mentel455

Başarılı

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Artıları
  2. 2 Eksileri
  3. 3 Genel Değerlendirme
Öncelikle, önceki monitörüm Samsung Odyssey G4 idi. O monitörle ilgili de bir yazı yazmıştım ancak maalesef göz konforu açısından rahat edemediğim için iade etmek zorunda kaldım. Uzun araştırmalarım sonucunda AOC 25G3ZM modelini almaya karar verdim. Bu monitör bir VA panel, dolayısıyla kendi artı ve eksi yönleri aşağıda belirttiğim gibi

Artıları​

• Pivot desteği olması büyük bir avantaj. Dikey kullanım isteyenler için gayet pratik.
  • Ölü piksel çıkmadı, panel kalitesi gayet başarılı.
  • Ayakları oldukça sağlam, monitör sallanmıyor ve masada sabit duruyor.
  • VA panele göre siyahlar gerçekten çok iyi, renkler de gayet canlı ve dengeli.
  • Göz konforu bu monitörün en öne çıkan özelliği. Reddit’te bu konuda yazılmış olumlu yorumları gördükten sonra almaya karar vermiştim. Deneyimim sonucunda da göz konforunun, önceki Samsung Odyssey G4’e kıyasla çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Uzun kullanımda gözümü ne ağrıtıyor ne de yakıyor.
  • Ghosting konusunda da başarılı. Overdrive ayarı “Medium”da gayet dengeli, ne belirgin ghosting var ne de overshoot problemi.
  • Yazılımsal kontrol açısından da kullanışlı. G-Menu normalde biraz bug’lu çalışıyor ama “i-Menu” yazılımını yükleyince sorun kalmıyor. Bilgisayar üzerinden monitör ayarlarını yapmak çok daha basit hale geliyor.Keşke Samsung G4’te böyle bir yazılım olsaydı

Eksileri​

• Dürüst olmak gerekirse, benim açımdan belirgin bir eksi yönü yok.

Genel Değerlendirme​

Monitör tasarım olarak eski modelim olan AOC 24G2SP’ye oldukça benziyor, sadece ayak yapısı biraz farklı ve boyutu 24 inç yerine 24.5 inç. Bu monitörü özellikle göz konforu için tercih ettim ve bu konuda beklentilerimi fazlasıyla karşıladı.

Daha önce AOC’nin yumuşak görüntü sunan bir monitörünü kullandığım için gözlerim bu tarza alışmıştı. Bu yüzden Samsung G4’e geçtiğimde pek rahat edemedim. Ancak 25G3ZM ile uzun süreli kullanımda gözlerim gerçekten rahat etti

Aşağıda linkte bıraktığım gibi benim alma sebebim bu yazı oldu aşağıya inin direkt monitörü aldığı zamanı ve memnun kaldığı şeylere bakın yorumlarda da neden bunu tercih ettin ile alakalı sorulara kendisi bolca cevapta verdi.

Ben de monitör alma niyetindeyim ama gerçekten kararsızım. En son buraları okurken AOC 24G42E almayı düşünüyordum ucuz yollu olarak. Göz yorma olayı çekindiğim bir konuydu, sizin attığınız yazıyı da okudum ve kafama yattı aslında dediğiniz model. Hem ilk başta kontrasta önem verdiğim için VA panel düşünüyordum ama genelde G65 modeli dışında önerilen VA görmemiştim, o da bütçemi aşıyordu. Bilmiyorum acaba 24G42E modeli de bu göz yoran IPS'lerden midir, parlaklığı kısınca da "flicker-free"liğini koruyor mudur, bunu öğrenme imkanı yok sanırım. 25G3ZM modeli sanırım meşhur VA sorunlarını pek yaşatmıyor sizden ve attığınız yazıdan anladığım kadarıyla.

Bende monitör alma niyetindeyim ama gerçekten kararsızım. En son buraları okurken AOC 24G42e almayı düşünüyordum ucuz yollu olarak. Göz yorma olayı çekindiğim bir konuydu, sizin attığınız yazıyı da okudum ve kafama yattı aslında dediğiniz model. Hem ilk başta kontrasta önem verdiğim için VA panel düşünüyordum ama genelde G65 modeli dışında önerilen VA görmemiştim, o da bütçemi aşıyordu. Bilmiyorum acaba 24G42e modeli de bu göz yoran IPS'lerden midir, parlaklığı kısınca da "flicker-Free"liğini koruyor mudur, bunu öğrenme imkanı yok sanırım. 25G3zm modeli sanırım meşhur VA sorunlarını pek yaşatmıyor sizden ve attığınız yazıdan anladığım kadarıyla.
Hocam, ben de Reddit’te monitörlerle çok fazla haşır neşir olan bir yabancı adamın tavsiyesiyle aldım. VA panel olmasından çekiniyordum ama renkleri gerçekten çok iyi. Size şöyle diyeyim Samsung Odyssey G4’ün siyah kontrast oranından daha iyi ve gözümü hiç ağrıtmıyor. Reddit’e linkini atıyorum ama gelmiyor. Bu konuyu orada açtım, isterseniz oradan linke tıklayıp bakabilirsiniz. Orada adam, aşağıdaki güncellemede neden bu monitörü kesin bir şekilde önerdiğini söylüyor ve yorumlara da cevap veriyor.

