Burak Birinci 13

Üstün
Makaleler
1
Yer
Dubai
Counterpoint Research’ün verilerine göre küresel akıllı telefon pazarı yılın ikinci çeyreğinde satış adedi bakımından küçülürken gelirler yüzde 7 arttı. Bu artışın başlıca nedeni ise tüketicilerin daha az telefon satın almasına rağmen daha pahalı modellere yönelmesi oldu. Apple ve Samsung özellikle Çin dışındaki premium telefon pazarında güçlü bir dönem geçirdi. Akıllı telefonların ortalama satış fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 yükselerek 400 dolara ulaştı. Bu rakam ikinci çeyrek arasında şimdiye kadar görülen en yüksek seviye.

Pazardaki genel eğilim artık daha fazla telefon satmaktan çok daha pahalı telefon satmaya doğru kayıyor. Tüketiciler cihazlarını daha uzun süre kullanıyor fakat yeni telefon aldıklarında daha yüksek depolama kapasitesine ve daha güçlü özelliklere sahip modellere yöneliyorlar.

1785487882679.webp

Aynı zamanda artan bellek ve parça maliyetleri uygun fiyatlı telefon üretimini giderek zorlaştırıyor. Üreticiler de yükselen maliyetleri fiyatlara yansıtıyor ve düşük fiyatlı modeller yerine daha fazla kazanç sağladıkları üst segment cihazlara ağırlık veriyor. Bu durum en çok gelişmekte olan ülkelerde hissediliyor. Telefon fiyatlarının yükselmesi alım gücü daha sınırlı olan tüketicilerin yeni cihazlara ulaşmasını zorlaştırıyor. Sonuç olarak küresel bazda akıllı telefon sevkiyatları yüzde 11 düşerek 2013’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Özellikle uygun fiyatlı telefon pazarına daha fazla bağımlı olan Çinli üreticiler Oppo ve Vivo bu süreçten olumsuz etkilendi. İki şirket de telefonlarının ortalama fiyatını artırmasına rağmen gelirlerinde çift haneli düşüş yaşadı. Apple ise şu ana kadar rakipleri kadar sert fiyat artışları yapmadı. Counterpoint’e göre şirketin yüksek kâr marjları ve güçlü mali yapısı artan parça maliyetlerini bir süre kendi bünyesinde karşılayabilmesine imkân sağladı. Yine de analistler bu durumun uzun süre devam etmeyebileceğini ve Apple’ın önümüzdeki çeyreklerde iPhone fiyatlarını artırabileceğini düşünüyor.

Kaynak: Bloomberg

Samsung gibi markalar pazara göre fiyat belirliyor, iPhone'un giriş seviyesi fiyatlarına amiral gemisi satıyorlar. Rekabet böyle mümkün oluyor olabilir ama bize yarıyor bu durum. Apple kazansın bir zahmet şişirilmiş overpirced cihazlarından.

Samsung gibi markalar pazara göre fiyat belirliyor, iPhone'un giriş seviyesi fiyatlarına amiral gemisi satıyorlar. Rekabet böyle mümkün oluyor olabilir ama bize yarıyor bu durum. Apple kazansın bir zahmet şişirilmiş overpirced cihazlarından.
Hocam Samsung bu gidişle iyice düşer, işlemci dışında fark olmayan cihazın fiyat farkı.

Dosya Ekleri

• ssa.webp
    ssa.webp
    212,3 KB · Görüntüleme: 34
  • ss.webp
    ss.webp
    263 KB · Görüntüleme: 33
Hocam Samsung bu gidişle iyice düşer, işlemci dışında fark olmayan cihazın fiyat farkı.

Yazıklar olsun, bu fiyat nedir ya?

Edit: Bu arada bu cihazlar daha özel, spesifik cihazlar. Gidip Apple ile karşılaştırmak mantikli mi? Ultra modelleri zaten yerel fiyatlandiriyor, Fold/Flip tarzi bir seyi Apple cikartirsa bi' 200 bini olur söyleyeyim. İlk basta bi garipsedim ama üretim maliyetleri, stok vesaire derken bu cihazlarin vergi ve diğer etkenlerle buraya gelmesini anlıyorum. Apple tamamen marka kimliğine güveniyor, düz cihazlarını bile hayvansal fiyatlara satıyor.

Son düzenleme:
Olması gereken bu değil mi zaten? Samsung son yıllarda ne yenilik getirdi telefonlarına?

Alakayı anlamadım. iPhone alanlar yenilik geldiği için mi alıyor sanıyorsun? Aynı modelin rengini değiştirip yeni adla piyasaya sürse alan milyonlar cikar. Piyasada Samsung ve iPhone'dan kamera konusunda cok daha donanimli, gayet güzel yeniliklerle piyasaya giren Vivio, Honor, Sony gibi cihazlari kac kişide gordun Allah askina?

Beni sasirtmadi. Telefonu statu gostergesi olarak goren insanlar icin guzel marka.

Telefonu statü olarak görmek cok aci bir durum. Over saturated renklerle direksiyon ve plaj storysi atan Nevada'lar :LOL:.

iPhone alanlar fiyatına bakmaksızın aldıkları için normal bir durum. Samsung 1.000 TL zam yapsın "Oo, adamlara bak hemen zam çakıyorlar." diyenlerin iPhone'a 20.000 TL zam geldiğinde durumu normal karşılamaları da bunun en basit örneği.
Esasında öyle bir kitle var ama ben bu şekilde yaklaşmadan iPhone tercih ediyorum. Çünkü biliyorum ki en iyi Samsung ile 3 yıl idare ederim ama eski bir iPhone bile beni 5-6 yıl götürür. Bir de Mac kullanıyorum. Uyumları harika.
Not: iPhone SE 2 (2020) kullanıyorum. Ufak bir telefon daha üretirlerse geçmeyi düşünebilirim.