Keçiören'e gitmek üzere dolmuşa binmiştim, her şey yolundaydı. Ancak birkaç durak sonra binen bir adam, aniden yanıma gelip emrivaki bir tavırla, "Oraya benim annem otursun." dedi. Yanımda ağır bir çanta vardı ve adam bunu görüyordu. İnsan en azından, "Rica etsem anneme yer verebilir misiniz?" diye sorar. Hatta annesi, çantamı fark edip "çocuk otursun, çantası var." demesine rağmen adam, "Genç O, bir şey olmaz." diyerek ısrar etti. Kalkıp yer verdim ama ne bir teşekkür etti ne de bir nezaket gösterdi.

Mesele yer vermek değil, mesele o kaba üslup. Ankara büyük bir şehir, toplu taşımada yer bulmak zor olabilir; ancak bu zorluk, kimseye bir başkasını kabaca yerinden kaldırma hakkı vermez. Madem annenin ayakta gitmesini istemiyorsun, o zaman ya taksi tutacaksın ya da insanlardan düzgünce rica etmeyi bileceksin. Kabalık yaparak yer istenmez.

Son düzenleyen: Moderatör:
Keşke dayak yemeyi göze alıp bunu dolmuşta söyleseydin, belki bir şey değişirdi.

Mesele dayak atmak atmak değil ki dayak atsam ben suçlu duruma düşecektim gerek var mı buna yok.

Ben bu adam ters bir laf etsem türlü kavga çıkartırdı başımıza bela gerek yok durduk yere.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaşlılarla uğraşılmaz ya. Benden yer isteyen olmadı bu güne kadar fakat hiç münakaşaya girmemek için dizim ağrıyor deyip otururum diye düşünüyorum. İçimden vermek gelirse veririm fakat biri isteyince vereceksem bile vermeyesim geliyor. Hele bir de beleş kartla biniyorlarsa hiç acımıyorum.

Neden?

Yaşlılarla uğraşılmaz ya. Benden yer isteyen olmadı bu güne kadar fakat hiç münakaşaya girmemek için dizim ağrıyor deyip otururum diye düşünüyorum. İçimden vermek gelirse veririm fakat biri isteyince vereceksem bile vermeyesim geliyor. Hele bir de beleş kartla biniyorlarsa hiç acımıyorum.

Yer isteme şekilide önemli bu şekilde yer isteyen olursa verilmemeli kesinlikle ama bu tipler sırf o yer için kavga çıkartırlar.

Toplumdaki cahillik ve bencilleşme arttı. Vermeyin yerinizi. Oturduysanız inene kadar oturun. Dolmuşta 15-20 tane kişi var. Hadi ayaktakilerle olsun 40. Ayakta olan bir sürü insan var. Birine yer versek diğerleri eşek başı mı? (ki neden yer verelim) Belki de ayakta duramayacak durumda olan fakat bencillik yapmayan bir sürü insan var orada. Ayrıca siz böyle yer vere vere bu cahilce ve bencilce yer isteme adeti iyice yayılıp gelenek haline gelecek. Oldu olacak hiç kimse oturmasın, o benciller otursun. Böyle saçma şey mi olur ya? Ha ayakta duramayacak kadar kötüysen niye dışarı çıkıp geziyorsun? Bir de utanmadan yer istiyorsun milletten. Ne saçma iş ya. Bunlara yer mer vermeyin arkadaşım. Dursun ayakta. Biri kalkıp inerse gider oturur. Diğer bunca insan eşek başı mı? Yer verdikçe iyice alışıyor bunlar. Gerekirse kavga et, hakkını savun. Oraya oturmak herkesin hakkı. Boşken sen oturduysan oraya inene kadar senindir orası.

Şahsen ben olsam vermezdim. Bu tarzda iki olayı ben de yaşamıştım.

