CagdasMinik

Çalışkan
Merhaba, anakarttan tek beklentim uzun ömürlü olması. Bir sistem topladım fiyat performans ve uzun ömürlü olması amacıyla.
Fakat anakart seçimi ASUS TUF serisinden kullandım 15 bin liralık anakart. Bunu sadece ASUS TUF serisinin Prime'dan daha uzun ömürlü olur gibi düşünüp yaptım.
Sonra aklıma geldi 7-8 bin liralık anakartlarda var onlardan alsam kalan parayı ekran kartına yatırsam benim için daha iyi olur diye düşündüm.
Sizce bu mantıklı mı ve ASUS Prime serisi anakartlar uzun ömürlü mü?

Şimdiki kullandığım anakart 10 yıllık hiçbir sorun yaşatmadı bana ve şimdinin fiyatına çevirsek 5 bin liralık falan bir anakart ediyor (100-130 TL'lık bir kart)

Mesela sırf 4 tane slotu var diye 9 bin TL'lik anakart seçmiştim ilk olarak, şimdi aklıma geldi ki ben maksimum buna zaten 64 GB RAM takarım, 2 slotlu bir anakart alsam 4-5 bin TL'lik direk 32 + 32 2 tane RAM taksam benim için çok daha iyi oluyor. Yani ileride belki 32 GB daha RAM takarım diye 4 slotlu anakart alacağıma direk 64 GB RAM'li bir sistem toplayabiliyorum ve belki daha ucuza bile denk geliyor.

Yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Detayına girersek uzun uzadıya gidecek bir konu. Kullanacak olduğu işlemciye ve kullanım şekline göre değişecektir. Hard bir OC düşkünü değilsen 7-8 bin TL'lik bir anakart 9800X3D bile besler. Fazladan para vermenin manası yok. Fazla kalan bütçeyi dediğin gibi ekran kartına ya da işlemcine yatırman daha doğru bir karar olur. Ayrıca ASUS mosfetleri gayet kaliteli ve serindir herhangi bir sorun yaşamazsın.

Merhaba, anakarttan tek beklentim uzun ömürlü olması. Bir sistem topladım fiyat performans ve uzun ömürlü olması amacıyla.
Fakat anakart seçimi ASUS TUF serisinden kullandım 15 bin liralık anakart. Bunu sadece ASUS TUF serisinin Prime'dan daha uzun ömürlü olur gibi düşünüp yaptım.
Sonra aklıma geldi 7-8 bin liralık anakartlarda var onlardan alsam kalan parayı ekran kartına yatırsam benim için daha iyi olur diye düşündüm.
Sizce bu mantıklı mı ve ASUS Prime serisi anakartlar uzun ömürlü mü?

Şimdiki kullandığım anakart 10 yıllık hiçbir sorun yaşatmadı bana ve şimdinin fiyatına çevirsek 5 bin liralık falan bir anakart ediyor (100-130 TL'lık bir kart)

Mesela sırf 4 tane slotu var diye 9 bin TL'lik anakart seçmiştim ilk olarak, şimdi aklıma geldi ki ben maksimum buna zaten 64 GB RAM takarım, 2 slotlu bir anakart alsam 4-5 bin TL'lik direk 32 + 32 2 tane RAM taksam benim için çok daha iyi oluyor. Yani ileride belki 32 GB daha RAM takarım diye 4 slotlu anakart alacağıma direk 64 GB RAM'li bir sistem toplayabiliyorum ve belki daha ucuza bile denk geliyor.

Yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.
İllaki anakart ASUS olacak diye bir şartınız yoksa seçiminizi başka markalardan da yapabilirsiniz. Gigabyte, ASRock, MSI, Biostar gibi markalardan da gayet güzel anakartlar bulabilirsiniz, ASUS'u pek önermiyorum hem rakip markaların eşit ürünlerine karşı daha pahalı oluyor hem de şahsen müşterisinin arkasında pek durmuyor.

Bir markanın serisine göre uzun ömürlü mü değil mi yorumu yapılmaz, genel itibariyle konuşulur, fakat hangisine hitap ettiği de pek belli olmaz. Bir anakartı uzun ömürlü yapan şeyler genellikle en son teknolojileri barındırması ile ilişkilidir.

