Rehber Arch Linux'ta zram kullanımı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan L0stl3ss
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 649
Zram, RAM'de sıkıştırılmış bir blok aygıtı, yani anında disk sıkıştırmalı bir RAM diski oluşturmak için kullanılan bir Linux çekirdek modülüdür. Herhangi bir disk kullanmaya gerek kalmaz. HDD kullanan bilgisayarlar için öneririm. Diskten okuma-yazma yapılmayacağı için bilgisayarı hızlandırır.

Öncelikle swap alanını kapatmamız gerekir. Bunun için uçbirime sudo nano /etc/fstab yazın. (Ben nano kullandım. Siz isterseniz başa bir şey kullanabilirsiniz.) Sonra swap alanın olduğu bölüm isminin önüne # işaretini koyup CTRL+X yapın ve e yazıp enterleyin.

echo 0 > /sys/module/zswap/parameters/enabled ile Zswap'ı da devre dışı bırakın.
Uçbirime sudo pacman -S zram-generator yazıp zram-generator'u kurun.
Daha sonra uçbirime sudo nano /etc/systemd/zram-generator.conf yazıp girin.

Zram size kısmına RAM yazın. Yarısı için RAM / 2, iki katı için RAM * 2 kullanılabilir. Boyutu kendiniz belirleyebilirsiniz. Tavisye edilen RAM /2'dir. Ben RAM * 2 kullanıyorum.
sudo systemctl enable systemd-zram-setup@zram0.service yazın.
Sonra sudo systemctl start systemd-zram-setup@zram0.service yazın.
Uçbirime sudo nano /etc/sysctl.d/99-vm-zram-parameters.conf yazın. İçini aşağıdaki şekilde yapıp kaydedin.

İşlemler bu kadardı. Yeniden başlatın ve artık zram kullanmaya başlayacaksınız. Çalışıp çalışmadığını zramctl ile kontrol edebilirsiniz.

Dosya Ekleri

• 16-42-2023_16-42-57.webp
    6,8 KB · Görüntüleme: 142
Son düzenleyen: Moderatör:

Yazmaya üşenenler için yazılı hali:
Kod:
vm.swappiness = 180
vm.watermark_boost_factor = 0
vm.watermark_scale_factor = 125
vm.page-cluster = 0
vm.vfs_cache_pressure=500
vm.dirty._background_ratio=1
vm.dirty_ratio=50

Daha bugün Arch kurdum. Bir daha Arch geçersem kullanırım, teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…