Panel Bilgisi

Panel bilgisi yok. Muhtemelen BOE'ye ait bir panel var, incelemeyi yapan kişi subpixel fotoğraflaması yaparken yakın çekimden BOE'nin tarzına uygun bir görünüm elde ettiğini belirtmiş ama tam panel kodu bilgisi elimizde yok, AOC artık servis menüsüne panel bilgisini koymuyor. Paneli öğrenmenin tek yolu, monitörün içini açmak.

Renk Gamutu

%96 DCI-P3, %88 Adobe RGB ve %100 sRGB renk kapsamına sahip. Oldukça yüksek değerler. Muadillerinden açık ara önde renk gamutu bakımından.

1752435634459.webp

Kontrast, Minimum Parlaklık ve Maksimum Parlaklık

Bir incelemede maksimum parlaklık 398cd, kontrast 1400:1 ölçülmüş. Minimum parlaklık verisi yanlış girilmiş bu incelemede.

1752435724982.webp

Diğer incelemede ise kontrast 1500:1, maksimum parlaklık 409cd, minimum parlaklık 43cd olarak ölçülmüş.

1752435805820.webp

1752435829953.webp

Bu değerler mükemmel bu arada. 1500:1'e varan kontrast oranı oldukça iyi, IPS ortalaması 1000:1, oradan hesap edin yüksekliğini. Maksimum parlaklık için de 400cd civarı mükemmel sayılır, bu fiyat bandındaki ürünler 350cd'yi zor görüyor, çoğu 300cd hatta. Minimum parlaklık olarak da bu bütçedeki çoğu monitörü bırakın, OLED'lerde bile 50cd falan olan modeller varken bu modelin 43cd'ye kadar düşebiliyor olması oldukça iyi.

HDR

Edge LED arka aydınlatmaya sahip bir model olmasından ötürü HDR performansı tatmin etmeyecek, bu sebeple açmanızı önermiyorum. İyi bir HDR deneyimi için Mini LED veya OLED bir monitör satın almanız gerekiyor. Onlarda bile bazı modellerde HDR iyi performans vermeyebiliyorken Edge LED'den beklemek mantıksız olur.

MPRT

Kaç ms MPRT değeri sunuyor? Bunun hesabı "1000 / Yenileme Hızı = MPRT değeri" formülüyle yapılır. Yani 27G42E'nin MPRT değeri 1000 / 180 = 5.55ms olarak hesaplanır.

Eğer 1ms ibareli bir monitör görüyorsanız o monitör ya 1000 Hz olmalıdır ya da Backlight Strobing teknolojisi olmalıdır aksi takdirde imkansızdır. 1000 Hz monitör de şimdilik yok (TCL'in ve 1-2 markanın test ürünü hariç.), yani geriye sadece Backlight Strobing kalıyor, bu özellik de her monitörde iyi çalışmadığı için 1ms MPRT ibaresine her zaman şüpheli yaklaşmakta fayda var, sonuçta kötü çalışan bir özelliği sırf 1ms MPRT alabileceksiniz diye aktif etmenin anlamı yok.

Gecikme Süresi, UFO Testi ve OverDrive Seçenekleri

Stok haldeki UFO performansı iyi gözüküyor aşağıdaki videoda. Overdrive modu olarak ise Normal-Fast-Faster-Fastest var. Fastest modunda belirgin derecede overshoot problemi var. Fast ile faster, UFO performansı bakımından yakın gibi. İlla overdrive kullanılacaksa fast veya faster kullanılabilir. Gecikme süresi tablosu yok her iki incelemede de, bu sebeple hangi modun daha iyi olup olmadığı sadece gözlem yoluyla fark edilebilir.

Kağıtüstü Özellikler
  • 1 adet HDMI 2.0 girişi, 1 adet DisplayPort 1.4 girişi, 1 adet kulaklık girişi.
  • Yükseklik ayarı yok.
  • Pivot özelliği yok.
  • VESA 100x100 desteği.
  • 27".
  • IPS.
  • Kutudan HDMI ve DP kablosu çıktığı belirtilmiş lakin bölgeye göre sadece birisi de çıkabilir, monitör camiasında olağan bir durum bu.

Sonuç

AOC'a karşı önyargılarım var, zira 2019'dan beri düzenli olarak monitörlerinin panelini downgrade ediyor. 24G2U v1 2019'da mükemmel bir panel varken bir anda 24G2U v2 2020'de kötü bir panele düşürdüler, sonrasında 24G2SPU modelini çıkardılar yine 24G2U v1'den panel olarak geride, ardından 24G4X isminde model çıkarıp bunda da 24G2SPU'dan da düşük panel kullandıklarında insan ister istemez acaba bu seferki modelde de öncekinden kötü panel kullanılmış mıdır sorusu canlanıyor kafasında. COF bilgisi ve bit bilgisi elimizde yok, bit bilgisi o kadar önemli değil ama COF bilgisi önemli sayılır, doğrudan panel sağlığı ile alakalı çünkü. Açıkçası COF bilgisini göz ardı edersek 5500 TL'ye daha iyi bir monitör yok. Açık ara bütçesinin en iyisi. COF bilgisini bilmediğimiz halde sorgusuz sualsiz alınabilir diyebileceğim kadar iyi bir konumda.

