Zram, RAM'de sıkıştırılmış bir blok aygıtı, yani anında disk sıkıştırmalı bir RAM diski oluşturmak için kullanılan bir Linux çekirdek modülüdür. Herhangi bir disk kullanmaya gerek kalmaz. HDD kullanan bilgisayarlar için öneririm. Diskten okuma-yazma yapılmayacağı için bilgisayarı hızlandırır.
Öncelikle swap alanını kapatmamız gerekir. Bunun için uçbirime
Uçbirime
Daha sonra uçbirime
Zram size kısmına RAM yazın. Yarısı için RAM / 2, iki katı için RAM * 2 kullanılabilir. Boyutu kendiniz belirleyebilirsiniz. Tavisye edilen RAM /2'dir. Ben RAM * 2 kullanıyorum.
Sonra
Uçbirime
İşlemler bu kadardı. Yeniden başlatın ve artık zram kullanmaya başlayacaksınız. Çalışıp çalışmadığını
Öncelikle swap alanını kapatmamız gerekir. Bunun için uçbirime
sudo nano /etc/fstab yazın. (Ben nano kullandım. Siz isterseniz başa bir şey kullanabilirsiniz.) Sonra swap alanın olduğu bölüm isminin önüne # işaretini koyup CTRL+X yapın ve e yazıp enterleyin.echo 0 > /sys/module/zswap/parameters/enabled ile Zswap'ı da devre dışı bırakın.Uçbirime
sudo pacman -S zram-generator yazıp zram-generator'u kurun.Daha sonra uçbirime
sudo nano /etc/systemd/zram-generator.conf yazıp girin.Zram size kısmına RAM yazın. Yarısı için RAM / 2, iki katı için RAM * 2 kullanılabilir. Boyutu kendiniz belirleyebilirsiniz. Tavisye edilen RAM /2'dir. Ben RAM * 2 kullanıyorum.
sudo systemctl enable [email protected] yazın.Sonra
sudo systemctl start [email protected] yazın.Uçbirime
sudo nano /etc/sysctl.d/99-vm-zram-parameters.conf yazın. İçini aşağıdaki şekilde yapıp kaydedin.İşlemler bu kadardı. Yeniden başlatın ve artık zram kullanmaya başlayacaksınız. Çalışıp çalışmadığını
zramctl ile kontrol edebilirsiniz.Dosya Ekleri
Son düzenleyen: Moderatör: