iPhone’lar, sadece gösterişli bir oyuncak gibi hissettiriyor. Android’in yıllardır sunduğu özellikleri geç ve biraz eksik alıyorsun. Mağazada anlamsız şekilde uygulama içi satın alımlarda ödediğin Apple hizmet bedeli gibi saçmalıklar, cabası. Politikaları, berbat. Kapalı ekosistemleri yüzünden özelleştirme, yok, sideloading gibi basit bir özgürlüğü, AB baskısıyla zar zor eklediler. Güvenlik, dedikleri kadar sağlam değil, pil ömrü, rakiplerin gerisinde, telefon, çabuk ısınıyor, şarj hızı, yavaş, eski modellere desteği, çabuk kesip seni yeni cihaz almaya zorluyorlar. Apple Intelligence’ın gecikmeleri ve en büyük rakibi Samsung'tan çok geride olması, Siri’nin hâlâ yarı pişmiş olup Gemini kadar iyi olmaması, inovasyon eksikliği, tuz biber. iOS 26’nın tasarımı ise Android bir telefona kurulmuş Apple teması gibi yıllardır Android cihazlarda olan tasarım nüanslarını yeni eklemişler. Kısacası, Apple, seni statü sembolüyle kandırıp, yüksek fiyatlar, kısıtlayıcı politikalarla elini kolunu bağlıyor, bu, iPhone’u bazen çekilmez kılıyor.Bende Android taraftarıyım ama zevk meselesi eninde sonunda. Eğer kişi para sıkıntısı çekmiyorsa istediği modeli alır. Ama para sıkıntısı çektiği halde iPhone alıp kullanıyorsa o kişi ahmaktır.
Detaylar
Kim cevapladı?moneymoon
Yetkin
Apple bu eleştirileri sonuna kadar hak ediyor ancak bütün sektörlerdeki bütün firmalarda eksikler olmakla beraber mobil telefon alanında Samsung'unda Apple'ında saçmalıktan ibaret olan eksikleri olduğu bariz (Samsung'un güncelleme döngüsündeki yakın zamandaki rezaleti, Apple'ın yapay zeka yarışında çok geride kalması vs vs çok örnek buluruz). Al birini vur ötekine gibi bir örnek var ortada daha çok.
Gece
Üstün
Karşılıklı oyun oynuyor bunlar işte, ne olacak. Samsung kullanıcısıyım ama Samsung önce kendine baksın bir. Apple ne yaparsa izinden gidiyor. Sıradaki One UI sürümü 9 değil de 26 olursa ve yine tasarım da baştan aşağı değişirse kimse şaşırmasın.
Görkem Say
Üstün
iPad ve MacBook tarafında rakipsizler. Haliyle bunları alan adam telefonu da iPhone kullanıyor ki ekosistem tarafında Apple hala zirvede bana kalırsa. Fiyat kısmına çok katılamıyorum o daha çok bizim ülkemizle ilgili. ABD’de iPhone alan birisi statü için almıyor, orada fiyatlar rakiplerine kıyasla çok da uçuk değil. Eskiden beri alışkanlığı olan, düz standart kullanıcılar da tercih ediyor haliyle. Türkiye’de ekosistem yoksa iPhone almak çok mantıklı değil. Son yıllarda inovasyon tarafında çok geride kaldıkları da ortada. Tüketici heyecanlanmıyor artık. Gözlük olayına takılıp AI trenine binmediler ama umarım bunda da eskiden olduğu gibi AI alanında tam anlamıyla giriş yaptığında piyasayı sallarlar.