https://forum.donanimarsivi.com/konu/aoc-25g3zm-goz-konforu.1176140/

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim önceki monitörüm AOC 24G2SP’di, o da kötü değildi ama kronik panel problemi olduğu için maalesef göndermek zorunda kaldım. Bu AOC 25G3ZM ise gerçekten göz konforu açısından müthiş. "Hani dedikleri kadar var mı?" diye sorabilirsiniz ama harbiden dedikleri kadar var. Reddit’te aşağıda bu modeli alan kişiler de bunu doğrulayacaktır. Ha, şöyle bir yorum gördüm FreeSync açmayın diye. Ben de hiç açmadım, vallahi denemem de. Sanırım bana soracağınız bir şey varsa elimden geldiğince cevaplarım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle, önceki monitörüm Samsung Odyssey G4 idi. O monitörle ilgili de bir yazı yazmıştım ancak maalesef göz konforu açısından rahat edemediğim için iade etmek zorunda kaldım. Uzun araştırmalarım sonucunda AOC 25G3ZM modelini almaya karar verdim. Bu monitör bir VA panel, dolayısıyla kendi artı ve eksi yönleri aşağıda belirttiğim gibi

Artıları​

• Pivot desteği olması büyük bir avantaj. Dikey kullanım isteyenler için gayet pratik.
  • Ölü piksel çıkmadı, panel kalitesi gayet başarılı.
  • Ayakları oldukça sağlam, monitör sallanmıyor ve masada sabit duruyor.
  • VA panele göre siyahlar gerçekten çok iyi, renkler de gayet canlı ve dengeli.
  • Göz konforu bu monitörün en öne çıkan özelliği. Reddit’te bu konuda yazılmış olumlu yorumları gördükten sonra almaya karar vermiştim. Deneyimim sonucunda da göz konforunun, önceki Samsung Odyssey G4’e kıyasla çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Uzun kullanımda gözümü ne ağrıtıyor ne de yakıyor.
  • Ghosting konusunda da başarılı. Overdrive ayarı “Medium”da gayet dengeli, ne belirgin ghosting var ne de overshoot problemi.
  • Yazılımsal kontrol açısından da kullanışlı. G-Menu normalde biraz bug’lu çalışıyor ama “i-Menu” yazılımını yükleyince sorun kalmıyor. Bilgisayar üzerinden monitör ayarlarını yapmak çok daha basit hale geliyor.Keşke Samsung G4’te böyle bir yazılım olsaydı

Eksileri​

• Dürüst olmak gerekirse, benim açımdan belirgin bir eksi yönü yok.

Genel Değerlendirme​

Monitör tasarım olarak eski modelim olan AOC 24G2SP’ye oldukça benziyor, sadece ayak yapısı biraz farklı ve boyutu 24 inç yerine 24.5 inç. Bu monitörü özellikle göz konforu için tercih ettim ve bu konuda beklentilerimi fazlasıyla karşıladı.

Daha önce AOC’nin yumuşak görüntü sunan bir monitörünü kullandığım için gözlerim bu tarza alışmıştı. Bu yüzden Samsung G4’e geçtiğimde pek rahat edemedim. Ancak 25G3ZM ile uzun süreli kullanımda gözlerim gerçekten rahat etti

Aşağıda linkte bıraktığım gibi benim alma sebebim bu yazı oldu aşağıya inin direkt monitörü aldığı zamanı ve memnun kaldığı şeylere bakın yorumlarda da neden bunu tercih ettin ile alakalı sorulara kendisi bolca cevapta verdi.

Benim önceki monitörüm AOC 24G2SP’di, o da kötü değildi ama kronik panel problemi olduğu için maalesef göndermek zorunda kaldım. Bu AOC 25G3ZM ise gerçekten göz konforu açısından müthiş. "Hani dedikleri kadar var mı?" diye sorabilirsiniz ama harbiden dedikleri kadar var. Reddit’te aşağıda bu modeli alan kişiler de bunu doğrulayacaktır. Ha, şöyle bir yorum gördüm FreeSync açmayın diye. Ben de hiç açmadım, vallahi denemem de. Sanırım bana soracağınız bir şey varsa elimden geldiğince cevaplarım.
Hocam İPS ile çok farkı olur mu aynı özellikte ips monitörden geçen biri aradaki farkı anlar mı?

Hocam benim kasada bir yamukluk olduğu için Displayport'u engelliyor, o yüzden HDMI ile kullanmak durumundayım. 144 hz'de ghosting vs. bir problem var mı? Bir de VA'larda siyah arka plan üzerine beyaz yazı olan sayfaları kaydırırken göz kırpma gibi bir şey oluyormuş, smearing miydi bunun terimi bilmiyorum ama öyle bir problem var mı? Merak ettiklerim bunlar.

