Kairox
Çalışkan
Konu Başlıkları Gizle
Selam arkadaşlar,
Elimde uzun süredir kullanılmamış bir anakart ve birkaç fan var. Parçalar epey toz içinde ve bulunduğu ortamda yoğun şekilde sigara içilmiş. Dolayısıyla sıradan tozlar değil; yüzeye yapışmış, ziftli gibi tabaka şeklinde kalıntılar var. Özellikle anakartın köşelerinde, fan kanatlarında ve heatsink çevresinde ciddi kirlilik mevcut. Fırçayla veya üfleyerek tamamen çıkmıyor.
Bu yüzden izopropil alkol (IPA) ile temizlik yapmayı düşünüyorum. %99.9 saflıkta izopropil alkol buldum ama emin olamadığım birkaç nokta var:
Teşekkürler şimdiden.
Elimde uzun süredir kullanılmamış bir anakart ve birkaç fan var. Parçalar epey toz içinde ve bulunduğu ortamda yoğun şekilde sigara içilmiş. Dolayısıyla sıradan tozlar değil; yüzeye yapışmış, ziftli gibi tabaka şeklinde kalıntılar var. Özellikle anakartın köşelerinde, fan kanatlarında ve heatsink çevresinde ciddi kirlilik mevcut. Fırçayla veya üfleyerek tamamen çıkmıyor.
Bu yüzden izopropil alkol (IPA) ile temizlik yapmayı düşünüyorum. %99.9 saflıkta izopropil alkol buldum ama emin olamadığım birkaç nokta var:
Sormak istediğim bazı sorular:
- Anakartı izopropil alkolle silmek güvenli mi?
- Fan kanatlarına ve rulman kısmına uygulanabilir mi?
- Elektronik bileşenlerde iz bırakır mı veya zarar verir mi?
- Temizlik sonrası kuruma süresi ne kadar olmalı?
- Fırça olarak ne tür bir fırça kullanmalıyım? (Anti-statik fırça vs. normal yumuşak fırça)
Şu ana kadar öğrendiklerim ve düşündüğüm yöntem:
- İzopropil alkol, hızlı buharlaştığı ve kalıntı bırakmadığı için elektronik temizlikte yaygın kullanılıyor.
- Cihaz kapalı ve fişten çekilmiş olmalı, elbette.
- Temizliği mümkünse antistatik eldivenle yapacağım.
- Diş fırçası gibi yumuşak bir fırçayla ya da ESD uyumlu fırçayla yüzeydeki toz ve lekeleri alkolle birlikte temizlemeyi planlıyorum.
- Kuruduktan sonra saç kurutma makinesinin soğuk ayarıyla son temizlik / kurutma yapılabilir.
- Parçaları tamamen kuruması için 24 saat kadar bekletmeyi düşünüyorum.
Teşekkürler şimdiden.
Son düzenleyen: Moderatör: