Çok uzun uzun açıklamama gerek yok, zira buna benzer bir konu açmıştım zamanında.

Yukarıdaki konuyu okumaya üşenenler için kısaca özet geçeyim. Öncelikle bu monitör ile alakalı neden bu kadar geç panel bilgisi geldiğine dair açıklama yapayım. Bu monitörde fabrika menüsüne girdiğinizde panel kodu yazmıyor, yani geriye sadece bir yöntem kalıyor, o da monitörün kapağını söküp iç kısımda yer alan panelin arkasında yazan koda bakmak. Bunu da herkes yapmıyor, olsa olsa inceleme kanalları veya inceleme siteleri yapıyor lakin onların bile %10'u anca yapıyor bu işlemi. Neyse, ben her ikisinde de görmedim, tesadüfen başka bir AOC monitöre bakarken DisplaySpecifications'ta 24G4X ile kıyaslarken bir de ne göreyim 24G4X'e panel bilgisi girmiş DisplaySpecifications.

1739745163532.webp

BOE'ye ait olan MV238FHB-NF1 koduna sahip bir panel kullanılıyor. Bu panel a-Si TFT ve LCD yapıda, yani LCD olmasından şunu anlıyoruz, panele arka aydınlatma dahil değil, yani üreticiler kendi özel arka aydınlatmalarını takıyor ve o şekilde monitörlerini satıyor. Açıkçası böyle olması daha iyi çünkü fabrika çıkışlı arka aydınlatma iyi değilse, üreticiler de bu paneli kullanmışsa, ortaya da kötü bir monitör çıkma ihtimali artıyor.

Paneli yorumlayacak olursak 4 COF driver bulunduruyor ve doğal 8-bit sunuyor. Ek olarak bu monitörde kullanılan panel kendinden 180 Hz.

1739745325801.webp

1739745344869.webp

1739745374622.webp

Kendinden 180 Hz bir panel kullanması ve doğal 8-bit olması güzel şeyler lakin 24G2U v1 ve 24G2SPU gibi monitörlerde sırasıyla LC238LF1F ve LC238LF4F gibi canavar iki panelden sonra gelip de 4 COF driver bulunduran giriş seviye bir panel kullanması beni epey rahatsız etti. LC238LF1F'te de, LC238LF4F'te de 8 COF driver bulunmakta ve hatta LC238LF1F'te a-Si TFT değil, Oxide TFT bir panel yapısı bulunmakta.

Özetleyecek olursak, 24G4X'i çokça önerdik inceleme verilerine bakarak ama 4 COF driver bulunduran bir panel kullandığı bilgisini öğrendikten sonra monitörden epey soğudum ve gözümden düştü. COF driver direkt olarak görüntüleme cihazlarının sağlığına etki eden bir unsur çünkü her bir COF driverından geçen güç, COF driver sayısı arttıkça azalıyor. Örneğin toplamda 10W'lik bir yük var ise 8 COF olanda COF başına 1.25W, 4 COF olanda 2.5W bir yük birikimi oluyor ve bu da doğal olarak 8 COF olanın daha uzun ömürlü olduğu anlamına gelir çünkü donanımlar ne kadar az ısınırsa o kadar uzun ömürlü olur. Bu ürünler de öyle high-end ürünler değil, soğutma tasarımları başarılı değil, dolayısıyla COF'un önemi ekstradan artıyor.

Sonuç: AOC giderek monitörlerinin kalitesini düşürüyor, 2019'da çıkarmış olduğu 24G2U v1 şu an AOC'un en iyi monitörü iken 2024'te çıkarmış olduğu 24G4X ise şu an AOC'un en kötü monitörü. Normalde herkes tam tersi olmasını ister ama AOC istememiş. Hoş, sıradan kullanıcılar bunları pek umursamadığı için satış rakamlarına pek bir etkisi olmuyor ama araştırmayı seven teknoloji sevdalılarının gözünden düşüyor.

Kaynaklar

Son düzenleyen: Moderatör:
Attigin konudaki gorsele bakarsak anca monitorun ic paneline boyle bir zarar verdigin durumda meydana gelebilir gibi, yoksa mat kaplamaya yapmis oldugun temizleme isleminin o tarz bir zarara yol acmasi icin ya mat kaplamayi islak falan birakip yapisini bozman gerekiyor ya da istemeyerek bastirdigin icin kilcal catlak yapmis olman gerekiyor ki ic panelden mat kaplamaya yansiyan goruntu sacaklanasin.
Hocam bu tam olarak doğru değil. Arkadaşın yüreğine indireceksiniz. Neden bilmiyorum fakat bazı mikrofiber bezler ve temizleyici sıvılar (Su ya da başka bir şey) monitör üzerinde acayip leke ya da sanki çizmişsiniz gibi çizik bırakıyor. Belki monitörün üzerindeki katmandan dolayı böyledir.

