shanks 25

Uzman
Uzun süredir anime izleyen, son zamanlarda özellikle manga okuyan biri olarak kendimce ikisinin artılarından bahsedeceğim.

Manga Okumanın Artıları
  • Animeye kıyasla çok daha hızlı ilerlersiniz; gereksiz sahneler yoktur.
  • Filler bölüm sorunu yoktur; yazarın orijinal elinden çıkmış seriyle muhatap olursunuz.
  • Sansür ve değişiklik animeye kıyasla çok daha azdır.
  • Manga bölümü çıktıktan uzun süre sonra anime bölümleri çıkıyor; ondan dolayı uzun süreler beklemek zorunda kalmazsınız.
  • Hayal gücünüze ağırlık daha fazla verilir. Sesleri, hareketleri ve atmosferi hayal gücünüz tamamlar.
  • Çok daha fazla seriye erişebilirsiniz. Animeye uyarlanmamış binlerce kaliteli manga vardır.
  • Düşük boyutlarda indirip her yerde çevrimdışı okuyabilirsiniz.
  • Zaman kontrolü sizde olur; istediğiniz panele daha fazla zaman ayırıp istediklerinizi hızlı geçersiniz.
Anime İzlemenin Artıları
  • Müzikler, açılış sahneleri, kapanış sahneleri atmosferi güçlendirir.
  • Seslendirme karakterlere farklı bir boyut katar.
  • Animasyon aksiyon sahnelerini daha etkileyici yapar. (Özellikle fight sahneleri mangada daha anlaşılmaz olabiliyor.)
  • Renkli görseller daha canlıdır; duygusal sahneler daha yoğun hissedilir, sahneler daha akılda kalıcı olur.
  • Hem başlaması hem de devam etmesi mangaya göre daha kolaydır. Çünkü pasif konumdasınız; mangada biraz efor gerekiyor :)
  • Bu nadir de olsa bazı anime uyarlamaları mangadan daha iyi kabul edilir ve bazen mangada olmayan ancak iyi anlamda detaylar animeye eklenebiliyor.
Şahsi fikrimi soracak olursanız, manga okumayı tercih ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kaynak neyse önce ona yöneliyorum genelde.

İllaki birini tercih edeceksem novel okumak derim. Olaya tüm detaylarıyla hâkim oluyorsunuz.

Ben de novel okumayı düşünüyordum da isekai türü dışı yaygın değil gibi ya. İsekai de çok benlik değil.

Ben manga okumaya bir türlü ısınamadım, animeden devam o yüzden.

Anime olarak izlediğim sevdiğim ama devamı olmayan serilerin merak edip mangasını okuyarak ısındım ben şimdi de artık anime izlemiyorum neredeyse.

Ben de novel okumayı düşünüyordum da isekai türü dışı yaygın değil gibi ya. İsekai de çok benlik değil.

Anime olarak izlediğim sevdiğim ama devamı olmayan serilerin merak edip mangasını okuyarak ısındım ben şimdi de artık anime izlemiyorum neredeyse.

Çoğu serinin noveli var aslında Türkçe bulamazsınız, sadece adamakıllı çevrilmiş 3-4 seri anca var zaten. İngilizce sorun değil derseniz, istediğinizi bulabilirsiniz. Şu an mushoku tensei okuyorum, arada girip 40-50 sayfa okuyup çıkmak sarıyor. Animede işlenmeyen çok fazla şeye şahit oldum. Keşke olsa dediğim animede göremediğim şeyleri novelde bulabildim.

Ben manga okumayı da anime izlemeyide severim fakat genelde biraz üşendiğim için manga okumak başta yorucu geliyor varsa ve iyi aktarılmışsa animesini izlerim yoksada manga ya da novel fark etmez ilgimi çeksin yeter okurum yani.

Ek olarak eklemek istiyorum. Animesi olmayan veya güzel işlenememiş çok güzel mangalar var. Inside Mari, Homunculus falan çok tatlı seriler; psikolojik korku yoksunluğunun olduğu anime camiasında bana biraz da olsa tatmin hissi verebilmiş seriler bunlar.

Çok fazla var hocam.

Gerçi isekai gibi başlayan seriler en iyileri, LOTM, RI, ORV, TBATE, SS vesaire. Sizlik olmadığını düşünseniz dahi Lord of the Mysteries ve Reverend Insanity serilerine şans vermenizi öneririm. Alışılagelmiş isekailer ile alakaları yok. İkisi de Çin'li yazarların elinden çıkmış seriler zaten.

Çok fazla var hocam.

Gerçi isekai gibi başlayan seriler en iyileri, lotm, rı, orv, tbate, SS vesaire. Sizlik olmadığını düşünseniz dahi lord of the mysteries ve reverend ınsanity serilerine şans vermenizi öneririm. Alışılagelmiş isekailer ile alakaları yok. İkisi de Çinli yazarların elinden çıkmış seriler zaten.

Lord of the Mysteries'in anlatımı animedeki kadar karmaşık mı? Hiçbir şey anlayamadığım için rafa kaldırdığım bir seriydi, iyiydi derseniz başlamak isterim.