Merhaba,
Bugün sizlere antivirüsünüzün Windows sisteminizde proaktif olarak koruma sağlayıp sağlamadığını nasıl test edebileceğinizi göstereceğim. Bu test, antivirüsün güçlü koruma sağlayıp sağlamadığını değil, temelde proaktif koruması çalışıyor mu çalışmıyor mu bunu anlamanızı sağlar. Yani beklentilerinizi çok yüksek tutmayın. İsterseniz hemen anlatım aşamasına geçelim. Ben BitDefender kullanıyorum ve size onun üzerinden göstereceğim. Öncelikle Windows bilgisayarınızda standart bir metin belgesi açın ve şu kodu içine eksiksiz ve tam bir şekilde yapıştırın;
Kod:
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
Eki Görüntüle 216780
Daha sonra dosya>farklı kaydet deyin ve dosya adını "eicar.com" yapın. Dikkat, txt dosyası olarak değil; ".com" uzantılı olarak kaydedeceksiniz. Daha sonra kayıt türünü "tüm dosyalar" olarak ayarlayın. Şu şekilde;
Eki Görüntüle 216781
Şimdi, eğer antivirüsünüzün proaktif koruması çalışıyorsa, siz bu dosyayı kaydeder etmez dosyayı engelleyip silmesi gerekir. Şimdi kaydet diyelim, bakalım benim BitDefender engelleyecek mi:
Eki Görüntüle 216783
Gördüğünüz gibi, dosyayı kaydedince hemen tehdit tespit edildi dedi ve dezenfekte işlemine başladı.
Eki Görüntüle 216784
Sonuç olarak benim antivirüs bu testten başarılı bir şekilde geçmiş oldu. Siz de kendi antivirüsünüzü bu şekilde test edebilirsiniz. Bakalım sizi koruyacak mı?