Olayın birinde hastane önünde binen ve zor ayakta duran bir teyze benden yer istemişti ve vermiştim. Ardından ayakta kaldım tabii. Epey yorgundum ve zor ayakta duruyordum ancak dedim onun durumu daha zor. Ardından kendisi de ineceği yere geldi ve indi, ancak bilin bakalım ne oldu! Ben hâlâ ayakta beklemeye devam ederken benim yerime benden daha geç binmiş olan bir bayanı oturttu.

Başka bir gün dolmuştaki başka bir adam ayakta kalan bayanın oturması için beni zorla kaldırmaya çalışmıştı. Yalakalık yapıyordu diye düşünüyorum açıkçası. İkisi aynı yerde de binmemiş, birbirini tanımayan iki yabancı çünkü. Yorgun olduğumu ve yer vermeyeceğimi söyledim. Ardından dolmuşun en arka 5'li olan koltuğunda 1 kişilik yer açıldı, tıkış tıkış resmen. O bayan erkeklerin arasında oturmasın diye aynı adam bu sefer bana sen oraya geç o senin yerine otursun dedi, benim yerim tekli diye. Sıkış tıkış olunca nefesim daralıyor dedim ve yine geçmedim, şahsen ayakta kalan bayanın da zor bir durumu yoktu adamın tek yapmaya çalıştığı şey yalakalıktı. Madem bu kadar otursun istiyordu, kendisi niye konforundan ödün verip kendi yerini vermedi anlamış değilim. O da tekli bir koltukta oturuyordu.

Ek olarak belirteyim, benim yaşadığım olaylar da Ankara'da yaşandı :)

Toplumdaki cahillik ve bencilleşme arttı. Vermeyin yerinizi. Oturduysanız inene kadar oturun. Dolmuşta 15-20 tane kişi var. Hadi ayaktakilerle olsun 40. ayakta olan bir sürü insan var. Birine yer versek diğerleri eşek başı mı? (ki neden yer verelim) belki de ayakta duramayacak durumda olan fakat bencillik yapmayan bir sürü insan var orada. Ayrıca siz böyle yer vere vere bu cahilce ve bencilce yer isteme adeti iyice yayılıp gelenek haline gelecek. Oldu olacak hiç kimse oturmasın, o benciller otursun. Böyle saçma şey mi olur ya? Ha ayakta duramayacak kadar kötüysen niye dışarı çıkıp geziyorsun? Bir de utanmadan yer istiyorsun milletten. Ne saçma iş ya. Bunlara yer mer vermeyin arkadaşım. Dursun ayakta. Biri kalkıp inerse gider oturur. Diğer bunca insan eşek başı mı? Yer verdikçe iyice alışıyor bunlar. Gerekirse kavga et, hakkını savun. Oraya oturmak herkesin hakkı. Boşken sen oturduysan oraya inene kadar senindir orası.

Ama artık bende yer vermem tartışma çıkarsada çıksın artık çünkü bir teşekkür'ü bile çok gören insanlar için yer verilmez orada benim elimde çanta olduğunu görüyorsun demek ki çantam ağır ki elimde tutuyorum belim ağrımasın diye ayrıca ayakta bir sürü insan var sen dolmuşa bindiğin gibi hemen bana oraya benim annem otursun diyorsun bir ricada bile bulunmuyorsun sen nasıl bir insansın ama laf etsek kendinden büyük birisine laf ediyor yer vermiyor olacak gelde derdini anlat bu insanlara şu da var madem annen ayakta duramıyor o zaman taksi tut kardeşim taksi tutamıyorsan da insan gibi durumu açıklarsın dağ ayısı gibi insanlardan yer istemenin bir anlamı yok ama doğru bunlara yer vermemek lazım çünkü yer verdikçe bunlar alışıyor millet ne derse de desin umurumda olmayacak artık böyle durumlarda.

Şahsen ben olsam vermezdim. Bu tarzda iki olayı ben de yaşamıştım.

