G3223d ile hp omen maksimum parlaklıkta aşağı-yukarı aynı seviyede parlaklık sunuyor. 3223d bir incelemede 390nit çıkmış, hp omende 400nit çıkıyor. Driver ile alakası yok. Kontrast oranı ve renk gamutu g3223d de 1000:1 vs 1200:1 ve %90 vs %95 DCI-p3 ile daha iyi.

Arkadaşınız ayrıca monitörü kalibre etti mi? Aynı monitörden 5 tane bile alsanız hepsinde farklı renk doğruluğu çıkar. Üniteden üniteye biraz kontrast oranı ve parlaklıkta sapmada oluyor. Dell de bulunan ön ayarlar da daha iyi olabilir. R-G-B ayarlarıyla oynayın. Telefonunuza bakarak kalibre etmeyi deneyebilirsiniz. Vg258qm ile hp omen kontrast oranı ve parlaklık bakımından benzer sayılırlar. Renk gamutunda hp omen daha iyi. Mesele kullanılan panelden çok kalibrasyon, renk gamutu, parlaklık ve kontrast oranı gibi değerler. Öyle tn paneller var ki oled seviyesinde renk gamutu sunabiliyor. Tabii oled seviyesinde renk gamutu sunması aynı görüntüyü vereceği anlamına gelmez. Bahsettiğim modeller 1400:1-1500:1 kontrast oranına sahipken oledler sonsuz kontrast oranına ve mürekkep gibi siyahlara sahip. Bu yüzden oled daha iyi gözükecektir.

25g3zm’nin parlaklığı aralarında en zayıf olanı. Hp omen’in parlaklığı yetmediyse aoc hiç yetmez. 310nit parlaklığı var.
Söylediklerinize göre deneyimlediğim farklılık tuhaf. Arkadaşım default kullanıyor, özel bir kalibrasyon ayarı yok. Ben ise ekstra olarak R-G-B ayarlaması, renk profili yükleme gibi birçok işlemi denedim. Bu akşam Asus ve Omen’in görüntülerini karşılaştırıp fotoğrafları konuya yükleyeceğim, kendim için de somutlaştırıp netleştirmiş olurum.

Söylediklerinize göre deneyimlediğim farklılık tuhaf. Arkadaşım default kullanıyor, özel bir kalibrasyon ayarı yok. Ben ise ekstra olarak R-G-B ayarlaması, renk profili yükleme gibi birçok işlemi denedim. Bu akşam Asus ve Omen’in görüntülerini karşılaştırıp fotoğrafları konuya yükleyeceğim, kendim için de somutlaştırıp netleştirmiş olurum.
HP omen'in parlaklığı 363nit çıkmış bu arada, onu düzelteyim. Asusta 414nit çıkıyor. Asus 50nit daha parlak. Tabii biraz sapmalar olabilir.

HP omen'in parlaklığı 363nit çıkmış bu arada, onu düzelteyim. Asusta 414nit çıkıyor. Asus 50nit daha parlak. Tabii biraz sapmalar olabilir.
25i %100 parlaklıkta sol taraf, VG258QM %80 parlaklıkta sağ taraf.
IMG_1024.webp

TN panel için sarımsı denilebilir. IPS için de mavimsi. Ancak dikkat ettiğim nokta tondan çok renklerin canlılığı ve parlaklık. 25i daha iyi renk geçişleri veriyor gibi fakat çok ruhsuz ve karanlık, native(daha renkli) moda alınca da doygunluk aşırı yapaylaşıyor. Mevcut ayarlarda Black Stretch seçeneği low seçili ve karanlık atmosferde görüntü farkı şöyle.
IMG_1033.webp

Karanlıkta siyahlık yoğunlaşıyor ve detayları saklıyor. Bu daha gerçekçi bir durum belki, fakat renkleri seven birisi olarak sağdaki görüntü benim için çok daha iyi. OLED’in güzel tarafı da panelin renkliliği değil mi? TN canlılık konusunda her noktada daha iyi.

Son yüklediğim iki fotoğrafta da TN panelde renkler göze vururken, 25i’de sanki renkler saklanıyor ve hiç öne çıkmıyor. Galiba referans doğruluk olarak 25i daha başarılı fakat gözüme hiç hoş gelmiyor.

IMG_1037.webp
IMG_1039.webp

Benim için yeni baktığım monitörde de önemli olan renk gamutu ve canlılığı. OLED hariç alacağım bir monitör VG258'in üstüne çıkamayacaksa tekrar boş yere masrafa girmiş olacağım.

