Hocam

Gelişen
Benim sistem AMD fakat bir şey olmaz denilip Intel RAM takıldı. Şu an bilgisayara start dediğimde ilk önce kasanın fanları biraz dönüp sonra duruyor. Anakartın kenarında sarı ve kırmızı renkli küçük bir ışık yanıyor. Sonra o ışıklar sönüyor, masaüstü öyle geliyor.

Starttan sonra ortalama yirmi yirmi beş saniye sonra açılıyor bilgisayar. Bu normal mi yoksa AMD sisteme Intel RAM takıldığı için bir problem mi?

Kullandığım sistem;
  • İşlemci Ryzen9 9950X
  • Anakart MSI Pro X870p Wi-Fi
  • Ekran kartı Sapphire RX7900 XTX 24/384 bit
  • SSD Samsung EVO990 2TB M.2 +4TB da depolama mevcut -
  • Güç kaynağı FSP 1200W platinyum ful modüler
  • Bir de bu Intel destekli olan 2x16 GB Dual kit 6800 MHz RAM'ler

Benim sistem AMD fakat bir şey olmaz denilip Intel RAM takıldı. Şu an bilgisayara start dediğimde ilk önce kasanın fanları biraz dönüp sonra duruyor. Anakartın kenarında sarı ve kırmızı renkli küçük bir ışık yanıyor. Sonra o ışıklar sönüyor, masaüstü öyle geliyor.

Starttan sonra ortalama yirmi yirmi beş saniye sonra açılıyor bilgisayar. Bu normal mi yoksa AMD sisteme Intel RAM takıldığı için bir problem mi?

Kullandığım sistem;
  • İşlemci Ryzen9 9950X
  • Ekran kartı Sapphire RX7900 XTX 24/384 bit
  • Güç kaynağı FSP 1200W platinyum ful modüler
  • Bir de bu Intel destekli olan 2x16 GB Dual kit 6800 MHz RAM'ler

RAM'lerin marka/model? Normalde bir sorun olmaz.

6800 MHz yüksek bir değer ve AMD için tavsiye etmediğimiz bir değer.

Yapmanız gerekenler:
  • BIOS'u son sürüme güncelleyin:

• A-XMP açıp frekansı elle 6000 MHz yapın.

Sorun devam ederse bu rehbere bakın:

AMD'de 1/1 modda 6800MHz'i düşük gecikmelerle almak çok zor. Muhtemelen anakart 1/2 moda ayarlamıştır. El ile 6000'e çekilip zamanlama ayarlaması yapılabilir. Ek olarak, Intel/AMD RAM diye bir şey yoktur. Üreticilerin Intel/AMD platformlara göre belleğin içine yüklediği hazır profiller vardır. Bugün siz 6000MHz CL30 bir bellek alacaksınız diyelim. Hepsi Hynix A modüllere dayanıyor yani bütün 6000 CL30 bellekler aynı. Burada fark oluşturan kısım üreticinin belleklere yüklediği XMP/EXPO profillerinde bitiyor. XMP Intel bir belleği el ile ayarlayarak AMD sistemde sorunsuz kullanabilirsiniz.

Bir problem olmaz. Hata XMP RAM hemen hemen AMD EXPO profil sahip. Örnek G.Skill, onlar hem XMP ve EXPO özelikleri sunuyor. Önemli olan anakart RAM desteklerine bakman. Oradaki ürün marka ve seri numara uyumluysa XMP ve EXPO, sorun yapmaz.

Kullandığım sistem;
  • İşlemci Ryzen9 9950X.
  • Ekran kartı Sapphire RX7900 XTX 24/384 bit.
  • Güç kaynağı FSP 1200W platinyum ful modüler.
  • Bir de bu Intel destekli olan 2x16 GB Dual kit 6800 MHz RAM'ler.

Hayrini gör sistemin, güzel ve kaliteli.

Bu arada frekansı elle 6000 MHz yaptıktan sonra sistemin otomatik olarak 1:1 yapıp yapmadığını kontrol et. Eğer 6000 MHz yaptığın halde sistem otomatik 1:1 yapmadıysa BIOS'a girip onu da elle 1:1 ayarlaman gerekir. Genelde 1:1 otomatik ayarlanıyor 6000 MHz ve altında ama emin olmakta fayda var.

ZenTimings programıyla kontrol edebilirsin.

Arkadaşlar değerli bilgileriniz için sağ olun var olun sayenizde içim rahatladı geç geri dönüş için kusura bakmayın işimden dolayı yoğunluk yaşıyorum o yüzden bilgisayarın başına pek geçemiyorum cümleten hayırlı günler dilerim