Örneğin bana göre en başta günümüzde eğer takacağım işlemci gerçekten güçlüyse VRM kalitesi ve soğutma tasarımı, sonrasında DDR5 desteği ve RAM slot sayısı ve ne kadar RAM boyutu desteklediği, PCI 5.0, PCI 4.0 m2 slotları, m2 slot sayısı, sata disk slot sayısı, pci-e 5.0 slotu bir anakartın uzun ömürlü olup olmamasını belirleyen ana faktörlerdendir. Fakat böylesine son teknolojileri barındıran bir anakart kesenin ağzını epey bir açtırır. Eğer bir oyuncuysanız ve oyun için bir bilgisayar topluyorsanız ekstra ekran kartı girişine olanak sağlayan slotlara ihtiyacınız olmaz, çünkü oyunlar içerisinde çift ekran kartı desteği sunan oyun sayısı az.

Ben eğer bir oyuncuysam bütçemin çok büyük bir kısmını ekran kartına yatırırdım şahsen. İşlemcim darboğaz yapıyorsa işlemciyi yükseltirim. Anakartı sadece eğer işlemcime verdiği gücü stabil bir şekilde veremiyorsa yükseltirim. Bu daha çok sizin neye ihtiyacınız olduğu ve o ihtiyacın ne kadar büyük olduğu ile alakalı. DDR5 bence halen çok yeni bir teknoloji, çoğu insan halen DDR4 kullanıyor ben dahil. Yani ne demek istiyorum? DDR4 olan bir anakarttan DDR5 anakarta yükseltmek bana göre halen bir tüketim çılgınlığı, tabii kullanıcıdan kullanıcıya değişebilir çünkü o zaman ihtiyaçlar da değişiyor, bir oyuncu olarak ben böyle düşünüyorum. Dediğim gibi ihtiyacın en çok neye varsa, RAM'mı yetmiyor? Al geç. Ekran kartın oyunlarda veya programlarda çok mu zorlanıyor? Yükselt. İşlemcin çok mu ısınıyor? Daha iyi bir soğutucu al. İşlemcin oyunlarda darboğaz mı yapıyor? Yeni bir işlemci al. Bana göre anakart yükseltilmesi gereken en son parça. Çünkü GPU/CPU/RAM/SSD gibi parçalar doğrudan işlem hızına ve FPS'i etkilediği için önemli. Anakart ise sadece genişleme ve stabillik için önem arz eder. O yüzden anakarta bütçe ayırırken bir daha düşünün.

Biraz detaya girdim ama konu tam olarak bu.

Son düzenleme:
7-8 bin liralık anakartlarda var onlardan alsam kalan parayı ekran kartına yatırsam benim için daha iyi olur diye düşündüm.
Sizce bu mantıklı mı?

Evet oyun sistemi için mantıklı, çok düşük seviye bir kart olmadığı sürece, faz yapısı, port sayısı ve pasif soğutmaları ile ihtiyacınızı karşılayacak 8 bin TL'lik bir kartın üzerine ödeyeceğiniz her kuruş boşa, size hiçbir artısı olmayacak.

15 bin TL'ye aldığınız kartın ömrünü de kimse bilemez, o iş şansa kalmış.

Herkese teşekkür ederim. Aslında şuan 10 yıldır kullandığım anakart msi memnunumda güzel marka. Fakat değişiklik olsun diye asus düşündüm bu sefer
Kullancağım işlemciyide yazayım belki farklı bir yorum gelir diye..
AMD Ryzen 7 9700X Oc yapmıyıcam arkadaşlar

Neden hala p/s 2 port koyuyorlar acaba, benim DDR4 kartta bile yok.

Hocam cevap basit iş için kullanan tonlarca insan var. Gigabyte iş için kullanıma daha çok önem veren bir marka. Hastanede bilgi işlem için çalıştığım dönemlerde neredeyse her bilgisayar ya Lenovo yada gigayte anakarta sahipti iş için birçok olanaklara sahipler.

Hocam cevap basit iş için kullanan tonlarca insan var. Gigabyte iş için kullanıma daha çok önem veren bir marka. Hastanede bilgi işlem için çalıştığım dönemlerde neredeyse her bilgisayar ya Lenovo'ya da gigayte anakarta sahipti iş için birçok olanaklara sahipler.

Anlıyorun hocam bu bilgi için teşekkürler.