Son düzenleme:
25i %100 parlaklıkta sol taraf, VG258QM %80 parlaklıkta sağ taraf.
Eki Görüntüle 172497
TN panel için sarımsı denilebilir. IPS için de mavimsi. Ancak dikkat ettiğim nokta tondan çok renklerin canlılığı ve parlaklık. 25i daha iyi renk geçişleri veriyor gibi fakat çok ruhsuz ve karanlık, native(daha renkli) moda alınca da doygunluk aşırı yapaylaşıyor. Mevcut ayarlarda Black Stretch seçeneği low seçili ve karanlık atmosferde görüntü farkı şöyle.
Eki Görüntüle 172506
Karanlıkta siyahlık yoğunlaşıyor ve detayları saklıyor. Bu daha gerçekçi bir durum belki, fakat renkleri seven birisi olarak sağdaki görüntü benim için çok daha iyi. OLED’in güzel tarafı da panelin renkliliği değil mi? TN canlılık konusunda her noktada daha iyi.

Son yüklediğim iki fotoğrafta da TN panelde renkler göze vururken, 25i’de sanki renkler saklanıyor ve hiç öne çıkmıyor. Galiba referans doğruluk olarak 25i daha başarılı fakat gözüme hiç hoş gelmiyor.

Eki Görüntüle 172511Eki Görüntüle 172512
Renk ayarlarında sorun var gibi. Bana biraz fazla kötü gözüktü hp omen.

Bu da İPS G274QPF QD:
IMG_3881.webp

IMG_3878.webp

IMG_3875.webp

Ki bundan daha iyi ayarlanmış şeklide var. Tek sıkıntı elde foto yok. Oled ile kıyaslamaya kalkınca kamerada siyahlar aşırı parlıyor. Bu yüzden adil bir kıyas yapmak mümkün değil. Bu arada QD’nin kontrast oranı İPS ortalamasından bile kötü.

Renk ayarlarında sorun var gibi. Bana biraz fazla kötü gözüktü hp omen.

Bu da İPS G274QPF QD:
Eki Görüntüle 172520
Eki Görüntüle 172521
Eki Görüntüle 172522

Ki bundan daha iyi ayarlanmış şeklide var. Tek sıkıntı elde foto yok. Oled ile kıyaslamaya kalkınca kamerada siyahlar aşırı parlıyor. Bu yüzden adil bir kıyas yapmak mümkün değil. Bu arada QD’nin kontrast oranı İPS ortalamasından bile kötü.
Arkadaşımda G3223D var ve renk gamutu çok iyi derken tam olarak buna yakın bir görüntüyü kastetmiştim. Omen'de neden böyle olduğunu inanın bilmiyorum, ayarlarla düzeltmeye çalışacağım fakat işin sonu yeni bir monitör gibi duruyor. Çok kafa karıştırmadan son bir şey sormak istiyorum.

Aradığım renk gamutu ve canlılık kriterini ele alırsak 25G3ZM bana istediğimi verir mi? Bir tarafta da yeni çıkan AOC 25G4SXU var fakat fiyat performans olarak mantıklı bir harcama gibi gelmiyor. İtopya'da 9.700 lira.

Arkadaşımda G3223D var ve renk gamutu çok iyi derken tam olarak buna yakın bir görüntüyü kastetmiştim. Omen'de neden böyle olduğunu inanın bilmiyorum, ayarlarla düzeltmeye çalışacağım fakat işin sonu yeni bir monitör gibi duruyor. Çok kafa karıştırmadan son bir şey sormak istiyorum.

Aradığım renk gamutu ve canlılık kriterini ele alırsak 25G3ZM bana istediğimi verir mi? Bir tarafta da yeni çıkan AOC 25G4SXU var fakat fiyat performans olarak mantıklı bir harcama gibi gelmiyor. İtopya'da 9.700 lira.
G274qpf qd de QD arka aydınlatma var. Ekstradan canlılık katıyor. 25g3zm ile hp omen aynı seviyede renk gamutuna sahip. Parlaklıkta aoc daha zayıf. Buna ek olarak 3 kat daha yüksek kontrast oranı ve gözle görülür şekilde daha iyi siyahlara sahip.

Soldaki QD oled, sağdaki QD ips:
IMG_3925.webp

IMG_3924.webp

IMG_3923.webp

IMG_3926.webp

İps de fena iş çıkartmıyor.

OLED farkını yine belli etmiş fakat QD IPS de çok başarılı. Özellikle oyunları parlak oynamayı sevenler için hoş duruyor. Paylaştığınız fotoğraflar için teşekkürler.
Ayar çektim İPS monitöre. Stok ayarlarda berbattı. Oled ise kutudan çıkmış halinde bile iyiydi. Oled monitöre de ayar yaptım tabii ama stok halinde dediğim gibi iyiydi.