Hocam IPS ile çok farkı olur mu aynı özellikte IPS monitörden geçen biri aradaki farkı anlar mı?

Ben kendim hep IPS kullandım.

https://www.displayspecifications.com/en/model/febd2dd5 AOC25G3ZM.

https://www.displayspecifications.com/en/model/76742c7e Samsung g4.
İade ettiğim Samsung G4'ten bile daha iyi sRGB renkleri ve kontrastı var siyahlar çok güzel renklerde keza. Yani renkleri bir VA panele göre iyi olduğunu düşünüyorum.

https://www.displayspecifications.com/en/model/59232a89 kendim uzunca bu modeli kullandım ve bu modeldeki renklere yakın renkleri var tek farkı AOC 25G3zm siyah tonları gerçekten kaliteli bu eski kullandıgım monitöre göre.

Zaten monitörün detaylı speclerine bakıp karşılaştırırsanız gerçekten renklerin iyi oldugunu görürsünüz yani ben hayatımda hiç VA panel kullanmamış biri olarak bayağı memnun kaldım şu anki monitörden.

Hocam benim kasada bir yamukluk olduğu için DisplayPort'u engelliyor, o yüzden HDMI ile kullanmak durumundayım. 144 Hz'de ghosting vs. bir problem var mı? Bir de VA'larda siyah arka plan üzerine beyaz yazı olan sayfaları kaydırırken göz kırpma gibi bir şey oluyormuş, smearing miydi bunun terimi bilmiyorum ama öyle bir problem var mı? Merak ettiklerim bunlar.

Ghosting olur mu HDMI ile buna tam cevap veremeyeceğim hocam denemedim maalesef DP ile problem yok ghosting olarak.

Diğer dediğiniz tam anlayamadım daha fazla açar mısınız ya da video varsa falan ona göre kendim test edeyim sizin için.

İade ettiğim Samsung G4'ten bile daha iyi sRGB renkleri ve kontrastı var siyahlar çok güzel renklerde keza. Yani renkleri bir VA panele göre iyi olduğunu düşünüyorum.

https://www.displayspecifications.com/en/model/59232a89 kendim uzunca bu modeli kullandım ve bu modeldeki renklere yakın renkleri var tek farkı AOC 25G3zm siyah tonları gerçekten kaliteli bu eski kullandıgım monitöre göre.

Zaten monitörün detaylı speclerine bakıp karşılaştırırsanız gerçekten renklerin iyi oldugunu görürsünüz yani ben hayatımda hiç VA panel kullanmamış biri olarak bayağı memnun kaldım şu anki monitörden.

Ghosting olur mu HDMI ile buna tam cevap veremeyeceğim hocam denemedim maalesef DP ile problem yok ghosting olarak.

Diğer dediğiniz tam anlayamadım daha fazla açar mısınız ya da video varsa falan ona göre kendim test edeyim sizin için.
Detaylı bilgilendirmeniz icin çok teşekkür ederim.

Black smearingmiş evet, karşılaştırma videosu bu:

DP ile bile olsa 144 hz kullanınca ghosting oluyor mu bakar mısın? Ghosting biraz göreceli bir şey sanırım, benim monitörümde de ufo testi yapınca arkasından iz çıkıyor ama rahatsızlık vermiyor bana. Ama bir tane VA televizyonda FIFA oynarken koşan oyuncuların arkasında iz kaldığını görebiliyordum, hani o seviye bir ghosting olmasa benim için tamam zaten.

Black smearingmiş evet, karşılaştırma videosu bu:

DP ile bile olsa 144 Hz kullanınca ghosting oluyor mu bakar mısın? Ghosting biraz göreceli bir şey sanırım, benim monitörümde de UFO testi yapınca arkasından iz çıkıyor ama rahatsızlık vermiyor bana. Ama bir tane VA televizyonda FIFA oynarken koşan oyuncuların arkasında iz kaldığını görebiliyordum, hani o seviye bir ghosting olmasa benim için tamam zaten.

Çok hafif bir smearing var ama ekran kararmıyor şu an Techolay'daki siyah arka plan bu konuda kaydırıyorum arkada benim Low blue mode açık oldugundandır sanırım hafif sarımsı oluyor ama dediğim gibi çok rahatsız edecek düzeyde değil acayip dikkatli bakmak lazım anlaşılması için.

Bu arada evet UFO testinde ghostinde OverDrive mediumda(bu monitör için en iyi ayarda) hafif bir ghosting var ama CS oynarken böyle bir problem olmuyor benim Samsung G4'te tabii denemeye gerek yoktu ama maximum çektim OverDrive'ı o monitörde de en iyi ayar mediumdu neyse onu Max'a çekince acayip adamların hayaleti kalıyordu arkasında kısaca AOC 25G3zm de hafif bir ghosting var ama bu oyunda hissettirmiyor ama sizin için FIFA yükleyeceğim deneyeceğim.