moneymoon
Yetkin
Kesinlikle haklısınız; ürünlerinin satılmalarındaki bütün ölçek bence ekosisteme bir defa girmiş olup bağını koparmaya değmeyecek kadar çok yayılmış olanlar, marka ve statü sembolü için alanlar ve ezbere alışveriş yapanlar üçlüsü etrafında dönüyor. Ve de kendim üzerinden gitmem gerekirse markanın bütün ürün gamına sahibim desem yeridir ancak bir defa bu kadar girmiş ve diğer servislerini de kullanıyor olduğum için ya cihazlarımın kullanım ömrünü tamamlayıncaya kadar hiçbir değişiklik yapmayıp bulut hizmetlerini de taşımam gerekiyor ya da parça parça değişim yapıp bu süreç içerisinde ekosistem rahatlığımı bozmam gerekiyor ki şahsen ne kadar fiyatlarına değer bulmasamda bu telaşlara girmeye değecek kadarda değmez bulmuyorum, kişisel olarak iki telefon kullanıyorum yukarıdaki kıyasın geçtiği markalara ait geçmiş yılların amiral gemisi diye geçen iki cihazını da, Galaxy S23 Ultra ve iPhone 15 Pro, kullanıyorum ve her ne kadar kağıt üzerinde S23 Ultra daha üstün bir cihazda olsa 100 kat yaklaştırma özelliği hariç cihazlar arasında gerçekten bir üstünlük veya alçaklık ölçeği farkı bulamıyorum onun için rakip tarafın eli böylesi bir fark verebilecek hale gelmediği sürece şuanki sektördeki üretici dağılımının değişeceğini şahsen düşünmüyorum.iPhone’lar, sadece gösterişli bir oyuncak gibi hissettiriyor. Android’in yıllardır sunduğu özellikleri geç ve biraz eksik alıyorsun. Mağazada anlamsız şekilde uygulama içi satın alımlarda ödediğin Apple hizmet bedeli gibi saçmalıklar, cabası. Politikaları, berbat. Kapalı ekosistemleri yüzünden özelleştirme, yok, sideloading gibi basit bir özgürlüğü, AB baskısıyla zar zor eklediler. Güvenlik, dedikleri kadar sağlam değil, pil ömrü, rakiplerin gerisinde, telefon, çabuk ısınıyor, şarj hızı, yavaş, eski modellere desteği, çabuk kesip seni yeni cihaz almaya zorluyorlar. Apple Intelligence’ın gecikmeleri ve en büyük rakibi Samsung'tan çok geride olması, Siri’nin hâlâ yarı pişmiş olup Gemini kadar iyi olmaması, inovasyon eksikliği, tuz biber. iOS 26’nın tasarımı ise Android bir telefona kurulmuş Apple teması gibi yıllardır Android cihazlarda olan tasarım nüanslarını yeni eklemişler. Kısacası, Apple, seni statü sembolüyle kandırıp, yüksek fiyatlar, kısıtlayıcı politikalarla elini kolunu bağlıyor, bu, iPhone’u bazen çekilmez kılıyor.
Herhangi bir ekosisteme bağlılığı olmayan veya işinden kaynaklı olarak bir üreticinin donanımında ihtiyaç duymadığınız sürece Türkiye şartlarında özellikle Apple'ın ürünlerinin fiyat etiketi hiçbir anlam ifade etmiyor alınması kesinlikle pahalı bir oyuncak olmaktan ibaret kılınıyor. Aynı fiyatlara çok daha iyi donanım ve yazılım sunan ürünler almak mümkün.
Arlecchino
Başarılı
Samsung'un şu zorbalamayı yapması gayet yerinde ve doğru, Apple sırf marka diye eski kalitesinden ödün verir hâle geldi.
Steve jobs şu durumu görse Apple'daki tüm kadroları sil baştan yenilerdi.
Aslında Samsung da pek farklı bir yol izlemiyor. En basitinden 3 nesildir ana sensör aynı. Çinli firmalar neredeyse her yıl sensör değiştirdi; batarya teknolojilerine vs. girmiyorum bile.
