Ali Osman 06

Çalışkan
Yer
Trakya
Arkadaşlar PP'en anlayacağınız üzere arabalara meraklı biriyim. Çocukluğumdan beri simülasyonlar ve yarışlarda büyüdüm. Her zaman arabalarla ilgilendim. 6 ay önce ehliyet aldım. Daha önce hiç sürmememe rağmen manueli tekte aldım. Araba sürüyorum hatta çevremden: "Gayet yumuşak, güvenli ve güzel sürüyorsun" yorumları aldım. En çetin trafiğe bile çıkarım, çıktım da fakat bu kadar iyi sürüş olmasına rağmen park edemiyorum. Ya araba dışarıda kalıyor ya da 30 manevra yapıyorum. Abimin zorbalıkları mı dersin, babamın: "Lastiklerini..." mı dersin çok utanıyorum. Var mıdır bir tavsiyeniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Lastikler için dry steering yapmaman lazım. Yani araç duruyorken mümkünse direksiyon manevrası yapma. Onun haricinde bol pratik maalesef ki, ben kendime asla iyi bir sürücüyüm demem ama park işleri arabamla elimden geldiğince tek seferde hallolur. Pratik, pratik ve pratik. Başka açıklaması yok. Gerekirse araçtan inip kontrol edeceksin ne kadar mesafe var diye.

Bu arada bu kadar kısa süreli ehliyet sahibi olmana rağmen bu özgüven olmaz. Fazla özgüven zarardır. Sürücülüğünü görmen için en az 10.000 km sürmen lazım diyorum ben hep. Süreç boyunca araç hakimiyetin, tarzın, özgüvenin o kadar değişecek ki. Bir de şunu unutma, trafikte asla kendine çok güvenme. Her zaman bir amatör gibi araba kullan derler. Özgüven hata yaptırabilir ancak amatör sürücü her şeyi dikkatli yapmaya çalışır.

Park için tekrar söylüyorum, bol pratik ve aynaların doğru kullanımı.

Arabaya alışmana ve sürekli park etmeyle oluyor. İlk park ettiğim zamanlarda lastik kaldırıma değerdi, araba dışarda kalırdı. Yani senin muzdarip olduğun meseleler bende de vardı. Şimdi arabamın noktalarını daha iyi biliyorum sürekli park etmekten alıştım.

Şak diye olacak iş değil. Ben ehliyetimi alırken nasıl yapacağım falan diye çok düşünüyordum. Bir kaç püf noktası var tabi ki orası ayrı bir mesele. Ama ilk olarak arabaya alışman lazım. Aracın ön tekerlerinin dönüş açısına alışman lazım ki direksiyonu kıracağın noktaları bilesin. Arabanın boyutuna alışasın ki nereye girer nereye girmez nasıl girer bilesin. Bol bol park ile zamanla gelişir. Ehliyet kursunda park eğitimi verilen yere giderek denemeler yapabilirsin arabayı sürtsen bile plastik dubadan zarar gelmez dubayı altına almadığın sürece.

Arkadaşların yazdıklarına katılıyorum pratik önemli ama belli başlı şeyleride bilmen lazım geri parkta mesela aynalarını iyi ayarla sonra ilk arabanın burnunu sokma bunları öğrendikten sonra konuyu kavrayacaksın ve pratiğe dökünce ne kadar kolay olduğunu öğreneceksin.

Park problemi konusunda paralel parkta problem yaşadığını tahmin ediyorum, zira diğer alanlarda pek de zorlayıcı değil. Paralel park içinse tek tavsiyem, arabayı sürteceğini düşündüğünde aslında sürtmeyecek olması. "Şurdan geçemem", "buraya sığmaz" dediğin her yere o araba sığar, emin ol. Sadece burda pratik önemli. Kimse arabaya ilk binişinde usta şoför olarak hayatına devam etmedi. Kullandıkça gelişen bir kas gibi düşün. Arabanın boyutlarını, direksiyon manevralarını zaman geçtikçe artık düşünmeden, refleksif olarak yapacaksın. O nedenle kimsenin düşüncesine kulak asma, pratik yapmaya çalış, arabanı tanımaya çalış tek tavsiyem bu olur.

Ek olarak, püf noktaları ezberlemeye çalışma, onları öğren. Sosyal medyada birçok video var, aynayı 45 derece yap arkadaki arabanın tamponunu dikiz aynasında gör vb. gibi saçma sapan şeyler. Bunları ezberlemene gerek yok. Arabanın boyutlarını ve dönüş açısını "hissiyat" olarak öğrendiğinde zaten arabayı parkederken bunlara ihtiyacın olmayacak. Elin ayağın gibi bir uzvun gibi olacak. Bu da pratikle olur sadece.