Anlık siyah ekran sonrası monitör 165Hz, 8-bit ve YCbCr 422'ye kilitlendi

HAKANAS

Çalışkan
(Öncelikle umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Diğer forumlarda genelde bu durumla alakalı sorular "İşletim Sistemleri Win10/11" ana başlığına açılmıştı, bilginize.)

NVIDIA Denetim Masası'nda yer alan "Grafik işlemci seçimini artık Windows OS yönetmektedir" (2. resimdeki) uyarısıyla karşılaştım ve bu olay dün bir anda başıma geldi. Araştırdım; bu durum genelde laptop kullananlarda (ekran kartı geçişleri için) ve Windows 10 zamanında olan bir durummuş, ayrıca açılan konular da 2021-2022 yıllarından kalma. Şu an en son sürüm olan Windows 11 25H2 kullanıyorum ve RTX 4070 Ti Super ekran kartlı bir masaüstü bilgisayarım var. Kasa kullandığım hâlde neden grafik işlemci kontrolü bir anda "Windows OS yönetiyor" oldu anlamak istiyorum.

Dün bilgisayarda tarayıcı üzerinden bir şeyler okurken bir anda monitör kapandı, belli bir süre siyah ekranda kaldı ve sonra geri geldi. (O kadar sinir bozucu bir şey ki hâlâ moralim çok bozuk.) Görüntü geldiğinde olan olmuştu; aşağıda gördüğünüz gibi monitör Hz değeri, renk çıkışı, bit derinliği vb. ayarlarımın hepsi düşürülmüş. Bunu yapan belli ki Windows'un kendi kendine yediği bir halt. NVIDIA Ayarları uygulamasında da ilgili uyarı mesajı (2. resimde) belirdi ve kaldı.

Asıl canımı sıkan kısım şu: 27 inç 1440p 180Hz DisplayPort monitörüm artık 165Hz'e sabitlendi ve değiştirilemiyor (1. ve 3. resimlerde). Windows Ekran Ayarları ve NVIDIA Ayarları sayfasında Çıkış Renk Derinliği 10 bpc olmuyor, 8 bpc'de sabit kaldı. Çıkış Renk Formatı normalde "RGB" olmalıyken sanki TV monitörüymüş gibi "YCbCr 422" yapılmış. Çıkış Dinamik Aralığı "Tam" olmalıyken yine TV sanılarak "Sınırlı" yapılmış. En kötüsü de bu ayarları eski hâline döndüremiyorum; seçenekler kilitli.

Ne oluyor yahu? Neden bir anda bu başıma geldi ve neden eski üst seviye monitör ayarlarıma dönüş yapamıyorum? Grafik işlemci seçimini Windows OS'un yönetmesi ne demek ve bunu nasıl eski hâline getirebiliriz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…