@Platon Temiz bir bez ve mümkünse arıtma suyu ile tekrar silin ve yine temiz bir bez ile kurulayın. Düzelecektir.

Hocam bu tam olarak doğru değil. Arkadaşın yüreğine indireceksiniz. Neden bilmiyorum fakat bazı mikrofiber bezler ve temizleyici sıvılar (Su ya da başka bir şey) monitör üzerinde acayip leke ya da sanki çizmişsiniz gibi çizik bırakıyor. Belki monitörün üzerindeki katmandan dolayı böyledir.

@Platon Temiz bir bez ve mümkünse arıtma suyu ile tekrar silin ve yine temiz bir bez ile kurulayın. Düzelecektir.
Ben en uc senaryoyu soyledim, yani yazdigin seyin cozum olmamasi durumu.

Açıkçası onu denedim ama maalesef çözüm olmadı. Bu ihtimali düşündüm çünkü sanki ekranın kendisinde sorun yok da, kaplamada sorun varmış gibi hissediyorum. Ekranı temizledikten sonra da gözüme batmaya başlaması bu ihtimali güçlendiriyor, gayet görünebilecek bir şey çünkü. Daha önce görmemiş olmam mümkün değli. Saf su ile temizlemeyi denedim ama geçmedi. Bir de monitörün her yeri böyle, sadece bir kısmında değil. Siz de aynı sorunu yaşadınız ve böyle mi çözdünüz acaba? Ben mi beceremedim tam anlamadım. Bazıları kaplamayı aşındırmış olabilirsin dediler ama sonuçta cam sil sıkmadım yani, normal lcd temizleyici. Bu kadar kolay zarar göremez diye düşünüyorum. ASUS teknik servisine sordum kullanabilirsiniz dediler bir de. Ütü ve akü için yazan saf suyu kullandım, farklı değildir zannediyorum. Bu arada dediğim görüntü sorunu aşağı yukarı şöyle bir şey. Telefonumda daha ağır gözüküyor tabi ama bunun daha az rahatsız etmeyeni, daha hafifi gibi düşünebilirsiniz
1788789750609.webp

Son düzenleme:
Açıkçası onu denedim ama maalesef çözüm olmadı. Bu ihtimali düşündüm çünkü sanki ekranın kendisinde sorun yok da, kaplamada sorun varmış gibi hissediyorum. Ekranı temizledikten sonra da gözüme batmaya başlaması bu ihtimali güçlendiriyor, gayet görünebilecek bir şey çünkü. Daha önce görmemiş olmam mümkün değli. Saf su ile temizlemeyi denedim ama geçmedi. Bir de monitörün her yeri böyle, sadece bir kısmında değil. Siz de aynı sorunu yaşadınız ve böyle mi çözdünüz acaba? Ben mi beceremedim tam anlamadım. Bazıları kaplamayı aşındırmış olabilirsin dediler ama sonuçta cam sil sıkmadım yani, normal lcd temizleyici. Bu kadar kolay zarar göremez diye düşünüyorum. ASUS teknik servisine sordum kullanabilirsiniz dediler bir de. Ütü ve akü için yazan saf suyu kullandım, farklı değildir zannediyorum. Bu arada dediğim görüntü sorunu aşağı yukarı şöyle bir şey. Telefonumda daha ağır gözüküyor tabi ama bunun daha az rahatsız etmeyeni, daha hafifi gibi düşünebilirsiniz
Eki Görüntüle 278685
Endişe etmeyin hocam LCD temizleyiciden leke kalmış sadece. Bu temizleyiciler ve temizlenen yüzey bir tık alanıma giriyor optik elemanlar ve lenslerden dolayı.