moneymoon
Yetkin
MacBook tarafına hemfikir olabilirim pil ve cihaz verimliliği açısından çoğunlukla arm mimarisi sayesinde gerçekten rakipsiz sayılabilir bir noktadalar, iPad tarafında kullandıkları işlemciler olarak evet belki yine sektör içerisinde güçlü bir yerdeler ancak eğer Android tarafında o denli bir kullanıcı tabanı olsaydı inanıyorum ki fark edilebilirdi genel anlamda Apple'ın şuanki iPadOS limitasyonlarından kaynaklı olarak rakipsizlik bir yana kesinlikle Apple'ın kendi ürünlerine bile kıyasla arkada kalan bir seri olduğunu düşünüyorum mesela şuan iPad kullanıyorum ancak kullandığım model iPad 6, diğer bütün cihazlarım 2 nesil öncesinin neredeyse en yüksek cihazları olmakla beraber tablet tarafı mesela M4 iPad Pro'ya geçiş yaptığımda bana ne sunuyor; işletim sisteminden kaynaklı olarak birkaç niş kategori haricinde yararlanamayacağım kadar çok iş gücü, sahip olsam kesinlikle kullanacağım bol bol kalem özelliği, incelik, 120HZ ekran, FaceID, çok daha yüksek ekran gövde oranı, panel farkı özellikleri, lamine ekran. Saydığımda diyebilirsiniz tamam işte düşük bir cihaz niye böyle bir kıyasa girme gereği duydun, (incelik oranı artışı ve kalem özelliklerine sıkma da eklenmesi hariç) aynısını (hadi insaflı olayım bence A12Z iPad Pro'da aynı şekilde ama) M1 iPad Pro'yla da birebir elde ediyorum. Şahsen bir kullanıcının tablet anlamında Apple tarafında desteklenen bir cihaz kullandığı sürece yeni çıkacak herhangi bir cihaza herhangi bir mantıklı sebeple (cihaz yıpranması, boyut değişimi ve depolama hariç) geçiş yapmasına değmiyor ve bunun en büyük sebebi donanıma ait olan gücün hiçbir şekilde iPad OS tarafından değerlendirilememesi (evet özellikle içerik üretiminde kullanılan bazı uygulamaların mobil versiyonları ana uygulamalarına yakım işlevlerle sunulmakla beraber yine Apple'ın ürünü olan MacBook veya o fiyat çevrelerindeki diğer bilgisayarların sunduklarını sağlamıyorlar).iPad ve MacBook tarafında rakipsizler. Haliyle bunları alan adam telefonu da iPhone kullanıyor ki ekosistem tarafında Apple hala zirvede bana kalırsa. Fiyat kısmına çok katılamıyorum o daha çok bizim ülkemizle ilgili. ABD’de iPhone alan birisi statü için almıyor, orada fiyatlar rakiplerine kıyasla çok da uçuk değil. Eskiden beri alışkanlığı olan, düz standart kullanıcılar da tercih ediyor haliyle. Türkiye’de ekosistem yoksa iPhone almak çok mantıklı değil. Son yıllarda inovasyon tarafında çok geride kaldıkları da ortada. Tüketici heyecanlanmıyor artık. Gözlük olayına takılıp AI trenine binmediler ama umarım bunda da eskiden olduğu gibi AI alanında tam anlamıyla giriş yaptığında piyasayı sallarlar.
Ekosistem kısmındaysa şahsi olarak kesinlikle en iyi entegrasyona sahipler belki Çin menşeli bazı üreticiler bunu sarsacak kadar iyi adımlar atıyor olabilirler ancak Çin ve doğu bloğu dışındaki yerlerde daha herhangi bir anlam ifade etmedikleri için Apple'ın ürün gamı bu konuda rakipsiz gibi bir şey. Gösteriş kısmındaysa yine hemfikir değilim çünkü ne kadar Türkiye veya benzer ülkelerde olduğu gibi WOW bu bir Apple gibi bir izlenim olmasa bile özellikle bahsettiğiniz ABD'de iMessage kullanmıyorsanız ister iş yapın ister birisiyle flörtleşiyor olun sizi adam yerine koymuyorlar sizinle yazışmak bile istemiyorlar, iMessage kullanımından kaynaklı kilitlenme durumu olmayan yerlerde bile kültürel anlamda özellikle genç nesli (buna kendimde dahilim) kendi ürünlerine kilitledikleri için genç kullanıcı oranları da bir hayli yüksek ve düşük yaş grubunda da gayet bir kulübe ait olma edasıyla yapılan bir alışveriş hareketleri mevcut (bariz örnek Güney Kore ve Gen Z telefon markası tercih oranları).
Apple'ın satışlarının incelenmesi işinin yalnızca bir firma gibi değil bir tür felsefe makalesi olarak kapitalizm kavramının incelenmesi şeklinde bakılması taraftarıyım, garip bir şekilde firmanın satışları genel bir anlam ifade etmeksizin ve herhangi bir kültürel nokta olmaksızın bu kadar ortak tercih olunmalarının bir arka yöntemi olmalı.
SF26
Üstün
Hiç yoksa ad değiştirip başa kakmıyor, Apple başa kakıyor sürekli.Aslında Samsung da pek farklı bir yol izlemiyor. En basitinden 3 nesildir ana sensör aynı. Çinli firmalar neredeyse her yıl sensör değiştirdi; batarya teknolojilerine vs. girmiyorum bile.