Anakart ve işlemci upgrade sonrası çökme sorunları

mythsword

Uzman
Arkadaşlar merhaba, önce sorunlar başlamadan önceki sistemimi atayım.

• Core Ultra 5 225F
  • ASUS Prime H810M-CSM
  • RX 7900GRE
  • 2x16 6000 MHz CL36 Corsair RAM
Ben bu sistemimi ASUS Prime A620M-E-CSM ve Ryzen 5 7500X3D yükseltmiştim, RAM aynıydı. Ama EXPO açıp 6000MHz sabitlediğimde sistem sürekli çöküyordu, sadece oyunlarda değil gündelik kullanımda da. EXPO kapatıp 5200MHz çektiğimde hemen hemen sorun yoktu. Memtest5 ile testlerimde de sistem yeniden başlıyordu genelde 6000 aldığımda. Sonrasında ben anakartı iade edip ASUS Prime B650M-K anakarta geçtim, EXPO açtığımda yine sistem freeze yiyor ve reset atıyordu. Ben de dün EXPO2 açmıştım ve herhangi bir sorun yaşamamıştım ancak bugün tekrardan freeze yemeye başladım. Ne yapmalıyım, yardımcı olabilir misiniz lütfen?

Son düzenleyen: Moderatör:
@mythsword Bu şekilde:

Diğer ayarları da yaptım hocam F10 basıp B1 B2 atayım mı?

Eki Görüntüle 257334

F10 yapın, train etsin. A2-B2 atın. RAM Test Pro ile test edeceksiniz bir müddet. İntikam serisi anladığı dilden konuşman lazım. 6000 açılamazsa mecburen 5600 açılacak bu ayarlarda. X3D için fark az olur. Timing sıkılamıyor zaten, Micron çok uğraştırır. Senin başarabileceğin bir şey değil timing olayı. Mevcut frekansı stabil etmeye oynuyorsun şu anda, başka esprisi yok.

RAM Test:

@mythsword Bellek temizliği yapın Memory Cleaner ile. Sonrasında RTP SS'teki gibi ayarlayıp başlatın. Arka plan boş olacak, müdahale etmeyin. Hata vermezse oyunlarda deneyin.

Test arkada çalışıyor, ne zaman durdurayım hocam?

Test arkada çalışıyor ne zaman durdurıyım hocam.

Hangi test? Önce A2-B2 atın. Bellek temizliği sonrası Auto basılacak, 1-90 ayarlayıp Start vereceksiniz sonrasında. Adım adım ilerleyin. HWiNFO sensörler yanda açık kalsın sadece. RAM SPD ve CPU IOD Hotspot takip edin.

RAM test Pro başlatmıştım, yazınızı görünce durdurdum hocam. Memory clean yapacağım önce.

RAM Test Pro en azından 90 dakika geçsin, eğer hata almazsa ciddi sorun yok demektir. Oyunlarda denersin. Belki sorun çözülmüş olabilir.

TM5 de yapabilirsin ama RTP'ye göre daha fazla ısındırıyor RAM'leri.

TM5 için 0.12.3 kullanacaksın, Attachment kısmından indirmen lazım Veii paylaştığını. İlk açışta AWE verir, 1 kere PC Restart atacaksın. Sonrasında tekrardan başlatman lazım. 1 defalığa mahsus bu, AWE hatası varken test geçersizdir yani.

Hata vermezse sorun yaşayacağını sanmıyorum. HWiNFO'dan da revizyona bakman lazım bir de, DRAM stepping kısmında yazar. Test bittikten sonra bakarsın ona.

Burada yer alıyor:

Eki Görüntüle 257341

Çok teşekkürler hocam, bugün yarın gelişmeleri bildiririm. Kaç gündür saçlarım dökülmüştü stresten

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…