Olayın birinde hastane önünde binen ve zor ayakta duran bir teyze benden yer istemişti ve vermiştim. Ardından ayakta kaldım tabii. Epey yorgundum ve zor ayakta duruyordum ancak dedim onun durumu daha zor. Ardından kendisi de ineceği yere geldi ve indi, ancak bilin bakalım ne oldu! Ben hâlâ ayakta beklemeye devam ederken benim yerime benden daha geç binmiş olan bir bayanı oturttu.

Başka bir gün dolmuştaki başka bir adam ayakta kalan bayanın oturması için beni zorla kaldırmaya çalışmıştı. Yalakalık yapıyordu diye düşünüyorum açıkçası. İkisi aynı yerde de binmemiş, birbirini tanımayan iki yabancı çünkü. Yorgun olduğumu ve yer vermeyeceğimi söyledim. Ardından dolmuşun en arka 5'li olan koltuğunda 1 kişilik yer açıldı, tıkış tıkış resmen. O bayan erkeklerin arasında oturmasın diye aynı adam bu sefer bana sen oraya geç o senin yerine otursun dedi, benim yerim tekli diye. Sıkış tıkış olunca nefesim daralıyor dedim ve yine geçmedim, şahsen ayakta kalan bayanın da zor bir durumu yoktu adamın tek yapmaya çalıştığı şey yalakalıktı. Madem bu kadar otursun istiyordu, kendisi niye konforundan ödün verip kendi yerini vermedi anlamış değilim. O da tekli bir koltukta oturuyordu.

Ek olarak belirteyim, benim yaşadığım olaylar da Ankara'da yaşandı :)

Millet yer vermeyi hak etmiyor gerçekten sen yerini vermişsin teyzeye o inerken senin yerine başkasını otturmuş

2. olay da tamamen adamın amacı kadına yalakalık yapmak seni kaldırmaya çalışıyor ama kendi kalkıp yer vermiyor
Bu yer verme olayını gençlerden bekliyorlar bir de adamın annesi çantamı gördü o otursun dedi adam genç o bir şey olmaz diyor bunu diyen insankar laftan anlamaz Ankara da bu tip insanlar çok fazla ne yazık ki.

Son düzenleme:
Millet yer vermeyi hak etmiyor gerçekten sen yerini vermişsin teyzeye o inerken senin yerine başkasını otturmuş

2. olay da tamamen adamın amacı kadına yalakalık yapmak seni kaldırmaya çalışıyor ama kendi kalkıp yer vermiyor
Bu yer verme olayını gençlerden bekliyorlar bir de adamın annesi çantamı gördü o otursun dedi adam genç o bir şey olmaz diyor bunu diyen insankar laftan anlamaz Ankara da bu tip insanlar çok fazla ne yazık ki.
Dolmuşçuların da bazıları aynı. Şoför yanı olan koltuğa oturmuştum çünkü güzergahın ilerleyen kısımlarında arkaların kalabalıklaşacağını ve birçok kişinin üzerime soluyacağını biliyordum. Sonra yoldan para bile vermeyen arkadaşını dolmuşa aldı ve benim olduğum koltuğa zorla oturttu.

Ardından tüm yol arkadaşıyla dedikodu yapıp, telefonda da "Bilmem ne plakalı dolmuş bize yetişiyor gazlıyorum." falan diye resmen dolmuş güzergahını Forza Horizon'a çeviriyorlar. Aralarında örgütleşiyorlar, dolmuşlar ile araba yarışı oynuyorlar :D Hatta birkaç kere de o "bilmem ne" plakalı dolmuşların bindiğim dolmuşu geçmesi sonucunda dolmuşun şoförünün o dolmuşu kırmızı ışıkta yakalayıp camdan kavga ettiğini görmüştüm... Tıpkı EGO otobüsleri gibi dolmuşlara da takip sistemi koyulması lazım ve hatta belirli aralıklarla geçmeleri için düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Hatta bu vesileyle EGO Cepte benzeri bir şey dolmuşlar için de oluşur :)