mythsword

Uzman
Arkadaşlar merhaba, önce sorunlar başlamadan önceki sistemimi atayım.

• Core Ultra 5 225F
  • ASUS Prime H810M-CSM
  • RX 7900GRE
  • 2x16 6000 MHz CL36 Corsair RAM
Ben bu sistemimi ASUS Prime A620M-E-CSM ve Ryzen 5 7500X3D yükseltmiştim, RAM aynıydı. Ama EXPO açıp 6000MHz sabitlediğimde sistem sürekli çöküyordu, sadece oyunlarda değil gündelik kullanımda da. EXPO kapatıp 5200MHz çektiğimde hemen hemen sorun yoktu. Memtest5 ile testlerimde de sistem yeniden başlıyordu genelde 6000 aldığımda. Sonrasında ben anakartı iade edip ASUS Prime B650M-K anakarta geçtim, EXPO açtığımda yine sistem freeze yiyor ve reset atıyordu. Ben de dün EXPO2 açmıştım ve herhangi bir sorun yaşamamıştım ancak bugün tekrardan freeze yemeye başladım. Ne yapmalıyım, yardımcı olabilir misiniz lütfen? :(

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM'ler Vengeance serisi ise problem yaşaman normaldir. CL 36 Micron çipler üzerine bonus olmuş diyebiliriz. Intel'e boşuna geçiş yapmışsın. İki tane CL30 Patriot RAM çekin, BIOS güncelleyip kullanın.

Bazı muhtemel soruları cevaplayayım. Anakartların ikisinin de BIOS'unu güncelledim ve bilgisayara format attım.

RAM'ler Vengeance serisi ise problem yaşaman normaldir. CL 36 Micron çipler üzerine bonus olmuş diyebiliriz. Intel'e boşuna geçiş yapmışsın. İki tane CL30 Patriot RAM çekin, BIOS güncelleyip kullanın.

Intel eski sistemimdi hocam, AM5'e geçtim.

BIOS güncellemesi yaptınız mı? Yapmadıysanız yapıp EXPO açmadan tekrar dener misiniz?

Yaptım hocam, eski sürüm kurulabiliyorsa deneyebilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
@mythsword, RAM alınalı 14 günü geçmediyse acil iade edin derim. Mümkünse anakart ve işlemci de. Zararın neresinden dönerseniz o kar kalır.

RAM'i 2. el aldım hocam, iade mümkün değil. Birkaç aydır Intel sistemimde kullanıyordum, 0 sorun yaşamıştım. XMP açık, 6000 MHz çalışıyordu. Ne zaman ki AM5'e geçtim, sorunlar başladı, yani 3-5 gündür.

Intel eski sistemimdi hocam AM5 geçtim.

AM5'te RAM'ler Intel'deki gibi çalışmaz. Anakartlar da giriş seviyesi her model tercih edilmemeli. Eski sürüm BIOS'a zaten geçilmez, yeni de kalıcı bir sorun varsa öyle, ASUS anakartta bu durumun olması çok küçük ihtimal. Başka RAM'le deneme imkanınız varsa deneyin. Tek RAM ile de aynı sorunu yapıyor mu denediniz mi? @Ayhan Dönmez

AM5'te RAM'ler Intel'deki gibi çalışmaz. Anakartlar da giriş seviyesi her model tercih edilmemeli. Eski sürüm BIOS'a zaten geçilmez, yeni de kalıcı bir sorun varsa öyle, ASUS anakartta bu durumun olması çok küçük ihtimal. Başka RAM'le deneme imkanınız varsa deneyin. Tek RAM ile de aynı sorunu yapıyor mu denediniz mi? @Ayhan Dönmez
Maalesef hocam başka RAM bulamam başka bir parçadan dolayı olma ihtimali var mı mesela ekran kartımda biraz o.c yapılmış durumda ama kapalıykende yaşıyordum aynı sorunu güç kaynağım cooler masterın 700w 80+ bronze bir modeli. Sorunu daha detaylı anlatıcak olursam ekranda o anda olan şey ve sesler 10-15 saniye kadar freeze yiyor sonrasında siyah ekran ve bilgisayar yeniden başlıyor. Memtest5 EXPO II açık 6000mhz bir şey çıkmamıştı son testlerimde 3-4 döngü kadar yapmıştım hepsinde hatta bazen sistem yük altında değilken bile mesela Discord gezinirken veya rekabetçi oyunda maç bittikten sonra ana menüde takılırken bile bu sorunu yaşadığım oldu.

Corsair intikam serisi mi?