24G42e ile benzer sonuçlar. Bunda parlaklık 95nit daha fazla çıkmış ama kontrast oranı bir tık daha zayıf çıkmış. Diğer değerler aynı seviyede. R24E de bir incelemede 810:1 diğerinde 1240:1 çıkıyor. Yine bir incelemede 215 nit bir başka incelemede 304nit çıkıyor. Böyle bir durumda piyangoya mı kalıyoruz yoksa ölçüm şeklinden veya ölçüm cihazından kaynaklı mı bu kadar fark var anlamadım. Monitörleri kıyaslaması bu yüzden zor oluyor.

R24E de bir incelemede 810:1 diğerinde 1240:1 çıkıyor. Yine bir incelemede 215 nit bir başka incelemede 304nit çıkıyor. Böyle bir durumda piyangoya mı kalıyoruz yoksa ölçüm şeklinden veya ölçüm cihazından kaynaklı mı bu kadar fark var anlamadım.
Ya panel farkı vardır, ya kalibrasyon cihazında sıkıntı vardır ya da monitörleri teste tabi tutarken gerekli tedbirler alınmamıştır. Mesela monitörler dümdüz teste tabi tutulmaz, 30 dakika kadar falan çalıştırılır, bunun gibi çeşitli test öncesi yapılması gereken işlemler vardır.

400:1 veya 100 nit kadar panel piyango sapması olmaz.

24G42e ile farkı nedir normalde olması gereken inç farkı değil mi bu biraz daha iyi sanırım paneli 24G42'nin fiyat arttı olmadı bunu alırım.

@QetLuin, Genelde aynı modelin farklı boyuttaki versiyonları arasında devasa farklılıklar olmaz, benzer kalitedeki panellerin 24" ve 27" versiyonları kullanılır. Örneğin 24G2SP'de LC238-LF4F panel var, 27G2SP'de LC270-LF4F panel var. Bu paneller renk gamutu, parlaklık ve kontrast bakımından birbirlerine oldukça yakın.

@QetLuin, genelde aynı modelin farklı boyuttaki versiyonları arasında devasa farklılıklar olmaz, benzer kalitedeki panellerin 24" ve 27" versiyonları kullanılır. Örneğin 24G2Sp'de LC238-LF4F panel var, 27g2Sp'de LC270-LF4F panel var. Bu paneller renk gamutu, parlaklık ve kontrast bakımından birbirlerine oldukça yakın.

Evet sonuçta aynı numaraya sahipler sadece inç farklı ama bununla 24'in. İn arasında fark var gibime geldi sizce 24 mü bu mu halen alamadım yav.

Ya panel farkı vardır, ya kalibrasyon cihazında sıkıntı vardır ya da monitörleri teste tabi tutarken gerekli tedbirler alınmamıştır. Mesela monitörler dümdüz teste tabi tutulmaz, 30 dakika kadar falan çalıştırılır, bunun gibi çeşitli test öncesi yapılması gereken işlemler vardır.

400:1 veya 100 nit kadar panel piyango sapması olmaz.
4 farklı incelemesine baktım. 215,237,294 ve 305 nit çıkıyor. Kontrast oranı 810:1, 960:1, 1205:1 ve 1250:1 çıkıyor. 215nit ve 810:1 çıkan inceleme ayn videoya ait. Zaten 24g42e ve 27g42e haricinde %90 DCI-P3 üstü, 1250:1 kontrast oranı ve minimum 300nit parlaklık çıkan bir model 6k bandına kadar yok şu an. R24E tutarsız, anca gigabyte G25f2 ve GS25F2 modelleri bu kriterlere yakın sonuçlar veriyor. Oda çok iyi sayılmaz, 1080p monitörlerin renk gamutları 5.9k bandındaki james donkey'den kötü. Parlaklık desen aynı seviyede. Hız desen james donkey'in geride kalır yanı yok. Ayrıca 2k ve panel bilgisi mevcut bu modelde. James donkey güzellemesi yapmak istemiyorum ama bu msi, asus vb markalar beni zorla james donkey övücüsü yapacak. Msi'ın 8k bandında sattığı MAG275QF %58rec 2020, %75 DCI-P3 ve %106 srgb volume çıkıyor. Gamut değerleri çöp. Monitors unboxed da kalibrasyonu iyi diyerek övüyor. Ben bu tarz senaryolarda riske girerdim açıkçası. AOC övüyoruz bozuluyor, msi diyoruz çöp çıkıyor. Dell diyoruz panel revizesi şikayetleri. Asus desen fiyatına yetişilmiyor, çoğu modelinin kontrastı yerlerde.

Evet sonuçta aynı numaraya sahipler sadece inç farklı ama bununla 24'in. İn arasında fark var gibime geldi sizce 24 mü bu mu halen alamadım yav.
5500 TL iken 27G42E alırdım ben. 27" için çok iyi fiyat. 4600 TL zaten 24" için olması gereken fiyat ama 27" için 5500 TL ucuz.

4 farklı incelemesine baktım. 215,237,294 ve 305 nit çıkıyor. Kontrast oranı 810:1, 960:1, 1205:1 ve 1250:1 çıkıyor. 215nit ve 810:1 çıkan inceleme ayn videoya ait.
Bütün incelemelerin linkini atar mısın?