2254

Üstün
Makaleler
7
Kontrast

Kontrast oranı efsane. Kontrast oranı 1500:1 çıkmış, ortalama olarak IPS paneller 1000:1 civarı kontrast sunar. Mesela bu bütçelerdeki rakibi MAG256F 1100:1 civarı kontrast oranına sahip.

Parlaklık

Desktop Screenshot 2025.04.05 - 18.31.06.72.webp

Maksimum parlaklık 300CD çıkmış ki bu bütçedeki bir monitör için yeterli seviyede. MAG256F 365CD parlaklık sunuyordu bir incelemede.

Renk gamutu

Desktop Screenshot 2025.04.05 - 18.31.54.67.webp

Renk gamutu çok iyi. sRGB volume değeri %147 çıkmış bu çok iyi. MAG 256F ise %127 sRGB volume değerine sahip. Yani AOC daha iyi sRGB renk gamutu tarafında. AOC SRGB'nin %100 kadarını alıyordu zaten. MSI'da yüksek ihtimal %100 kadarını alıyordur.

Adobe RGB renk kapsamı %86 iken renk hacmi %101 çıkmış. MAG256F Adobe RGB ise %88 değerine sahipti. Renk kapsamı mı renk hacmi mi belirtmemişler. Renk kapsamı olarak değerlendirirsek MSI daha iyi ama, renk hacmi olarak değerlendirirsek AOC daha iyi. Benim tahminim renk hacmi olduğu yönünde bu yüzden AOC'un daha iyi olduğunu düşünüyorum.

AOC %97 dCi P3 kapsamı çıkmış. MAG256F de %97 dCi P3 çıkmıştı. MSI'da renk kapsamı mı yoksa renk hacmimi yine belirtmemişler. Renk kapsamı olarak sayarsak ikisi de eşit ama, renk hacmi olarak değerlendirirsek AOC daha iyi. Çünkü AOC'un renk hacmi %104 çıkıyor. Ayrıca 4-4.500 TL bandında satılan bir monitörün bu kadar yüksek renk kapsamına sahip olması çok mantıklı gelmiyor bana. Eğer renk kapsamı olarak değerlendirirsek dCi P3 tarafında aynılar ama, renk hacmi olarak değerlendirirsek AOC daha iyi.

MSI ve AOC Adobe RGB ve DCI-P3 renk gamutlarında benzer performans gösteriyor. sRGB volume değerinde ise bariz AOC lehine fark var. Bu yüzden daha doygun renkler gösterecektir.

Tepki süresi

Tepki süresini ölçmemişler. İleride bilgi bulursam ekleme yaparım.

Monitör özellikleri

24"
180Hz.
1920x1080.
Adaptive Sync.
Pivot: Yok.
Yükseklik ayarı: Yok.

Sonuç

Kontrastı efsane, renk gamutu çok iyi ve parlaklığı fena değil. Ekstra sunduğu bir pivot vs özelliği yok ama, çok iyi bir görüntü kalitesine sahip. Kesinlikle alınabilecek bir model olduğunu düşünüyorum.

Son düzenleme:
@Zeitnot, AOC her yeni monitorunde panelde downgrade'e gittigi icin 24G42e incelemeler neticesinde iyi olsa bile yine 4 COF'lu bir panel kullanabilecegi ihtimalini dusunerekten onyargiliyim.

Alınmaz diyen Berkay mıydı yoksa başka birisi mi? Berkay haricinde incelemelere bakan görmedim ben çünkü. @BerkayZ87 yorumunu bekleyelim.
24G42e ile alakali arastirma yapmadim ona yorum yapmamisimdir.

Alınmaz diyen Berkay mıydı yoksa başka birisi mi? Berkay haricinde incelemelere bakan görmedim ben çünkü. @BerkayZ87 yorumunu bekleyelim.
Hayır, rastgele birisiydi.

@Zeitnot, AOC her yeni monitorunde panelde downgrade'e gittigi icin 24G42e incelemeler neticesinde iyi olsa bile yine 4 COF'lu bir panel kullanabilecegi ihtimalini dusunerekten onyargiliyim.
Herhangi bir tahmininiz var mı hocam?

Bu arada Berkay demediyse ki öyle bir şey söylememiş pek ciddiye almanı önermem. Alınmaz diyenlerin %95 kadarı bilinçsiz kullanıcı çünkü. Yeni bir model doğru düzgün incelemesi bile yok. Bende öyle bir bakayım derken gördüm. İncelemesi çıkalı çok fazla olmamış. Berkay gibi incelemesine bakan biri şu sebeple alınır/alınmaz demiştir oda ondan görmüştür yazabilir. Bunda sakınca yok ama, hiçbir fikri olmadan alınmaz diyen çok fazla insan var.

Ben sırf bu yüzden ya incelemesine bakıyorum ya da Berkay'ın yaptığı yorumlara bakıyorum. Yoksa genel kullanıcıya göre alacak olursak G3 alınır diyende var, G6 alınmaz ghosting yapar diyende var. Saçmalığın daniskası...

TR de satılan modellere baktığımda sanırım yok. 27g4X pivot falan desteklese de kontrast oranında bariz bu model üstün.

Maalesef öyle. 8 COF'lu canavar gibi 24G2SP'den sonra 24G4 serisi ile 4 COF'a düşülmesi hiç hoş olmamış. 24G2SPU monitörüm bozulduğu için garantiye vermiştim ve servisin elinde 24G2SPU olmadığı için muadil ürün olarak 24G4XE önerdiler. Mecburiyetten ve monitöre de ihtiyacım olduğu için kabul etmek zorunda kaldım.

Eğer parayla alacak olsaydım elbette almazdım.