorsa değiştirmeye gerek yok bence. Boşuna masraf yapmış olursun.