İnceleme Amnesia The Bunker'ı neden beğenmedim?

Because The Internet 24

Çalışkan
Birkaç gün önce Alien Isolation incelemesi yapmıştım, belki okumuşsunuzdur. Alien'dan sonra ben de yine bir korku oyunu sevdası depreşince arayışa girdim. Bakındım böyle sağa sola. Elbette Amnesia serisinden haberim vardı ama ilk 2 oyunu fazla eskidiği gerekçesiyle çok bakmamıştım. Sonra serinin yeni oyunun çıktığını gördüm. Ben de bir bakayım, koskoca Amnesia serisi kötü olmaz diye düşündüm.

Amnesia The Bunker'ın hikayesi hakkında en ufak bir fikrim yok. Zira ben hikayeyi anlamak için not okumaktan nefret ediyorum. Özellikle korku oyununda. Tam atmosfere kapılmışız derken her şeyi durdurup paragraf paragraf yazı okumak pek benlik değil. Aslında ilk birkaç tanesini okumak istedim de baktım, hiç ilgi çekici yazılmamış, çok düzler, direkt saldım. Bu sebeple hikayesine kötü ya da iyi diyemem. Fakat narrative dediğimiz muhabbet bariz şekilde kötü. Oyun hikayesini o kadar ufak ufak anlatmış ki oyunu bitirdiğimde hikayeyi anlat deseler 3 cümle ancak kurabilirdim, o kadar diyeyim.

Oyunun oynanışı özetlemem gerekirse de amelelik derdim. Tek kelimeyle amelelik. Labirent gibi harita dizaynına ağır karanlık ve haritayı yanımızda taşıyamama durumu eklenince oyunun ilk saatlerinde resmen oyunda kayboldum. Verdikleri el feneri ise oynanış mekaniklerinden birisi. Zira kendisi kurmalı dediğimiz fenerlerden ve ipini çekmemiz gerekiyor her seferinde. Aslında konsept olarak fena değil ama işlevsiz. Çünkü fenerin ipini azıcık çektiğiniz anda canavar sizi duyuyor. Peki el feneri dışında nasıl aydınlatma sağlayabilirsiniz? Jeneratör ile. Bu kısmı ayrı amelelik. Labirent gibi sığınakta ayrı ayrı tüm odaları gezerken bulduğunuz yakıtları taa ebesininkine geri dönüp doldurmanız lazım ki karanlıkta kalmayasınız. Haritada yanınızda olmadığı için işkenceye dönüyor bu oynanış döngüsü bir süre sonra. Zira envanter de kısıtlı ve yakıtları alayım derken gerçekten gerekene yer kalmayabiliyor. Bu sebeple yakıt aldığınız anda keşfi yarıda kesip jeneratöre dönmeniz gerekiyor.

Canavar dizaynı aşırı garip. Konsept de zaten aşırı garip ve ucuz bir korku sunuyor bizlere Amnesia The Bunker. Dayamışlar karanlığı, salmışlar bizi labirente, hadi bakalım hayatta kal demişler gibi hissediyorum. Özellikle Alien ile karşılaştırdığımda. Alien'da neredeyse hiçbir zaman zifiri karanlıkta kalmıyorduk ama yine de muhteşem bir korku sağlamayı beceriyordu.

Fizik temelli bulmacalar garip ve hantal oynanış mekanikleri, tüm bu anlattıklarımla birleşince ortaya sıkıcı bir iş çıkmış oluyor bana kalırsa. Üstelik de oldukça kısa bir oyun olmasına rağmen. Nitelik olarak baktığımızda indie korku oyunları gibi. Hiç Amnesia serisinin ağırlığına yakışan bir oyun olmamış. Ayrıca oyun 2023'te çıkmasına rağmen kaplama kalitesi çok kötü. 2014'te çıkmış Alien'ın grafikleri 3-4 gömlek üstün bu oyundan.

Oynamasanız da bir şey kaybetmeyeceğiniz vasat bir korku oyunu olmuş, kısacası Amnesia The Bunker 6.5/10.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…