1) Daha önce dediğim gibi neden bilmiyorum monitörler böyle lekeler yapma eğiliminde. Bazen çok inatçi olabiliyorlar. O yüzden ben ekranları özellikle gerekmedikçe hava tutarak temizliyorum.
2) Ekran için LCD temizleyici, gözlük için gözlük temizleyici vs. spreyler kullanmayın. Genellikle zararlı olduğundan değil Türkiye'de kalitelisi bulunmadığından. Neredeyse gördüğüm tamamı, temizlik için üretilmesine rağmen şeffaf yüzeyler ve ekranlarda leke bırakacak maddeler içeriyor, anti-statik yazmasına rağmen toz tutucu maddeler içeriyor, uzun vadede zarar verebilecek maddeler içeriyor. Örneğin Atasun'un gözlük temizleme spreyi hem uzun vadede gözlüğe zarar veriyor hem de yoğun miktarda uçucu olmayan leke bırakıcı madde içeriyor. Bir defa leke oldu mu onu temizlemesi de çok zor zira geleneksel temizleme yöntemleri ile ne kadar temizlerseniz temizleyin aslında tamamen gitmiyor, yüzeye daha ince tabaka olacak şekilde yayıliyor.

Çözümün birinci adımı iyi bir mikrofiber bez kullanmanız. Bir tane alın. Eski bezler monitörlerde bu tarz lekeler yapabiliyor. İkinci adım da bezin temiz olduğundan emin olmanız. Sıfır bez de kirli bez de temizlemez, bir defa yıkanması lazım. Leke bırakmayacak ve temizleme özelliğini azaltmayacak şekilde yıkamanın en iyi yolu da koku verici, el yumuşatıcı vb. maddeler içermeyen sade bulaşık deterjanı+arıtma suyu. Bu şekilde temiz bez elde ettikten sonra tekrar arıtma suyu ile ıslatın ve monitörü silin. Beze/suya bağlı leke bırakabilir/bırakmayabilir. Yine de leke bırakırsa sildikten sonra yine temiz bir bezle kurulamayı deneyin. Biraz bastîrmanız gerekebilir, abartmadan biraz güç uygulayabilirsiniz.

Bu da olmazsa bir seferliğe mahsus saf izopropil alkolle temizlenebilir. Hatta o da olmazsa selüloz bazlı lens temizleme bezi ile garanti çözülebilir. Ama önce bunu dinleyin zira hem temizler hem de özellikle lens temizleyici pahalı.

Kötü senaryo: LCD temizleyici merdiven altı bir üründür ve içinde gerçekten kaplamaya zarar verecek madde içeriyordur. Dolayısıyla kaplama hasar almıştır. Ama bu, merdiven altı bir ürün için bile çok düşük bir ihtimal.

Kötü senaryo: LCD temizleyici merdiven altı bir üründür ve içinde gerçekten kaplamaya zarar verecek madde içeriyordur. Dolayısıyla kaplama hasar almıştır. Ama bu çok düşük bir ihtimal.
Zannetmiyorum, Fakir LCD ile silmiştim, yorumları iyiydi. İllaki benim sorunumu yaşayan biri olurdu muhakkak. O kadar insan içinden bi bana mı denk geldi?
Çözümün birinci adımı iyi bir mikrofiber bez kullanmanız. Bir tane alın. Eski bezler monitörlerde bu tarz lekeler yapabiliyor. İkinci adım da bezin temiz olduğundan emin olmanız. Sıfır bez de kirli bez de temizlemez, bir defa yıkanması lazım. Leke bırakmayacak ve temizleme özelliğini azaltmayacak şekilde yıkamanın en iyi yolu da koku verici, el yumuşatıcı vb. maddeler içermeyen sade bulaşık deterjanı+arıtma suyu. Bu şekilde temiz bez elde ettikten sonra tekrar arıtma suyu ile ıslatın ve monitörü silin. Beze/suya bağlı leke bırakabilir/bırakmayabilir. Yine de leke bırakırsa sildikten sonra yine temiz bir bezle kurulamayı deneyin. Biraz bastîrmanız gerekebilir, abartmadan biraz güç uygulayabilirsiniz.
Valla olursa ömür boyu duacın olurum :D 2 yıldır bu sorunun çözümünü araştırıyorum, yapmadığım şey kalmadı. Ama şöyle bir sorun var, bizim evde arıtma su yok. Normal bezi musluk suyu ve sabunla temizleyip saf suyla monitörü temizlesem olur mu? Leke bırakacaksa bıraksın, yeter ki şu kalıntı işi gitsin. Bende arıtılmış su yok çünkü, elimde çok az miktarda saf su var, bezi yıkamaya yetmez. Bir de 2 yıl geçtiğinden dolayı bu kalıntılar kalıcı bir şekilde yapışmış olabilir mi ekrana? Daha önce yaşadınız mı bu sorunu ve böyle mi çözdünüz? Çünkü saf su ile monitörü silip kuruladım zaten daha önce, ilk sorun oluştuğunda, yani 2 sene önce. Ama olmamıştı.

Son düzenleme: