Makaleler
6
Merhaba,

bugün sizlere antivirüsünüzün Windows sisteminizde proaktif olarak koruma sağlayıp sağlamadığını nasıl test edebileceğinizi göstereceğim. Bu test, antivirüsün güçlü koruma sağlayıp sağlamadığını değil, temelde proaktif koruması çalışıyor mu çalışmıyor mu bunu anlamanızı sağlar. Yani beklentilerinizi çok yüksek tutmayın. İsterseniz hemen anlatım aşamasına geçelim. Ben BitDefender kullanıyorum ve size onun üzerinden göstereceğim. Öncelikle Windows bilgisayarınızda standart bir metin belgesi açın ve şu kodu içine EKSİKSİZ ve TAM bir şekilde yapıştırın;

Kod:
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

1767878210515.webp

Daha sonra Dosya>Farklı Kaydet deyin ve dosya adını "eicar.com" yapın. Dikkat, TXT dosyası olarak değil; ".com" uzantılı olarak kaydedeceksiniz. Daha sonra kayıt türünü "Tüm dosyalar" olarak ayarlayın. Şu şekilde;

1767878312209.webp

Şimdi, eğer antivirüsünüzün proaktif koruması çalışıyorsa, siz bu dosyayı kaydeder etmez dosyayı engelleyip silmesi gerekir. Şimdi kaydet diyelim, bakalım benim BitDefender engelleyecek mi:

1767878360842.webp

Gördüğünüz gibi, dosyayı kaydedince hemen tehdit tespit edildi dedi ve dezenfekte işlemine başladı.

1767878418742.webp

Sonuç olarak benim antivirüs bu testten başarılı bir şekilde geçmiş oldu. Siz de kendi antivirüsünüzü bu şekilde test edebilirsiniz. Bakalım sizi koruyacak mı?

Merhaba,

Bugün sizlere antivirüsünüzün Windows sisteminizde proaktif olarak koruma sağlayıp sağlamadığını nasıl test edebileceğinizi göstereceğim. Bu test, antivirüsün güçlü koruma sağlayıp sağlamadığını değil, temelde proaktif koruması çalışıyor mu çalışmıyor mu bunu anlamanızı sağlar. Yani beklentilerinizi çok yüksek tutmayın. İsterseniz hemen anlatım aşamasına geçelim. Ben BitDefender kullanıyorum ve size onun üzerinden göstereceğim. Öncelikle Windows bilgisayarınızda standart bir metin belgesi açın ve şu kodu içine eksiksiz ve tam bir şekilde yapıştırın;

Kod:
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Eki Görüntüle 216780

Daha sonra dosya>farklı kaydet deyin ve dosya adını "eicar.com" yapın. Dikkat, txt dosyası olarak değil; ".com" uzantılı olarak kaydedeceksiniz. Daha sonra kayıt türünü "tüm dosyalar" olarak ayarlayın. Şu şekilde;

Eki Görüntüle 216781

Şimdi, eğer antivirüsünüzün proaktif koruması çalışıyorsa, siz bu dosyayı kaydeder etmez dosyayı engelleyip silmesi gerekir. Şimdi kaydet diyelim, bakalım benim BitDefender engelleyecek mi:

Eki Görüntüle 216783

Gördüğünüz gibi, dosyayı kaydedince hemen tehdit tespit edildi dedi ve dezenfekte işlemine başladı.

Eki Görüntüle 216784

Sonuç olarak benim antivirüs bu testten başarılı bir şekilde geçmiş oldu. Siz de kendi antivirüsünüzü bu şekilde test edebilirsiniz. Bakalım sizi koruyacak mı?

Peki neden virüs gibi algılıyor? Bu kod tam olarak ne yapıyor söyler misin?

Peki neden virüs gibi algılıyor? Bu kod tam olarak ne yapıyor söyler misin?
Bu kod antivirüs motorlarını tetiğe geçirmeye yarıyor. Bilgisayarda yaptığı zararlı bir aktivite yok, zaten antivirüs raporuna bakacak olursanız parantez içinde "not a virus" yazıyor. Yani tamamen amacı antivirüsün koruyup korumadığını test etmek.

Antivirüsünüz bunu tespit edemese bile bilgisayarınızda bir zarara yol açmaz yani. Rahatlıkla deneyebilirsiniz.

Bu kod antivirüs motorlarını tetiğe geçirmeye yarıyor. Bilgisayarda yaptığı zararlı bir aktivite yok, zaten antivirüs raporuna bakacak olursanız parantez içinde "not a virus" yazıyor. Yani tamamen amacı antivirüsün koruyup korumadığını test etmek.

Antivirüsünüz bunu tespit edemese bile bilgisayarınızda bir zarara yol açmaz yani. Rahatlıkla deneyebilirsiniz.

Anladım teşekkürler.

1767879651962.webp

Free olmasına rağmen beni şaşırttı.