Konu Başlıkları Gizle
Selam dostlar.
Artık araçlarda gizli özellikleri aktif etmek bayağı popüler bir yöntem oldu. İnsanlar bayilerden sıfır araç alıp özellikleri sonradan dolduruyor. Hem maliyeti daha uygun hem de araçlar daha esnek oluyor. Detaylara şimdi ineceğiz, şimdiden herkese iyi sosyaller dilerim.
Artık araçlarda gizli özellikleri aktif etmek bayağı popüler bir yöntem oldu. İnsanlar bayilerden sıfır araç alıp özellikleri sonradan dolduruyor. Hem maliyeti daha uygun hem de araçlar daha esnek oluyor. Detaylara şimdi ineceğiz, şimdiden herkese iyi sosyaller dilerim.
Kapalı Olma Sebepleri
Şimdi biliyorsunuz uzun far asistanına kadar vergi ödüyoruz. Firmalar da fiyatları aşağıda tutabilmek için bazı özellikleri kapatıyor veya çıkarıyor. Donanım farklılaştırmak için de kullanılıyor bu durum. Diğer ihtimal de tabii regülasyonlara uymak. Bununla ilgili tartışmalar da var aslında. Gizli özellik denmiyor keza bunlara, kasten kapalı da denilebiliyor. Yani biraz ucu açık bir konu diyebilirim.
Esneklik Konusu
Şimdi her araçta her özellik açılamıyor. Mesela benim aracımda kör nokta olduğu için kendi kendine park etme açtırabildim. Kör nokta olmasaydı açılamıyordu yazılım ile, taramayı kör noktadan yapıyor çünkü. Benim arabamda adaptif cruise control yok mesela, bunun için aracın beynine kadar değiştirmem gerekiyor. Her zaman esnemiyor maalesef gizli özellikler. Bazı gizli özellikler gerçekten çok faydalı, ben açılması taraftarıyım. Diğer başlıklarda değineceğiz buna.
Yapılan İşlemler
Bu konuda biraz değişkenlik gösteriyor. Kendi şahsi aracımda uzun far asistanı, kendi kendine park, detaylı diyagnostik ekranı, direksiyona duyarlı viraj aydınlatma uygulattım. Bunu bana gönderilen cihazı dizüstü bilgisayara bağlayarak AnyDesk üzerinden yaptık. Uzaktan bağlandılar aracıma, sadece yazılım işi ile açtırdık. Zamanında 1.000 TL civarında ödeme yaptım bu iş için. Hâlâ aktif kullanıyorum, çok memnunum. OBD cihazları ile gizli özellikler açılabilir ama yine her özellik için değil. Mesela komşumun Focus aracında sinyal kolu bile değişti fiziksel olarak. Kartal Oto Sanayi Sitesinde yaptırdık. Sadece yazılım ile olmuyor bazı araçlarda. Aracınızda gizli özellikler açıldıktan sonra akü değişimi sırasında bazı yerler araba çalışır vaziyette iken akü değiştiriyor. Önlem amaçlı bunu da eklemek isterim, ama tabii bunun için şarj dinamonuzun sağlıklı olması şart.
Garanti Kapsamı
Şimdi bu konu çetrefilli biraz, neden diyeceksiniz muhtemelen. Normalde garanti kapsamında olan bir araca dışarıdan yapılan tüm müdahaleler ya yapılan bölgeyi garantiden çıkartır ya da aracı komple garantiden çıkartır. Yetkili servis bunu fark ederse işleme alırlar. Yani bu işlemleri kimsenin gözüne sokmazsanız genelde de zaten üstüne düşmüyorlar. %100 garanti veremem tabii bu konuda. Benim araç garantisi devam ederken bir dünya işlem yaptırdım, kimse de garanti kapsamından çıkartmadı aracımı. Artık garantim de bittiği için hiç umursamıyorum zaten.
Hangi Özellikler İdeal
Kesinlikle uzun far asistanı çok iyi. Yokuş kalkış desteği açılabiliyor bazı araçlarda. Ani frende dörtlü flaşör yanması olabilir. Şerit takip asistanı iyidir. Yorgunluk uyarı sistemi de güzel iş yapıyor. Çarpışma önleyici de güzeldir. Ama imkân varsa adaptif cruise control iyidir, muhakkak ekletilmeli. Bu özellik konusu da araba ve marka bazlı yine çok değişiklik gösterir, araştırmanız lazım. Bazı markalarda göstergelere varana kadar değiştirilebiliyor tabii.
Son Sözler
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Ben açılması taraftarıyım; çünkü gerçekten çok faydalı şeyler eklenebiliyor. Yani kadran rengi ilgimi çekmez ama güvenlik odaklı açılmalar çeker. Görsellik çok önemli değil benim için. Bu işi kendiniz de yapabilirsiniz, sanayi sitelerine de gidebilirsiniz ya da firmalar üzerinden de yapabilirsiniz. Ama merdiven altı diye tabir edilen çok kötü yerlere de gitmeyin. Umarım hoşunuza gitmiştir, yorumlara beklerim sizleri.