Elma ısıran
Üstün
Doğru. Zaten Apple'ın böyle bir şeye ihtiyacı var mı kullanıcıları yeni modele geçirtmeleri için? Elbette yok.
![]()
In-depth with the Snapdragon 810’s heat problems
This is a hot chip that throttles early and often, and it makes a difference.arstechnica.com
Şunu detaylıca okuyun, kapsamlı ve detaylı bir test yapılmıştı zamanında bu konu ile alakalı. Aynı şeyi Android tarafı da yapıyor, herkes yapıyor kısacası.
![]()
Cryptocurrency mining malware "Loapi" capable of physically damaging phones
www.androidpolice.com
![]()
Jack of all trades
Trojan.AndroidOS.Loapi boasts a complicated modular architecture that means it can conduct a variety of malicious activities: mine cryptocurrencies, annoy users with constant ads, launch DDoS attacks from the affected device and much more.securelist.com
Bu daha da fena, arkaplanda mining için çalışan bir virüs. Metodolojisi linkte detaylıca anlatıldı, göz atın. Buradan konu ile olan bağlantısını anlamışsınızdır diye düşünüyorum. Mining SoC'ye ne yapar? Cevap belli.
Apple için batarya ile alakalı söylediğiniz şey büyük ölçüde doğru, bunu zaten IOS 10 yayınlanıp patchlenmeye başladıktan sonraki güncelleme notlarından bir tanesinde yazmışlardı:
Eki Görüntüle 56846
Gittim üşenmedim ekran görüntüsü aldım. Doğru yani. Haklılar mı? Yani, illaki. Eski cihazlar için SoC'yi sürekli zorlayıp throttle yaptıracak ve bozulmasına sebebiyet verecek virüsler için de birnevi koruma sağlamış oluyor bu limitasyonlar. Aynısını Android tarafı da yapıyor, hepsinin yöntemi farklı elbette. Canlı örnek:
Kuzenimin iPhone 11'i. "Telefon kasıyor" diye söyleniyordu mesela ama batarya sağlığı da paralel olarak düşük durumdaydı. Güncelleme ile bu konu çok yüksek ihtimalle onun telefonuna da uygulandı batarya sağlığının düşüklüğünden ötürü.
Telefonu kullanılamayacak kadar kötü yapmıyor ama deneyimi olumsuz etkiliyor biraz. Peki hangisinin fırsat maaliyeti daha büyük? SoC'yi tam kapasitede kullanıp daha hızlı bir deneyim elde etmek isterken bataryanın zayıflığından ötürü yeterli voltajı sağlayamamasının getirdiği beklenmedik kapanmalar mı? Yoksa daha düşük performans ile neredeyse sıfır kapanma yaşayarak öyle böyle bir şekilde kullanmaya devam etmek mi? Bence ilkinin maaliyeti daha ağır.
Sen bir suç işleyip ''yapmadım'' desen sana ''Aa tamam o zaman, yapmamış. İnanma meselesi'' mi diyecekler? Yapmadık deyip ortaya 2-3 saçma sapan kelime dökmek bunun kanıtı olmuyor. O kasıtlı yavaşlatmaktır vb. doğru. Zaten sırf güncelleme ağır diye kasıtlı cihazı yavaşlatmak daha da düşük performansa neden olmaz mı? Akıl var mantık var. Bu nasıl bir cümleiOS 16'dan sonra ne adamakıllı bir değişiklik, ne de bir performans artışı oldu. Android'de yıllar önce olan şeyleri tanıtmaya devam ediyorlar. Adamlar ikonları topluca ana ekranda taşımayı yeni özellik olarak gösterdi ya
![]()
Ortaya 2-3 kelimeden fazlasını döktü yukarıdaki arkadaş. Hala anlamıyorsan bir sıkıntı var.