Bütçe
₺ 52.500

rs7

Çalışkan
Arkadaşlar herkese selamlar, Recep ağabeyi uzun süredir takip eder ve severim. Forum insanı değilimdir ama sizlerde bugün bir şey danışmak için hesap açtım. Soruma gelecek olursak;

Metin2 oyuncusuyum. Çoklu client açıyorum, aktif olarak 5600X kullanıyorum. Fakat 15. Clientten sonra işlemcim kaldırmıyor ve client'i otomatik kapatıyor. Bir tanıdığım 7950X kullanıyor ve aşırı memnun ama ısınması problemi yaşıyor. Ben de araştırma yaptım, işlemci güç soketlerinde soğutmalı anakart falan var mış. Ekran kartını 3060 takacağım önceki kasamdan geri kalan her şeyi değiştireceğim. Kullanım şekli şöyle olacaktır; Aktifken alt tab'da 10-15 client, yan ekranda Discord önde X, Youtube takılacağım. Pc başında olmadığım zaman 3-4 client açık kalacak 7/24 çalışacak bir sistem. RAM'in 32 olması şart. Bütçem İşlemci dahil 50.000 - 55.000 TL olacaktır. Sizlerden ricam bana bir sistem önerebilir misiniz? Teşekkür ederim yardımlarınız için.

9700X alsanız yeter. Ayrıca sistem 7/24 açık kalacağı için sıvı soğutma kesinlikle önermiyorum. Aşağıdaki hazır sitemde 120mm sıvı soğutma var ancak özelleştirme kısmından hava soğutma seçin. Bitfenix A1 Air Cooler 9700X'i idare eder ancak anakart B650 çipset olduğundan, basit bir UV ile çok rahat kullanırsınız. Sonradan isternseniz Phantom Spitit gibi düzgün bir hava soğutma alırsınız. Açıkçası RAM'ler de hoşuma gitmedi, 6000 MHz ama CL30 olsaydı daha iyi olurdu ama bu RAM'ler de iş görür. Size işlemci lazım olduğundan, zaten sonradan da isterseniz 5070 Ti yükseltmesi filan yapabilirisiniz.

Son düzenleme:
Ryzen 9 xxxx işlemciler genel olarak 170 Watt + TDP değerine sahipler haliyle hepsi çok sıcak çalışıyor. Ben Ryzen 9 7900x Kullanıyorum Thermalright Pearless Assasin kule tipi soğutucuyla Stalker, DOOM: Dark Ages gibi son çıkan oyunlarda 75 derecenin üzerinde sıcaklık görmedim. Arkadaşımızın da dediği gibi sıvı soğutma yerine kule tipi soğutucu uzun ömürlülük açısından daha verimli olacaktır. Ek olarak bahsettiğiniz kullanım senaryosunda 9700x işlemci 5600x işlemciye göre neredeyse 2 kat güce sahip olacağından hem fiyat hem diğer bileşenleri de (psu, anakart vs.) daha uygun maliyetle alabileceğiniz için daha mantıklı olacaktır. Kullandığım soğutucu hayli hayli yetecektir ve almayı düşünürseniz Phantom Spirit modelini tavsiye ederim.

9700X alsanız yeter. Ayrıca sistem 7/24 açık kalacağı için sıvı soğutma kesinlikle önermiyorum. Aşağıdaki hazır sitemde 120mm sıvı soğutma var ancak özelleştirme kısmından hava soğutma seçin. Bitfenix A1 Air Cooler 9700X'i idare eder ancak anakart B650 çipset olduğundan, basit bir UV ile çok rahat kullanırsınız. Sonradan isternseniz Phantom Spitit gibi düzgün bir hava soğutma alırsınız. Açıkçası RAM'ler de hoşuma gitmedi, 6000 MHz ama CL30 olsaydı daha iyi olurdu ama bu RAM'ler de iş görür. Size işlemci lazım olduğundan, zaten sonradan da isterseniz 5070 Ti yükseltmesi filan yapabilirisiniz.

16 çekirdek şart hocam. Ekran kartının hiç bir önemi yok sadece işlemci gücü lazım

Sakın gidip de 9700X tarzı bir işlemci alma, anakartının abartı iyi olmasına gerek yok Mosfetleri soğutmalı olsun 10 faz yeterli olur. Belleklerde de dediğin gibi 32 yetecektir ama yerinde olsam 2x24 alırdım daha iyi olacaktır.